Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego. Spisy.

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Dobijański_Marcin

Sympatyk

Post autor: Dobijański_Marcin »

Dzień dobry.

Pisałem maile, ale widocznie nie jestem dla wydawnictwa DiG (pomimo zostawienia u nich niemałej sumy) godny uwagi i odpisywania.
Czy może ktoś z szanownych forumowiczów jest przez przypadek w posiadaniu tajemnej wiedzy odnośnie planów wydawniczych i terminów kolejnych tomów z wymienionej w tytule serii?

Pozdrawiam,
Marcin Dobijański.
Awatar użytkownika
Myszor_Oskar

Sympatyk

Post autor: Myszor_Oskar »

To się chyba trzeba spytać redaktorów, ew. autorów.

Ja bym się uzbroił w cierpliwość. Seria Urzędników koronnych wydawana była przez ~20 lat, a przecież nie została zakończona (gdzieś "zaginęło w akcji" Mazowsze). Dodajmy, że UWKL są robieni dokładniej, np. z uwzględnieniem danych o małżeństwach.

Dotychczasowe cztery tomy wyszły: 2003-04, 2009 i 2015. Fakt, że w tym dwa chyba największe (Litwa właściwa). W każdym razie - jak się uporają do 2030, to będzie dobrze.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wydawnictwo DiG od czasu rozejścia się jego dróg z IH PAN , notabene w atmosferze skandalu, to jedna wielka niewiadoma. Zreszta któż miałby Panu odpisać? Prezes Górzyński - wolne żarty. Co do Mazowsza to sprawa jest w zawieszeniu, bowiem odmówiono autorom finansowego wsparcia tzn. dotacji na ukończenie tego ważnego dzieła i wydanie. Od lat z racji zajmowania się oryginalnymi dokumentami mam do rozwiązywania zagadki w rodzaju pseudo urzędników figurujących w dokumentach względnie osób nieznanych. Jest to możliwe tylko dzięki kontaktom z naukowcami. W przypadku Wielkiego Księstwa Litewskiego jest akurat w IH PAN wybitne grono specjalistów od których można uzyskać pomoc. Tym bardziej, że każdy z autorów posiada nie tylko wiedzę, ale zasób uzuupełnień do sposób. Pozdrawiam Tomasz
Matysiak

Sympatyk

Re: Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego. Spisy.

Post autor: Matysiak »

Dobijański_Marcin pisze:Dzień dobry.

Pisałem maile, ale widocznie nie jestem dla wydawnictwa DiG (pomimo zostawienia u nich niemałej sumy) godny uwagi i odpisywania.
Czy może ktoś z szanownych forumowiczów jest przez przypadek w posiadaniu tajemnej wiedzy odnośnie planów wydawniczych i terminów kolejnych tomów z wymienionej w tytule serii?

Pozdrawiam,
Marcin Dobijański.
Ze strony IH PAN (projekty nad którymi trwają prace):

4. Inne badania okresu nowożytnego:
spisy urzędników Wielkiego Księstwa Litewskiego XVI–XVIII wieku (prof. dr hab. Andrzej Rachuba, dr hab. prof. IH PAN Henryk Lulewicz);
Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego. Spisy. Ziemia brzeska i województwo brzeskie XV–XVIII wiek;
Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego. Spisy. Księstwo mścisławskie i województwo mścisławskie XVI–XVIII wiek”,
kier. Henryk Lulewicz, uczestnicy: Andrzej Rachuba, Adam Danilczyk, (spoza Zakładu:) Tomasz Jaszczołt, Andrej Matsuk, Andrzej Haratym, Przemysław P. Romaniuk;

Pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Re: Urzędnicy Wielkiego Księstwa Litewskiego. Spisy.

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

I właśnie wszyscy tu wymienieni pracownicy i współpracownicy są ludźmi życzliwymi poszukującym i dzielącym się z nimi wiedzą. I z nimi należy się kontaktować w sprawach wątpliwych. Pozdrawiam Tomasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”