Kuzninka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kuzninka
Dzień dobry,
Poszukuje miejscowości KUŻNINKA. Nie mam pewności co to lokalizacji tej miejscowości w wo. lubelskim. Data urodzenia to 1918-03-17 więc w tym roku miejscowość musiała istnieć. Google proponuje automatycznie miejscowość Okuninka.
Poszukuje miejscowości KUŻNINKA. Nie mam pewności co to lokalizacji tej miejscowości w wo. lubelskim. Data urodzenia to 1918-03-17 więc w tym roku miejscowość musiała istnieć. Google proponuje automatycznie miejscowość Okuninka.
Szukam nazwisk Jarząbkowski, Kukawski, Kuzawski, Ostapczuk, Kusiuk i Szymanek.
- alicja_firmanty

KUŻNINKA
Jesli możesz zeskanować tę częsć dokumentu , gdzie występuje nazwa, to może odczytamy ją w inny sposób. Czy dokument z tą nazwą jest napisany cyrylicą ?
KUŻNINKA
Niestety nie mam żadnego dokumentu z zapisem. Jedynie informacje na stronie straty.pl i tam jest wskazana ta miejscowość. Aktualnie zamierzam skontaktować się ze stroną i spróbuję dowiedzieć się więcej o tej osobie. Jest jednak jakiś problem z adresem e-mail, bo nie da się wiadomości do nich wysłać.
DANE OSOBOWE
nazwisko OSTAPCZUK
imię JADWIGA
imie ojca GRZEGORZ
imie matki KATARZYNA
data urodzenia 1918-03-17
miejsce urodzenia KUŻNINKA
data śmierci 2007-03-19
miejsce zamieszkania przed wojną LACHÓWKA DUŻA
miejsce zamieszkania przed wojną (powiat) BIAŁA PODLASKA
miejsce zamieszkania przed wojną (województwo) LUBELSKIE
DANE OSOBOWE
nazwisko OSTAPCZUK
imię JADWIGA
imie ojca GRZEGORZ
imie matki KATARZYNA
data urodzenia 1918-03-17
miejsce urodzenia KUŻNINKA
data śmierci 2007-03-19
miejsce zamieszkania przed wojną LACHÓWKA DUŻA
miejsce zamieszkania przed wojną (powiat) BIAŁA PODLASKA
miejsce zamieszkania przed wojną (województwo) LUBELSKIE
-
Arek_Bereza

KUŻNINKA
Też szukałem tej Kużminki
bezowocnie oczywiście
Ale wg jednej z witryn na myheritage Jadwiga Ostapczuk ur.17.03.1918 w Lachówce Dużej, córka Grzegorza i Katarzyny Tymoszyńskiej, zm. 19.03.2007 Wrocław. To Twoja witryna ?
Ale wg jednej z witryn na myheritage Jadwiga Ostapczuk ur.17.03.1918 w Lachówce Dużej, córka Grzegorza i Katarzyny Tymoszyńskiej, zm. 19.03.2007 Wrocław. To Twoja witryna ?
-
Haponiuk_Daniel

KUŻNINKA
Magdo,
Moim zdaniem jest to jakaś miejscowość w ZSRR i Jadwiga urodziła się na tzw. bieżeństwie. Wyjaśni się wszystko jeśli otrzymasz kopie dokumentów zgromadzonych w Urzędzie Kombatantów i Osób Represjonowanych (wśród nich powinien znajdować się własnoręcznie napisany życiorys tejże osoby).
Zachęcałbym także do zdobycia koperty dowodowej Jadwigi, tam powinnaś znaleźć dokładniejsze informacje.
Pozdrawiam
Daniel
Moim zdaniem jest to jakaś miejscowość w ZSRR i Jadwiga urodziła się na tzw. bieżeństwie. Wyjaśni się wszystko jeśli otrzymasz kopie dokumentów zgromadzonych w Urzędzie Kombatantów i Osób Represjonowanych (wśród nich powinien znajdować się własnoręcznie napisany życiorys tejże osoby).
Zachęcałbym także do zdobycia koperty dowodowej Jadwigi, tam powinnaś znaleźć dokładniejsze informacje.
Pozdrawiam
Daniel
Ja zawsze sprawdzam miejscowości blisko położone o podobnie brzmiącej nazwie, może to zły trop ale zawsze warto sprawdzić:
- Kuzawka
- Kożanówka
W okolicy 50km od Lachówki Dużej są aż po dwie wyżej miejscowości brzmiące tak samo jak te wyżej.
- Kuzawka
- Kożanówka
W okolicy 50km od Lachówki Dużej są aż po dwie wyżej miejscowości brzmiące tak samo jak te wyżej.
Kamil Tetkowski
Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
-
Irena_Powiśle

