Opitołoki -Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KrzysztofŁukszas

Sympatyk

Opitołoki -Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu

Post autor: KrzysztofŁukszas »

Witam Serdecznie !

Zwracam się z prośbą do Was o pomoc w rozwikłaniu zagadki genealogicznej związanej z moją rodziną. Mam na imię Krzysztof Łukszas i pochodzę z Polski i od kilkunastu miesięcy zajmuję się genealogią mojej rodziny. Z opowiadań mojego taty, a on z relacji swojego taty i dziadka wiedział tylko, że nasza rodzina "Łukszas" pochodziła z Litwy. Mi poprzez znaleziony dokument udało się odczytać nazwę wsi skąd pochodził mój pradziadek przed emigracją do Polski do Poraju pod Częstochowę.
Zlokalizowana wieś to NARUSZAŃCE dla potwierdzenia tej nazwy przesyłam dwa dokumenty w załączeniu. Za pomocą "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" Tom VI, str. 920 poznałem krótką definicję - "folwark, pow. kowieński, par. opitołocka, b. własność Zawiszów, później Raczkowskich". Po dalszych poszukiwaniach udało mi się zlokalizować wspomnianą parafię opitołocką i dla potwierdzenia tego faktu chciałbym uzyskać odpowiedź czy chodzi o miejscowość Opitołoki (pol.), a litewska nazwa tej miejscowości to Apytalaukis.
W związku z powyższym mam parę pytań i byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi:
1. Czy dobrze rozszyfrowałem miejscowość zapisaną na dwóch załączonych dokumentach ? Naruszańce
2. Czy dobrze zlokalizowałem parafię opitołocką znajdującą się w Opitołokach (pol.), a jej litewska nazwa Apytalaukis ?
3. Czy wieś Naruszańce istnieje obecnie i ewentualnie pod jaką nazwą litewską występuje ?
4. Czy byłaby możliwość przybliżenia choć krótkiej historii na temat tej wsi ?
Z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi na powyższe pytania.

Załączniki:
http://i35.tinypic.com/nzg31t.jpg
http://i38.tinypic.com/mi2cdg.jpg
Ostatnio zmieniony czw 07 gru 2017, 22:18 przez KrzysztofŁukszas, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Krzysztof Łukszas

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Łuczak i Łukszas.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu z par. opitołocką

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

W Opitolokach byl ochrzczony Milosz.

wg;
http://data.jewishgen.org/wconnect/wc.d ... shtetlexp5
Apytalaukė, Apitalaukės, Apytalaukis, Apytlaukis, Opitołoki
zatem Opitoloki = Apytalaukis

tu znajdziesz fotografie kosciola gdzie byl ochrzczony Milosz i moze Twoj pradziadek;
http://www.google.ca/search?hl=en&sourc ... =&aq=f&oq=

Folwark, to z reguly kilka zabudowan, aby nie wozic zboza zbyt daleko. Podczas kolektywizacji
[kolchozy], takie folwarki poznikaly z map. Nawet na mapie satelitarnej obecne Opitoloki to
kilka rozproszonych zabudowan.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Okolice sławne dzięki Sienkiewiczowi i Miłoszowi. Stąd być może wiesza szansa na popularne opracowania -w tym nawet i dostępne on-line - nie tylko w bibliotekach
Przykład:
http://books.google.pl/books?id=4WU5cG7 ... q=&f=false
str. 166 i sąsiednie. Może autor ww wie więcej?

nie udało mi się znaleźć mapy WIG-owskiej w skali 1:100 000 z międzywojnia
ta o skali 1: 300 000 (karta Szawle nr 26) nie ukazuje nic poza Opitołokami (stan na 1938)

Pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

chociaż..może?
jeśli to jest to http://picasaweb.google.pl/lh/photo/ZW8 ... directlink
to dziś (patrząc na zdjęcia satelitarne w google maps) niewiele zostało
ale może warto przyjrzeć się temu obszarowi bliżej - ja już dziś niewiele widzę:)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Małe dodatkowe uzupełnienie tego co już podali Włodzimierz i Władysław. Proponuję nast. kolejność działań:
1. Wpisz w Google nazwę litewską: "Apytalaukis"
i uruchom poszukiwania, ale NIE NA STRONACH POLSKICH, bo z reguły są skromniejsze.
2. Wybierz stronę litewskiej Wikipedii z tym hasłem (http://lt.wikipedia.org/wiki/Apytalaukis)
3. Naciśnij z prawej strony: Tłumaczenie
4. Dostaniesz więcej informacji niż odpowiednika tj. polskiej Wikipedii, min. dane przekrojowe o liczbie ludności (1859r. - 82 osoby, 1923- 161osób ,1959 - 284, 1970 - 300osób)
5. Wybierz w Odniesieniach (u dołu tekstu) ostatnią pozycję "Apytalaukio Dwór" otrzymasz trochę nieudolne tłumaczenie, ale b. dobrą mape satelitarną (widać pojedyncze drzewa i domu).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Opitołoki (litewskie Apytalaukis) posiadały kościół parafialny wybudowany w 1635 roku.
Czesław Miłosz (1911-2004) w poemacie Gdzie słońce wschodzi i kędy zapada napisał: „Chrzest otrzymałem i wyrzekłem się diabła w parafii Opitołoki, kiejdańskiego powiatu”, a dalej w przypisach: „Z Opitołok pochodziła moja metryka chrztu, w języku rosyjskim napisana”.
Poeta został ochrzczony w 1911 roku u kościółku filialnym parafii Opitołoki, w Świętobrości (litewskie Šventybrastis), i to tylko Jego metrykę wystawiono w parafialnych Opitołokach.
Może i tam również wystawiono metryki Twoim przodkom?

Sprawa druga.
Owe Naruszańce, jak widzę (lecz nie mam, niestety, sokolego oka) nie widnieją na współczesnych mapach i zapewne pozostało po nich tylko echo oraz pamięć w rodzinie.
Czy nie warto się więc, Kszysztofie, zastanowić na skierowaniu swoich wysiłków w poszukiwaniach przodków, na wsiach i zaściankach Wileńszczyzny, takich jak: Łukszta, Łukszany, Łukszpojcie, Łuksztagiris, Łuksztoty, Łuksztynie, Łuksztynka, Łuksztyna? (zob. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, pod red. F. Sulimierskiego, B. Chlebowskiego i W. Walewskiego, Warszawa 1880-1914, t. V, s. 827-828).

Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
KrzysztofŁukszas

Sympatyk

Dziękuję bardzo za podpowiedzi w szukaniu tych rejonów.
Jeśli chodzi o kolegów Władysława, Włodzimierza i Jerzego to udało mi się dokładnie już zlokalizować parafię opitołocką w dzisiejszych czasach znajdująca się niedaleko Kiejdan. Dzięki temu trafiłem na bardzo dobre lecz skromne opracowanie autorstwa Vaidy Kamuntavičienė - "Opitołoki w XIX w.: mikrohistoria parafii miejsc rodzinnych Czesława Miłosza". Nie ukrywam, że będę chciał własnymi siłami spróbować skorzystać ze źródeł przypisów. Może to być prawdziwa skarbnica wiedzy o tych rejonach. Natomiast ww. tekście niestety nie znalazłem żadnych informacji o wsi Naruszańce (lub Naruszanice bo też z taką nazwą spotkałem się w wymianie korespondencyjnej z Januszem Stankiewiczem).
W tej chwili rozpocząłem szczególne badania nad folwarkami funkcjonującymi na terenach Kowieńszczyzny. Być może tutaj uda mi się coś dowiedzieć.
Jeśli owe Naruszańce były folwarkiem czyli
"Folwark, to z reguły kilka zabudowań, aby nie wozić zboża zbyt daleko. Podczas kolektywizacji [kołchozy], takie folwarki poznikały z map. Nawet na mapie satelitarnej obecne Opitołoki to kilka rozproszonych zabudowań".
Dodam tylko, że w pobliżu jest rzeka Niewiaża. Co zapewne sprzyjało dobremu funkcjonowaniu folwarków, wsi.
Metodą logicznego myślenia przypuszczam więc, że Zawiszowie będący w posiadaniu kilkunastu majątków ziemskich mogli tworzyć folwarki, wsie, filie itd. I rzeczywiście Naruszańce mogły składać się z kilku domów, w których zamieszkiwał mój pradziadek, bądź tam już mieszkał i Ci Zawiszowie przejęli te majątki. Natomiast w późniejszym okresie folwark ten mógł być albo sprzedany albo nawet zlikwidowany i ślad się urywa.

