Chciałbym poprosić o pomoc i radę, gdzie mógłbym jeszcze szukać jakichś informacji o moim pradziadku - Antonim Czyżewskim. Przybliżę ku temu kilka faktów dotyczących mojego przodka oraz moich dotychczasowych poszukiwań:
1. Zmarł w okolicach 1954r, pochowany został na cmentarzu Zarzew w Łodzi (niestety USC w Łodzi nie posiada żadnego aktu zgonu), obecnie jego grób już nie istnieje a w kancelarii cmentarza już nic na jego temat nie mają.
2. Urodził się w okolicach 1880r - a przynajmniej tak wynika z aktu urodzenia mego dziadka z 18 V 1920r ("stawił się Antoni Czyżewski, robotnik, lat czterdzieści mający").
3. Ożenił się z Marianną z Janeckich (ur. ok 1882r w Tarnowie, parafia Tur).
4. Wiem, że mój dziadek miał kilkoro rodzeństwa - niestety nie utrzymywał z nimi (poza jedną siostrą), żadnego kontaktu. Jak do tej pory odnalazłem jednego brata (ur. 1901r w par. Tur, chyba pierwsze dziecko Marianny), niestety jego ojciec figuruje jako "nieznany". Druga siostra też najprawdopodobniej jest nieślubna, na jedynym zdjęciu pradziadków jest adnotacja iż jest to jej pamiątka i podpis z nazwiskiem panieńskim matki.
W listopadzie mam zamiar odnaleźć akt urodzenia siostry dziadka, z którą się kontaktował. Staram się również zdobyć jakiś kontakt z jej potomkami.
5. Nie ożenił się z Marianną w Łodzi - brak aktu małżeństwa (przeszperałem lata 1898-1907 oraz w USC sprawdzono lata 1908-1920). Nie znalazłem również takowego w parafii żony, czyli w Turze (przeszukałem lata 1898-1908; niestety brak w AP jednej księgi - z 1903r...), brak aktu małżeństwa również w USC właściwym dla parafii Tur (lata 1909-1922).
6. Wiem gdzie pradziadek mieszkał w 1946r oraz 1951r oraz najprawdopodobniej w 1920r.
7. Z opowieści mego Taty, pradziadek pochodził z majętnej rodziny osiadłej w okolicach Poddębic, która po Powstaniu w 1863r straciła majątek - ale to niesprawdzone opowieści.
8. Wiem również, że pradziad był szewcem - Tata wspominał, że w domu nawet wiele lat po śmierci pradziadka walały się narzędzia niezbędne do wykonywania tego zawodu.
I w sumie to wszystko co wiem o moim antenacie...
Liczę na jakieś sugestie i pomoc...
Pozdrawiam
B. Czyżewski
PS. Identyczny temat na forgenie:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=6713