Jarząbek zd.Pechin Marianna - przodkowie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Jarząbek zd.Pechin Marianna - przodkowie

Post autor: sbasiacz »

T: przodkowie Marianny Jarząbek zd.Pechin

Witajcie
w/w Ferdynand występuje w akcie urodzenia z 1814 jako syn niezamężnej Marianny Jarząbkówny, służącej we dworze Laski p.Kamionna, w 1837 żeni się z panną Marianną c.zmarłego Piotra Pechina i żyjącej Małgorzaty Z Zaleskich, profesji ciesielskiej, szlachty(!!!!????), czy to możliwe, czy źle odczytałam?
Chciałam znaleźć akt urodzenia zaślubionej, która ur się w Nowej Wsi(niestety), może to być obecnie część Wołomina, ale nie wiem w jakiej parafii szukać aktu z 1813r.Znalazłam akt chrztu z 1821r. Jana Pechina s.Piotra i Małgorzaty Zalewskiej w p.Kołbiel(nie ma skanu), ale to trochę daleko od Wołomina.
Gdzie szukać? pomóżcie
to link do ślubu Ferdynanda i do aktu jego urodzenia:
http://szukajwarchiwach.pl/62/180/0/1/1 ... NHzsz4jmOw akt nr.8/1837
http://www.szukajwarchiwach.pl/62/411/0 ... 0hnAzNodVw akt nr.48/1814
pozdrawiam i z góry dziękuję
Basia Sikorska
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2020, 10:06 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 2 razy.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

ślub Ferdynanda Jarząbkowskiego

Post autor: Arek_Bereza »

Awatar użytkownika
rybolow

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rybolow »

Piotr Pechin z Małgorzatą Zalewską mieli jeszcze syna Leona, urodzonego w 1819 r. w Rudnie (ochrzczonego w par. Kołbiel). Ze względu na wykonywany zawód Piotr zapewne przemieszczał się i pracował na licznych dworach i pałacach.
Pozdrawiam, Robert
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

przodkowie Marianny Jarząbek zd.Pechin

Dziękuję wszystkim
Znalazłam i Leona, Jana , Franciszkę, ale nie Mariannę
ojciec był francuzem podpisywał się Pierre Pechin,
Wołomin jaka to parafia w 1813r.?
W katalogu parafii nie ma.
pozdrawiam
Basia S.
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2020, 10:09 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIII/914
Znany też jako Wołumin par. Kobyłka
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Znalazłam 117 miejscowości Nowa Wieś, jest taka w p.otwockim w gminie Kołbiel, tylko dlaczego nie ma aktu chrztu Marianny, urodzonej tamże wg.aktu ślubu?
zawiedziona
Basia S.
Dziękuję za Wołumin :lol:
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2020, 10:10 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Widzę, że ten ślub był w Kamionnej, alegata są w AP Siedlce jeśli to poza parafią, bo obok Stara Wieś więc i Nowa może w pobliżu. Na stronie ap Siedlce są indeksy z Kamionnej
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Dzięki za radę
Pozostaje napisać do AP Siedlce z prośbą o sprawdzenie, czy w alegatach jest metryka Marianny Pechin.
pozdrawiam
Basia Sikorska
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2020, 10:11 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

pozostaje jeszcze kwestia nieszczęsnej pisowni nazwisk :)
i tak oto w 1815 r. w par. Kołbiel ochrzczono Kazimierza Feliksa Pekin vel Bechin syna Piotra (Pierra) i Małgorzaty Zalewskiej\
a jak chcesz próbować sama to przejrzałbym śluby z Kamionnej po 1825 Indeksów brak a w szwa z tego co pamiętam są). może pojawi się ślub rodzeństwa
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

brałam to pod uwagę i Kazimierza też namierzyłam, szukam teraz zgonu Pierra Pechin, musiał umrzeć między 1823(ur.się Franciszka)a 1837(ślub córki Marianny)Niestety, jestem po Kołbieli i po Kamionnej brak:(
O ślubie nie ma co marzyć, urodzony ok.1767r. francuz, nie mam pojęcia, a nazwisko Zale(w)ska popularne, ona ur.ok.1786+16=1802, syn Kazimierz ur.1815, czyli ślub między 1802-1815
Sprawdziłam parafię,tam gdzie rodziły się dzieci, nie ma, ale ze wzlędu na zawód, mogło to być wszędzie.:(
pozdrawiam
Basia S.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Myślałem o szukaniu ślubów dzieci Pierra w Kamionnej i ewentualnie okolicach, w ich aktach byłoby napisane gdzie się urodzili.
Rozumiem, że zgonu Pierra w Kamionnej brak ? Bo tam indeksy UMZ są tylko do 1825 a w szwa są pozostałe metryki, problemem jest brak skorowidzów więc roboty dużo ale może warto
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

no własnie tak szukam, na szwa, akt po akcie i nie ma, a teraz jeszcze śluby dzieci?, no dobrze, może przeżyły.
dziękuję za wskazówki
Basia S
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2020, 10:11 przez sbasiacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Leon Pekin syn Pierra bierze ślub z Teofila Roguska w Czerwonce pow. Węgrowski 1839, są jeszcze Pniewnik, Jakubów, Mińsk Maz. ze ślubami Pekinów. Poza Janem zgonów dzieci Pierra nie widziałem, więc co dalej ? Skoro nie umarli ?
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Super!
tak przeglądałam te akty zgonów, a tu proszę, trzeba szukać wśród"żywych"
bardzo dziękuję
a teraz po obejrzeniu indeksów, wycieczka do Pniewnika, Archiwum Diecezjalnego, do Mińska, itd.
ale te śluby są późniejsze niż Ferdynanda, nie znajdę w nich informacji o Piotrze Pechinie.
Trochę aktów zindeksowałam(może tysiąc) raz tylko spotkałam się z przypadkiem, że szlachcianka ,Imć Pani we dworze, okazuje księdzu dziecko swojej służącej.(dot.to Ferdynanda)Ferdynand, włościanin, syn panny, poślubia Mariannę (w akcie szlachciankę) w listopadzie, a w styczniu roku następnego, rodzi ona chłopca Franciszka, moim przodkiem jest następny syn tej pary Adam Hipolit, szukam teraz innych dzieci, ale nie bardzo ich widać.
Trochę dziwna wydaje mi się ta historia.
pozdrawiam
Basia S.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Pierre umarł w 1827 par. Czerwonka Liwska http://szukajwarchiwach.pl/62/168/0/1/2 ... 5#tabSkany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”