Pochodzenie nazwisk (cz.1) [*dzielone]
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Kafar_Marita
Listwoń, Listwon (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od listwa ‘długa, wąska deska’.
Tręda, Trenda (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od trąd ‘samiec pszczoły, truteń’ też ‘choroba zakaźna’.
Trynda 1619 – od gwarowego tryndać ‘kręcić się, włóczyć się’, od trynd ‘truteń’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Listwoń, Listwon (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od listwa ‘długa, wąska deska’.
Tręda, Trenda (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od trąd ‘samiec pszczoły, truteń’ też ‘choroba zakaźna’.
Trynda 1619 – od gwarowego tryndać ‘kręcić się, włóczyć się’, od trynd ‘truteń’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Kafar_Marita

- Kafar_Marita

Hmm to jest nazwisko panieńskie mojej prababki, zaś niestety z tej gałęzi już dawno nikt nie żyje, z tego co pamiętam jako dziecko, to moja babcia nic nie wspominała o węgierskich przodkach, zaś w moich poszukiwaniach, czyli od początków XIX w. nic na to nie wskazywało, aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo 
-
Wladyslaw_Moskal

Watpliwosci o pochodzeniu nazwiska czasem rozwiewa Mapa nazwiskaKafar_Marita pisze:Hmm to jest nazwisko panieńskie mojej prababki, zaś niestety z tej gałęzi już dawno nikt nie żyje, z tego co pamiętam jako dziecko, to moja babcia nic nie wspominała o węgierskich przodkach, zaś w moich poszukiwaniach, czyli od początków XIX w. nic na to nie wskazywało, aczkolwiek nigdy nic nie wiadomo
w portalu moikrewni.pl oparta na danych prof. K. Rymuta.
Jesli nazwisko wystepuje w strefie granicznej ze Slowacja, moze miec
korzenie wegierskie. Jesli tylko lokalnie na Mazowszu, to chyba wyklucza
korzenie poludniowe. Zatem nalezy przyjac dane etymologiczne prof. K. Rymuta.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Tu musze pani Ewie zaprzeczyc:Ewa_Szczodruch pisze:Witaj![]()
Jachwak, Yachwak – nazwisk w tej formie brak;
Jachwak najprawdopodobniej pochodzi od imion ba Ja-, typu Joachim, Jan Jakub.
Yachwak - hebrajskie pochodzenie znaczace imie boga.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yahweh
-
Wladyslaw_Moskal

Irokez, czy myslisz, ze kiedy nazwisko Jachwak powstawalo, byli juz Swiadkowie Jechowy?
Prof. K. Rymut podaje , ze w 1328 odnotowano nazwisko Jach. Nazwisku Jach dodano koncowke
-wak, bardzo popularna w nazwiskach polskich, np Dziwak, Kiwak, Kwak, Liwak i jedno
z najpopularniejszych nazwisk w Polace - Nowak.
Wg mnie Jach, to duzy chlop o imieniu Jan, Jasiek, stad blisko do bardzo rzadkiego, slowianskiego nazwiska Jachwak.
Chyba wszyscy o tym nazwisku sa krewnymi.
Wladyslaw
Prof. K. Rymut podaje , ze w 1328 odnotowano nazwisko Jach. Nazwisku Jach dodano koncowke
-wak, bardzo popularna w nazwiskach polskich, np Dziwak, Kiwak, Kwak, Liwak i jedno
z najpopularniejszych nazwisk w Polace - Nowak.
Wg mnie Jach, to duzy chlop o imieniu Jan, Jasiek, stad blisko do bardzo rzadkiego, slowianskiego nazwiska Jachwak.
Chyba wszyscy o tym nazwisku sa krewnymi.
Wladyslaw
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,zdzislaw.domino pisze:Poszukuję danych do nazwiska DOMINO. Wiele wskazuje na to że ma związek z Krakowem i królową Boną? Proszę osoby będące w posiadaniu archiwaliów tym temacie o pomoc. Serdecznie pozdrawiam
Zdzisław z Rzeszowa
Zelmir prawidlowo wskazal etymologie nazwiska.
Prof. K.Rymut podaje, ze imie Dominik notowano w Polsce od XIII wieku.
Profesor w grupie nazwisk powstalych od tego imienia, wymienia nazwisko Domienik, odnotowane w Polsce w 1393, Domin w 1403, Dominik w 1415 i Twoje nazwisko, ale bez daty odnotowania.
Nazwiska powstale od imienia Dominik istnialy przed przyjazdem Krolowej Bony !!!, ktora byla Krolowa Polski od 1518 r.
Link do Sw. Dominika;
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS ... minik.html
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Pochodzenie nazwiska
Pani Ewo ja tez prosze o sprawdzenie nazwisk Pomplun,Brandt,Eggert,Pruschinska,Erdmann oraz Krol.Pozdrawiam
- Ewa_Szczodruch

Witam
Brandt (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Brandt, ta od imienia Hildebrandt lub od brand ‘głownia’.
Eggert (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Eger, ta od imienia Eggeheri.
Erdmann (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Erdmann, Ertmann, od starowysokoniemieckiego ërda ‘ziemia’ + mann ‘człowiek’.
Krol (bez daty źródłowej) – od niemieckiej nazwy osobowej Kroll.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
Brandt (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Brandt, ta od imienia Hildebrandt lub od brand ‘głownia’.
Eggert (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Eger, ta od imienia Eggeheri.
Erdmann (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Erdmann, Ertmann, od starowysokoniemieckiego ërda ‘ziemia’ + mann ‘człowiek’.
Krol (bez daty źródłowej) – od niemieckiej nazwy osobowej Kroll.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla krol1959:
Pomplun – nie znalazłam.
Pruschinski – tej formy brak; najprawdopodobniej od nazwy miejscowej Pruszczyn (płockie, gmina Wyszogród).
Pomplun – nie znalazłam.
Pruschinski – tej formy brak; najprawdopodobniej od nazwy miejscowej Pruszczyn (płockie, gmina Wyszogród).
Pochodzenie nazwiska
Dzieki zelmer i Tobie pani Ewo wiem teraz napewno ze to nazwiska niemieckie i tam musze szukac rodziny .Pozdrawiam