Niby prosta sprawa, mam namierzonego notariusza, dokładną datę spisania przed nim dokumentu w roku 1840 w Warszawie - i jak zwykle z APW - wiele problemów
Pytanie do znawców tematu: Czy wgląd w księgę notariusza ma tylko osoba będąca potomkiem testatora? Taką odpowiedź otrzymał znajomy, który miał dla mnie obfocić dokument:
"W celu uzyskania możliwości wglądu oraz wykonania z nich kopii powinien Pan dostarczyć pełnomocnictwo
od znajomego, potwierdzenia opłaty skarbowej od tego pełnomocnictwa w wysokości 17 zł wpłaconej na konto Urzędu Miasta Milanówka, jak również dokumenty potwierdzające prawo „znajomego” do wglądu w poszukiwane materiały archiwalne."
"Przypominam, że archiwum w Milanówku poinformowało wcześniej, iż do wglądu do aktów notarialnych należy przedstawić dokumenty uprawniające do wglądu tj. postanowienia o nabyciu spadku, aktów stanu cywilnego w przypadku następstwa w linii prostej lub przedłożenie pełnomocnictwa do działania w imieniu następców prawnych tychże osób)."
Jak to się ma do ksiąg notariuszy dostępnych legalnie na stronach genealodzy.pl ??
Może Włodek jako znawca APW coś podpowie?;)
IgorD.
edit: dodam, że chodzi o brata mojej przodkini, więc z definicji nie zobaczę tego dokumentu?