Witam!
Czy ma ktoś dostęp/informację, czy gdziekolwiek istnieje spis nazw małych wsi, zaścianków, folwarków czy innych nazw miejscowych niewystępujących na większych mapach? W szczególności chodzi mi o okres XVIII/XIX wiek.
PS. Nie mam na myśli "Słownika Geograficznego K.P. ..."
pozdrawiam
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
W tym przypadku duże znaczenie ma to, jaka miejscowości Pana interesuje i gdzie ona się znajdowała (tzn. chodzi o dawną przynależność administracyjną).
Istnieje kilka pozycji:
1. „Urzędowe nazwy miejscowości i obiektów fizjograficznych” – wielotomowa seria, podzielona na województwa i powiaty.
2. „Materiały do słownika historyczno-geograficznego województwa krakowskiego w dobie sejmu czteroletniego” – tylko dawne województwo krakowskie – informacje obejmują lata 1788-1792.
3. „Słownik historyczno-geograficzny województwa […] w średniowieczu” – w miejsce kropek należy wstawić województwo, w którym znajduje się szukana miejscowość/ nazwa terenowa. Wiem na pewno, ze z tej serii wychodzą słowniki krakowskiego, płockiego i poznańskiego. Co więcej nie są jeszcze kompletne (np. województwo krakowskie doczekało się jak na razie miejscowości zaczynające się od liter „Ma”. Informacje obejmują lata – od pierwszej wzmianki historycznej do 1530 roku.