Zysińska Zofia - szukam rodziny Warszawa i okolice
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Zysińska Zofia - szukam rodziny Warszawa i okolice
Temat: "Zofia Zysińska - szukam rodziny Warszawa i okolice"*
Poszukuję rodziny Zofii Zysińskiej z Warszawy i okolic.
Zofia urodzona według aktu zgonu - 28 listopada 1902 roku w Warszawia - dokumentu potwierdzającego urodziny brak.
Zmarła 8 września 1986 roku w Sierpcu. Imiona rodziców wpisane w akcie zgonu to Stanisław i Władysława.
Nazwisko po ślubie Boros.
Według posiadanych informacji przybyła w okolice Sierpca jako nastolatka, sierota.
Miała rodzinę w Warszawie (ciotkę, o rodzeństwie brak informacji), z którą po ślubie w latach 20 utrzymywała kontakt.
Za wszelkie informację będę wdzięczny.
Krzysiek
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Poszukuję rodziny Zofii Zysińskiej z Warszawy i okolic.
Zofia urodzona według aktu zgonu - 28 listopada 1902 roku w Warszawia - dokumentu potwierdzającego urodziny brak.
Zmarła 8 września 1986 roku w Sierpcu. Imiona rodziców wpisane w akcie zgonu to Stanisław i Władysława.
Nazwisko po ślubie Boros.
Według posiadanych informacji przybyła w okolice Sierpca jako nastolatka, sierota.
Miała rodzinę w Warszawie (ciotkę, o rodzeństwie brak informacji), z którą po ślubie w latach 20 utrzymywała kontakt.
Za wszelkie informację będę wdzięczny.
Krzysiek
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Zofia Zysińska - szukam rodziny Warszawa i okolice
Stanisław Zysiński, syn Łukasza i Franciszki z Żelechowskich wziął ślub z Władysławą Jabłonską, córką Augustyna i Magdaleny Miecznikowskiej w Leoncinie w 1891 r.
Syn Stanisława i Władysławy, Szymon Zysiński, był organmistrzem, w 1915 r. wziął ślub w parafii Wsz. Świętych w Warszawie z Stefanią Jagodzińską. Według aktu ślubu mieszkał wówczas przy ul. Pańskiej pod numerem 1221, urodził się w parafii św. Aleksandra w Warszawie.
Władysława z Jabłonskich Zysińska miała braci Józefa, Stanisława i Antoniego oraz siostry Mariannę (mąż Jan Kiciński), Katarzynę (mąż Józef Manowski, później Franciszek Tworus), Annę (mąż Piotr Burczyński) i Józefę (mąż Antoni Sałata).
Pozdrawiam!
Oliver
Syn Stanisława i Władysławy, Szymon Zysiński, był organmistrzem, w 1915 r. wziął ślub w parafii Wsz. Świętych w Warszawie z Stefanią Jagodzińską. Według aktu ślubu mieszkał wówczas przy ul. Pańskiej pod numerem 1221, urodził się w parafii św. Aleksandra w Warszawie.
Władysława z Jabłonskich Zysińska miała braci Józefa, Stanisława i Antoniego oraz siostry Mariannę (mąż Jan Kiciński), Katarzynę (mąż Józef Manowski, później Franciszek Tworus), Annę (mąż Piotr Burczyński) i Józefę (mąż Antoni Sałata).
Pozdrawiam!
Oliver
Faktycznie szukając rodziny Zysińskich to Stanisława Zysińskiego i Władysławę Jabłońską odnalazłem w parafii Leoncin, ale nie mam dokumentów, aby potwierdzić ich relacje rodzinne z Zofią.
Akt małżeństwa Szymona również odnalazłem.
Nie znałem rodzeństwa Władysławy. Jeżeli posiadasz więcej informacji na ich temat to proszę o kontakt. Przesłałem również informację na priv.
Dziękuję za pomoc.
Krzysiek
Akt małżeństwa Szymona również odnalazłem.
Nie znałem rodzeństwa Władysławy. Jeżeli posiadasz więcej informacji na ich temat to proszę o kontakt. Przesłałem również informację na priv.
Dziękuję za pomoc.
Krzysiek
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
To są jej rodzice, ona sama została ochrzczona w św. Barbarze w 1903 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1328&y=241
Znalazłem jeszcze jej siostrę Mariannę w 1899 sw. Aleksander. W ogóle św. Aleksander przed 1899 do przejrzenia jeśli chcesz poznać jej rodzeństwo
Znalazłem jeszcze jej siostrę Mariannę w 1899 sw. Aleksander. W ogóle św. Aleksander przed 1899 do przejrzenia jeśli chcesz poznać jej rodzeństwo
W par. św. Barbary znalazłem jeszcze jedną siostrę Zofii: Genowefa Zysińska, ur. 1901
Oliver
Oliver
Urodziny Zofii
Arku!!!!
Wielkie dzięki za informacje.
Nie spotkaliście danych wskazujących dalszych losów tej rodziny?
Zastanawia mnie fakt przemieszczenia Zofii w okolice Sierpca jako sieroty.
Dziwne skoro miała dorosłego brata, siostrę, itp
Pozdrawiam
Krzysiek
Wielkie dzięki za informacje.
Nie spotkaliście danych wskazujących dalszych losów tej rodziny?
Zastanawia mnie fakt przemieszczenia Zofii w okolice Sierpca jako sieroty.
Dziwne skoro miała dorosłego brata, siostrę, itp
Pozdrawiam
Krzysiek
-
Arek_Bereza

Urodziny Zofii
Czemu zakładasz, że sama pojechała. Może właśnie z bratem. Otwarta kwestia reszty rodzeństwa, byli ale jak długo żyli ? Jak przejrzysz urodzenia z Aleksandra i Barbary a potem zgony to coś się wyjaśni. Brat Szymon oczywiście z racji ślubu w 1915 żył, pytanie o jego dalsze losy. A Boros ? Gdzie wzięli ślub ?
Urodziny Zofii
Okolice Sierpca. Bolesław Boros pochodził z okolic Sierpca. Czemu zakładam? Tak wynika z przekazu jej znajomych, ale faktycznie należy to zweryfikować.
-
Arek_Bereza

Urodziny Zofii
No to może sprawdź to Rościszewo, skoro brałeś je pod uwagę jako miejsce urodzenia Bolesława w 1905 r. Może tam się pobrali, zapytaj w usc, mała gmina, może nawet przez telefon pomogą.
Urodziny Zofii
Losy Bolesława znam i jego rodziny. Natomiast wszyscy przekazywali, że Zofia była sierotą. Widać że to nie prawda. To mnie trapiło i szłem błędnie chyba tym tropem. Sprawdzę akty z Aleksandra i Barbary. Może coś sie wyjaśni. Najważniejsze, że został odnaleziony akt urodzenia Zofii. Wielkie dzięki.
-
Arek_Bereza