Nazwisko: Myszkowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1625&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Rostek_Wioleta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rostek_Wioleta »

Witam,
Poszukuję informacji o moich bezpośrednich przodkach, parze: Marianna Miszkowska i Bartłomiej Lewczak vel Lewczyński vel Leszczyński (ur.ok. 1759 r.) z Pniewnika (lub okolic).
Pozdrawiam serdecznie,
Wioleta
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

W Genetece jest przecież akt ur. Bartłomieja Lewczaka w 1759 r. i w 1816 akt ślubu. jego syna Jana w Korytnicy powiat Węgrów

akta on line z Pniewnika są tu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

akt ślubu syna
http://szukajwarchiwach.pl/62/413/0/-/8 ... WZp1b3SABA
Rostek_Wioleta

Sympatyk
Nowicjusz

Na podstawie tych aktów wiem o tych osobach. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć aktu małżeństwa tej pary, innych dzieci ani aktu urodzenia, czy zgonu Marianny Miszkowskiej. Nie ma jej również uwzględnionej na stronie myszkowscy.pl
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

zwróciłam uwagę na miejsce urodzenia pana młodego
jest tam wpis o urodzeniu w parafii Prudowice (dziś nie istnieje, chyba nie ma akt, leżała w okolicy Hrubieszowa, w jednym odnośniku wcześniej podlegało pod parafię Rubieszów, czyli chyba Hrubieszów)
jak się wpisze tę nazwę do Google to wyświetla się wiele odnośników do Hrubieszowa
a może były jakieś inne Prudowice - w Słowniku geograficznym KP i Słowniku historyczno-geograficznym nic nie ma

pozdrawiam
Małgorzata
Rostek_Wioleta

Sympatyk
Nowicjusz

W akcie ślubu ich syna Jana jest wg mnie wpis "Stawili się uczciwy Jan Lewczak, kawaler, lat dwadzieścia cztery mający, włościanin rolnik w służbie za parobka zostający, w Chmielewie zamieszkały podług złożonej nam metryki wyjętej z ksiąg kościoła parafialnego Pniewnickiego (...)" Pniewnik i Chmielew (k/Korytnicy) to miejscowości oddalone od siebie o 11 km. Zawsze to tak odczytywałam, nie wydaje mi się aby chodziło o Prudowice.

Pozdrawiam,
Wioleta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”