Lidio! Muszę Cię zmartwić niestety z różnych źródeł, przekazów, informacji rodzinnych wiem, że przodkowie pochodzili z rejonów Kowieńszczyzny tak więc w pierwszym etapie chciałbym jednak skupić się na tych Naruszańcach w parafii Opitołockiej i ewentualnie jeśli tam ślad się urwie to być może będzie trzeba wziąć pod uwagę fakt, że mogli skądś przywędrować więc na pewno wtedy skorzystam Twoich podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony czw 07 gru 2017, 22:19 przez KrzysztofŁukszas, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Krzysztof Łukszas

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

ftp://mapy.ziomal.org/mapy/NieWiemGdzie ... 20300K.jpg

Mapa okolic Kowna, być może pomoze w poszukiwaniach. Jest chyba problem z otworzeniem jej przez IE, ale za pomocą Opery można ją otworzyć bez problemu.

tomek
KrzysztofŁukszas

Sympatyk

Tomku jak widać mapa jest bardzo szczegółowa ale niestety na Kownie się kończy. Potrzebna jest bardziej okolica Kiejdan. Wtedy być może udało by się ustalić te wszystkie miejscowości.
Pozdrawiam,
Krzysztof Łukszas

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

http://mapy.ziomal.org/mapy/inne_kraje/100_Litwa/

Nie mogłem otworzyć tych map, więc za zawartość nie ręczę.

tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Podejrzewam, że jest to format OziExplorera.
Bardzo ciekawy i użyteczny do przedniej zabawy z GPS-em. Wgrywamy mapę sprzed 60-80 lat (w skali np właśnie 1:100 000 ale sam miód gdy 1:25 000) i idziemy z GPS-em w teren.
z dokładnością kilkunastu-kilkudziesięciu metrów możemy stanąć na miejscy chałupy, cmentarza, innych punktów zaznaczonych na świetnych ówczesnych mapach.
Wystarczająca dokładność nie tylko do zabawy ale i poważniejszych zastosowań (z tego co mi przekazywano).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Pliki z rozszerzeniem ".sid" to pliki graficzne. Można je otwierać np. programem Irfan View, po wcześniejszym wczytaniu.

Pozdrawiam,

Waldemar
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Mormoni maja mikrofilmy ksiag metrykalnych parafii Opitoloki, ale tylko z lat 1699 - 1796.
Inne prawdopodobnie nie zachowaly sie;

http://www.familysearch.org/eng/library ... ical+books &columns=*,0,0

Title Metrical books, 1699-1796
Authors Roman Catholic Church. Opitoloki (Kovna) (Main Author)

Notes Microreproduction of original manuscripts at the Lithuanian State Historical Archives in Vilnius.
--------------------------------------------------------------------------------
Roman Catholic Church records (births, marriages, deaths) for Opitoloki, Kovna, Kovna, Russia; later Opitołoki (Kowno), Kowno, Poland; now Apytalaukis, Lithuania. Text in Polish, Latin and Russian.
--------------------------------------------------------------------------------
Record group 604, series 11, files 20-21, 25.

Subjects Россия, Ковна, Ковна, Опитолоки - Метрические книги
Russia, Kovna, Kovna, Opitoloki - Church records
Poland, Kowno, Opitołoki (Kowno) - Church records
Lithuania, Apytalaukis - Church records

Format Manuscript (On Film)
Language Polish
Russian
Latin

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Na marginesie tematu wątku: w najnowszym numerze "Spotkań z Zabytkami" jest interesujący artykuł poświęcony cmentarzom na Żmudzi, np. w Kiejdanach.
Polecam gorąco!

Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”