Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Witam Panie Włocławek ,
jeszcze raz się przypominam, prosiłam o sprawdzenie ślubu z dnia 28.04 .1894 Mieczysławy Strus i Romana Rejmenta w parafii Choceń [ tam ponoć cukrownia była] i we Włocławku , ale nie wiem w jakiej parafii[ ich zdjęcia były robione we Włocławku]. Serdecznie pozdrawiam , Helena
Olik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Olik »

Witam,
czy w parafii w Chodczu ok. 1799 roku znajduje się akt urodzenia Maryanny Brudzi(e)ńskiej c. Piotra i Maryanny? Jeśli tak, to w latach 1818-30 w tej parafii może znajduje się także aktu ślubu ww Maryanny z Adamem Kanigowskim s. Michała i Józefy?
genealogiaWłocławek

Sympatyk

Post autor: genealogiaWłocławek »

Witam
Pani Helenko - w Choceniu niestety nie ma tego aktu małżeństwa. Rok 1894 z Włocławka znajduje się obecnie (i nie wiem na jak długo) w konserwacji, więc będzie trzeba trochę poczekać na możliwość skorzystania z tej księgi.

@Olik - czasu starczyło jedynie na sprawdzenie roku 1799 w summariuszu i nie ma tam informacji o urodzeniu osoby o tym nazwisku.

Pozdrawiam.
Olik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Olik »

Dziękuję bardzo za informację. W wolnej chwili proszę o sprawdzenie jeszcze roku 1800. Z góry dziekuję i pozdrawiam Ola
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

Jeśli nie byłby to wielki kłopot to proszę (niestety we Włocławku jeśli mogę być to w sobotę) o sprawdzenie:
szukam aktu urodzenia z 1844 r.? w Łączewnej (jest Łączewna w parafii Przedecz i Łączewna w parafii Chodecz) Józefy Dominikowskiej(?) - córki Józefy Dominikowskiej
niezależnie od efektów dziękuję za podjęcie próby
Andrzej D
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Dziękuję serdecznie, jest Pan miły Panie Włocławek ,że taką mamy pomoc .Poczekam cierpliwie na powrót księgi. Serdecznie pozdrawiam ,Helenka 8)
Nowakowski_Mirosław

Post autor: Nowakowski_Mirosław »

Witam,

Uprzejmie proszę o sprawdzenie czy w parafii w Nieszawa znajduje się akt urodzenia Feliksa Nowakowskiego ur. 04-11-1903
Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam
Mirek
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarekf20 »

Witam serdecznie,
szukam aktu urodzenia Marianny Nadolskiej mojej 3xprababki urodziła się w parafii Sadlno ok. 1842-1845.
Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Bardzo bym prosił o ile to możliwe? sprawdzenie w parafii Lipno czy istnieje akt urodzenia z ok 1833 roku Piotr Berent możliwe ,ze wyznania augsbursko-ewangelickiego ale nie koniecznie :)
Pozdrawiam serdecznie Jurek
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

nieaktualne
Ostatnio zmieniony sob 01 paź 2011, 16:18 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 2 razy.
AGJ1971

Sympatyk

Post autor: AGJ1971 »

Witam

Mam prosbę o sprawdzeni czy w parafii Sadlno w latach 1889-1895 znajduje sie akt małżeństwa Józefy Grzegorzewskiej z Janem Łacheckim.

Dziekuję za poświecony czas i pozdrawiam
Agnieszka.
Chmiel_Bogumiła

Post autor: Chmiel_Bogumiła »

Witam. Proszę o pomoc, czy w parafii Lubień Kujawski są następujące akty urodzenia z miejscowości Kąty gm. Łanięta pow. kutnowski następujących osób:
- Władysław Woźniak ur 6.10.1893r
-Stanisław Woźniak
-Jan Woźniak
-Franciszek Woźniak ur. 1901r.
-Stefan Woźniak ur. 1908r.
-Urszula Woźniak ur. 1912r.
byli oni dziećmi Andrzeja i Małgorzaty z d. Żwan.
Pozdrawiam Bogumiła
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Witam

Bardzo bym prosił o sprawdzenie aktu zgonu z parafii Lubien Kujawski:

Małgorzata Frackiewicz zmarła 1899/1900
Jakub Golubiński zmarł 1899/1900/1901

Pozdrawiam i dziękuje :)

Michał
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

Lubień: 07.1899, 06.1900/ 07.1900 Jakub Golubiński
Lubień: 06.1900/ 07.1900 Małgorzata Golubińska
wtedy byli chrzestnymi lub świadkami (według wzmianek w aktach, z których mam informacje).
Andrzej
Weronika_Kacperska
Nowicjusz

Post autor: Weronika_Kacperska »

Witam,

chcialabym prosic o pomoc jesli to mozliwe w odszukaniu swiadectwa urodzin i/lub slubow nastepujacych osob:

Stanislaw Kacperski ur. 30 kwietnia 1911 r. we Wloclawku (moj dziadek ze strony ojca). Prawdopodobnie byl on rowniez zonaty przed wojna, w jego legitymacji z obozu pracy w Halle widnieje stan cywilny jako zonaty.

Witold (lub Wiktor) Kacperski - ojciec Stanislawa oraz 1 syna (imie nieznane, zginal w obozie koncentracyjnym) i prawdopodobnie 1 corki (imie, wiek, losy nieznane). Ok. 1914 r. Witold (Wiktor) Kacperski opuscil swoja rodzine, prawdopodobnie z powodow politycznych, ale to nie jest pewne. Wiadomo, ze zmienil nazwisko ale kiedy dokladnie, ani na jakie - nie wiemy. Odnalazlam w domu stare listy z podpisem Stanislaw Zlotopolski i podejrzewamy, ze to moze byc nowa tozsamosc mojego pradziadka, ale pewnosci nie ma.

Helena Kacperska - zona Witolda (lub Wiktora) Kacperskiego, prawdopodobnie Zydowka lub o zydowskim pochodzeniu.

Niestety moj dziadek (Stanislaw Kacperski) zmarl w 1966, swoim dzieciom nie opowiadal prawie nic o swoim pochodzeniu i nie zachowaly sie zadne dokumenty po nim z wyjatkiem ksiazeczki z obozu w Halle wraz z jego numerem oraz swiadectwa jego zgonu.

Z gory dziekuje za wszelka pomoc i wskazowki :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”