Re: KUŻNINKA
Oprócz UkrainyHaponiuk_Daniel pisze:Magdo,
Pozdrawiam
Daniel
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1 ... 0%BA%D0%B0
Dwie Kuźminki są na kresach.
Pozdrawiam,
Ireba
Ostatnio zmieniony wt 25 lip 2017, 14:04 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza pisze:Też szukałem tej Kużminkibezowocnie oczywiście
Zapewne to co widzisz, to moja witryna
-
Arek_Bereza

To skąd te daty i miejsca? Skoro w Piszczacu rz-k i prawosławnym ich brak ? Byli grekokatolikami ?
Skoro jest data śmierci i miejsce to dostaniesz akt zgonu we Wrocławiu i może coś się wyjaśni.
Skoro jest data śmierci i miejsce to dostaniesz akt zgonu we Wrocławiu i może coś się wyjaśni.
Danielu,Haponiuk_Daniel pisze:Magdo,
Pozdrawiam
Daniel
wiesz coś może o tym, jak wygląda współpraca z tym Urzędem? Nie wiem jak się zabrać do tego a Jadwiga była siostrą mojej prababci. Dzieci nie miała, męża też.
-
Arek_Bereza

No to z USC może być problem, bo to nie była Twoja prababcia tylko jej siostra. Ale spróbuj zadzwonić do USC (akt zgonu) i do ewidencji ludności (koperta dowodowa). W tym drugim przypadku będzie musiała podać jakieś bliższe informacje (zapewne adres ostatniego zamieszkania)
Pisałam o moich poszukiwaniach w poście http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-63608.phtml tutaj. Nie jest łatwo, aktualnie próbuję z USC Łódź, ale nie ukrywam jest ciężko.
-
Haponiuk_Daniel

Magdo,
Dozwolone jest poszukiwanie dokumentacji najbliższych członków rodzin i jej udostępnianie - na podstawie art. 35 ust. 3 ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 673 z późn. zm.) z poszanowaniem przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.). Gdy ja zdobywałem dokumenty mojego pradziadka to musiałem na adres urzędu wysłać: podpisaną prośbę (wyjaśniającą cel udostępnienia dokumentacji) oraz dokumenty potwierdzające pokrewieństwo z poszukiwana osobą (czyli akty stanu cywilnego).
Pozdrawiam
Daniel
Dozwolone jest poszukiwanie dokumentacji najbliższych członków rodzin i jej udostępnianie - na podstawie art. 35 ust. 3 ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz. U. z 2006 r. Nr 97, poz. 673 z późn. zm.) z poszanowaniem przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.). Gdy ja zdobywałem dokumenty mojego pradziadka to musiałem na adres urzędu wysłać: podpisaną prośbę (wyjaśniającą cel udostępnienia dokumentacji) oraz dokumenty potwierdzające pokrewieństwo z poszukiwana osobą (czyli akty stanu cywilnego).
Pozdrawiam
Daniel
Danielu,
mogę przesłać moją korespondencję z USC Łódź na priv? Nie ma tego dużo, a kolejnym krokiem wydaje się wysłanie pisma drogą "normalną". Jeśli chodzi o to, że to siostra prababci, to mogę poprosić o takowy podpis babcię, dla której Jadwiga to ciotka. Bliższej osoby dla Jadwigi nie znajdę. Rodzice jej przecież nie żyją.Rodzeństwo jej też nie żyje.
mogę przesłać moją korespondencję z USC Łódź na priv? Nie ma tego dużo, a kolejnym krokiem wydaje się wysłanie pisma drogą "normalną". Jeśli chodzi o to, że to siostra prababci, to mogę poprosić o takowy podpis babcię, dla której Jadwiga to ciotka. Bliższej osoby dla Jadwigi nie znajdę. Rodzice jej przecież nie żyją.Rodzeństwo jej też nie żyje.
-
Arek_Bereza

Przeczytałem ten wątek. Lepiej załączaj od razu, bo szkoda czasu, ja szukałem w Piszczacu i nie znalazłem. Łódź to odtwarzanie aktów - i są przypadki, że celowo zmieniano sobie nieco życiorys przy tej okazji (jeśli ktoś chciał/ musiał), więc i wiarygodność mniejsza.
A to co masz z Białej Podlaskiej to kopie aktów czy odpisy ? Rozumiem, że w 1918 nic nie ma ?
Pozostaje kwestia odtworzenia z Łodzi ale nadziej bym sobie nie robił, wpisali to, co im podała w 1951, czyli to, co usłyszała od rodziny. W takim razie teczka dowodowa też nie wniesie zbyt wiele choć zawsze to coś (np. zdjęcia).
A to co masz z Białej Podlaskiej to kopie aktów czy odpisy ? Rozumiem, że w 1918 nic nie ma ?
Pozostaje kwestia odtworzenia z Łodzi ale nadziej bym sobie nie robił, wpisali to, co im podała w 1951, czyli to, co usłyszała od rodziny. W takim razie teczka dowodowa też nie wniesie zbyt wiele choć zawsze to coś (np. zdjęcia).