Górki Śląskie, Babice, Brynów- jaka parafia?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Górki Śląskie, Babice, Brynów- jaka parafia?

Post autor: Massalski_Marcin »

Witam.
Jeden z moich przodków urodził się w 1866 roku w Górkach Śląskich, a jego żona w 1868 r. w Babicach. Nie istniała wtedy ani parafia w pobliskiej Nędzy, ani w Markowicach (obecnie częśc Raciborza). Czy ich aktów urodzenia powinienem szukać w najstarszym kościele w Raciborzu (Parafii św. Mikołaja)? Drugi z przodków urodził się w Brynowie (obecnie część Katowic) w 1877r. Do jakiej parafii należała wówczas ta wioska?
Pozdrawiam
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Postaram się trochę podpowiedzieć.
Brynów - należał do powstałej w 1873 roku Parafii Rzymskokatolickiej pw. Niepokalanego Poczęcia NMP w Katowicach (Kattowitz). Parafia ta ma własne księgi od 1860.
Została ona wyodrębniona z Parafii pw. św. Szczepana w Bogucicach (Bogutschütz).

Więc tutaj należy skierować kroki.

Pozdrawiam !
Tadek
zerek28

Sympatyk

Post autor: zerek28 »

Gorki Slaskie to była w tym okresie parafia Lyski Pozdrawiam Bozena
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję. Czy Babice również?
zerek28

Sympatyk

Babice to będzie parafia Markowice (Raciborz Markowice ).Byc moze mylę się ,ale mozna zadzwonic i zapytac czy tak było Bozena
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

W 1868r. nie było jeszcze parafii w Markowicach.
zerek28

Sympatyk

W Markowicach koscioł juz byl wczesniej parafia Św.Jadwigi,Podaję to za wilkipedia
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Witam,
Do jakiej parafii w latach 1903-1911 należał Brynów? Miejscowość od 1873 r. przynależała do parafii Niepokalanego Poczęcia NMP, ale od 1903 roku swoje metryki prowadzi również parafia św. Piotra i Pawła w Katowicach, która znajduje się blisko tej dzielnicy.
Pozdrawiam
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dobry wieczór.
A kto uważa, że nie istniały?

Tu są indeksy (M) do parafii w Markowicach:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

A tu (M) do parafii w Lyskach:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... l&rid=6850

Tu są częściowo zachowane duplikaty ksiąg metrykalnych z Lysek (wszystkie zachowane) :
https://siliusradicum.pl/ksiegi-metryka ... w-lyskach/

(reszta w Archiwum Archidiecezji Katowickiej)

A tu wszystkie zachowane duplikaty ksiąg z Markowic:
https://siliusradicum.pl/ksiegi-metryka ... markowice/

Więcej z Markowic (oryginały) jest w AP w Opolu - jeśli rok urodzenia jest pewny, to mikrofilm na miejscu, lub kwerenda, urodzenia z lat 1861-1870 to mikrofilm sygn. N1561/k w AP w Opolu, albo też na FS, lub też w AD w Opolu.

Łatwiej byłoby pomóc, gdybyś podał imiona i nazwiska.

Mam znajomego, który rękę dałby odciąć, że jego pradziadkowie brali ślub w pewnej parafii. Mógłbym teraz mieć kumpla bez ręki, ale po co mi to. Udowodniłem, że jego pradziadkowie brali ślub w parafii obok, bo akurat tam zamieszali na pewien czas rodzice panny młodej.

Podsumowując: IMIONA i NAZWISKA poprosimy. Wtedy łatwiej można pomóc.

PS Babic było więcej, i to w niedalekiej odległości. Jedne w powiecie raciborskim, które podlegały pod parafię w Markowicach i USC w Nędzy (od 01.10.1874), drugie w powiecie głubczyckim, które podlegały pod parafię w Babicach i USC tamże (od 01.10.1874).

Co do Brynowa się nie wypowiadam, bo się nie znam, poza tym, że kiedyś miałem tam narzeczoną.

Teraz zauważyłem, że pytanie sprzed 3 lat, gdzie jeszcze ciężko było o indeksy czy skany. Ale może jeszcze aktualne. Albo komuś się przyda.

Pozdrawiam,
Artur
Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Arturze,
W parafii Markowice znalazłem już wszystkie interesujące mnie dane, mam nawet jeden mikrofilm z tej parafii na swoim dysku. Jestem przed wysłaniem listu z kwerendą do Archiwum Archidiecezji Katowice, z prośbą o odnalezienie:
- Viktorii Vollnik ur. 1837-1846 Nowa Wieś par. Lyski, śl. 1857-1862 z Leopoldem Sobetzko w Lyskach
- Marianny Korus zd. Kawa zm. prawdopodobnie w latach 1903-1911 w Brynowie.
Po powstaniu parafii św. Piotra i Pawła nie wiem czy Brynów zaczął należeć do tego kościoła, czy nadal należał do kościoła NPNMP. Stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
Arturro

Sympatyk
Tytan

Post autor: Arturro »

Dobry wieczór.
Jeśli idzie o urodzenia i miejscowość Nowa Wieś (Neudorf), to zwracając się do AAKAt, można zawęzić lata poszukiwań do okresu 1838-1845, gdyż w dostępnych duplikatach nie ma (tak przynajmniej udało mi się ustalić) urodzenia Wiktorii Wolnik - i łatwiej (szybciej) dla AAKat i taniej dla Pana będzie.

Jak już pisałem, dopiero później zauważyłem, że pytanie jest takie stare.

Co do Brynowa - od 1874 istniały na tym terenie USC, więc lepiej tam szukać (często są dostępne skorowidze nazwisk), niż w parafii (gdzie trzeba zlecać płatne kwerendy w AAKat).
Tu np. skorowidz zgonów z lat 1908-1909.
https://szukajwarchiwach.pl/12/2730/0/4/5#tabJednostka

Pozdrawiam,
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”