Pióro i Szymańska z Przegalin lub Komarówki - Lubelszczyzna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Monika_Borowska

Sympatyk

Post autor: Monika_Borowska »

Witam!

Poszukuję rodziny lub informacji o rodzinie mojego dziadka. Wiem, że jego rodzice to Aleksander i Ludwika Pióro z Szymańskich. Mieli trzech synów, Mariana, Józefa (mój dziadek), Zygmunta i córkę Stanisławę. Aleksander był zarządcą folwarku w Przegalinach Dużych koło Komarówki Podlaskiej. Tyle udało mi się odnaleźć w archiwach. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej o pradziadkach i trójce ich pozostałych dzieci. Może ktoś z Forumowiczów miał styczność z tą rodziną?

Pozdrawiam serdecznie,
Monika
Awatar użytkownika
alicja_firmanty

Sympatyk

Post autor: alicja_firmanty »

Proszę sprawdzić na stronie :
http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766

Znalazłam Józefa Pióro s.Aleksandra, Ludwiki z d.Szymańskiej, urodzony 1906, jest skan.
Rodzeństwo Józefa jest również. Ponadto dosć dużo osób o tym nazwisku- wszystkie z Lubelszczyzny.
Pozdrawiam
Alicja
Monika_Borowska

Sympatyk

Dziękuję Alicjo, ale to właśnie już wiem. :) Owszem, dużo jest Piórów na Lubelszczyźnie, ale nie wiem czy są powiązani z moimi. Niestety, niewiele o tej części rodziny mi wiadomo.

Pozdrawiam,
Monika
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Kilka informacji dotyczących tego tematu. Po pierwsze pechowo w parafii rzymkat. Komarówka metryki nie zachowały się w całości. Są braki i z tego powodu trudno powiedzieć, czy przed 1904 nie było innych dzieci lub kiedy miał miejsce ślub.Po drugie przy aktach urodzeń swoich dzieci Aleksander Pióro dokładnie podawał swój wiek i wiek swojej żony. Nie było dużej rozbieżności i oboje urodzili się odpowiednio w 1867/1868 i 1880/1881. Przy takich datach urodzeń można przypuszczać, że ślub miał miejsce najwcześniej w 1898-ze względu na wiek Ludwiki. Proponuję zapytać na forum lubgensu o metryki z Komarówki-może ktoś będzie wiedział, czy zachowały się na parafii.Na mormonów nie ma co liczyć, są tylko te same metryki co na szwa.
Monika_Borowska

Sympatyk

Dziękuję, Marcinie. Popytam na forum lubgensu. Na to nie wpadłam. Natomiast parafia ma metryki od 1918 roku dopiero.

Pozdrawiam!
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Dziwne, że w Komarówce metryki są dopiero od 1918 roku. To jest stara parafia. Co innego Przegaliny, gdzie najpierw była cerkiew unicka, potem prawosławna, rekoncyliowana w 1918/1919 roku.
Monika_Borowska

Sympatyk

Bazuję na informacjach z tej strony: http://diecezja.radiopodlasie.pl/?pageId=63&pr=227
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Tak też i ja sprawdzam, ale to co się otwiera to Przegaliny, czyli była parafia unicka/prawosławna. Z diecezją siedlecką jest ten problem, że mormoni nie podpisywali umowy z kurią łacińską i z tego powodu w internecie dostępne są tylko najczęściej duplikaty. W przypadku Komarówki jest też kilka unikatów, ale brakuje takich lat, w których ewentualnie Pióro z Szymańską brali ślub. Niewykluczone, że nie brali tam ślubu.
Monika_Borowska

Sympatyk

Też biorę to pod uwagę. Wydaje mi się, że każde pochodziło z innej parafii. Mam podejrzenie, że ta Ludwika Szymańska (118) może być moją Ludwiką, ale niestety na podejrzeniach się kończy: http://szukajwarchiwach.pl/62/604/0/1/1 ... rvisxIldFA
Gorzej z Aleksandrem, bo na niego nigdzie nie natrafiłam. Możliwe, że w ogóle z innego regionu kraju pochodził. Chciałam nawet list do parafii w Przegalinach pisać, ale nie wiem czy ksiądz tam jest życzliwy i pomocny, więc zaniechałam pomysłu.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Pozwoliłem sobie zadzwonić do USC Komarówka-833535004. Proszę zapytać o Aleksandra i Ludwikę Pióro, ich zgony. Uprzejma Pani chciała już szukać, ale niech Pani/próbuj sama. Będzie lepsza satysfakcja gdy odnajdzie się jakaś informacja ważna dla Rodziny, a nie za pomocą pośrednika w mojej osobie.
Monika_Borowska

Sympatyk

Ojej, Marcinie! Bardzo Ci dziękuję! :) Aż takiej pomocy się nie spodziewałam. :) Zadzwonię jutro z rana. Pisałam do nich maila trzy miesiące temu i odpowiedzi nie dostałam. Może faktycznie lepiej dzwonić.

Jeszcze raz Ci dziękuję! :)
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Może Aleksander jest z tych Piórów z parafii Zbuczyn a dokładniej z miejscowości Pióry Wielkie i Pióry-Pytki?
Paweł.
Monika_Borowska

Sympatyk

Muszę sprawdzić. Nie mam bladego pojęcia skąd mógł być. Że też człowiek jak jest młodszy, to nie pyta rodziny jak ma okazję... :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”