3xpradziadek burmistrzem miasta - gdzie szukać informacji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Grabie

Sympatyk

3xpradziadek burmistrzem miasta - gdzie szukać informacji

Post autor: Grabie »

Dobry wieczór,

Zwracam się z prośbą o pomoc w kwestii poszukiwania informacji o przodku, który był burmistrzem miasta Józefowa (gubernia lubelska - Józefów Ordynacki).
Wojciech Stanisław Lipski urodzony w 1820/1821 w Jaślikowie z Ignacego i Anny z Pawłowskich (w jego akcie zgonu wymienieni jako dziedzice wsi Maszów). Żona Antonina Bojarska. Burmistrzem Józefowa był w latach 1850-1855. Zmarł w 1855 tamże. Wiem tak naprawdę tylko tyle.
Każda informacja z nim związana będzie dla mnie cenna.

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Jan I. Lipski
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

6.Burmistrzowie Józefowa. Str.13
https://rzeczpospolitajozefowska.wordpr ... roku-1975/

Kiedy ustąpił Szczecinski ze stanowiska burmistrza. tego dokładnie nie wiemy, prawdopodobnie w połowie lat 40 –tych, kiedy to zastąpił go niejaki Sienkiewicz, który już wkrótce bo w 1847 r. przeniesiony został do Szczebrzeszyna.
O stanowisko burmistrza po Sienkiewiczu ubiegał się ponownie Feliks Przybyszewski, dotychczasowy burmistrz Biskupic koło Lublina, którego jednak kandydatura ponownie nie zyskała uznania rządowego.

Funkcję burmistrza pełnił , początkowo w zastępstwie, niejaki  Lipski  znany mieszkańcom Józefowa, gdyż za burmistrzowania Sienkiewicza pełnił funkcję wójta gminy aleksandrowskiej.
Stanisław Lipski mianowany został na stanowisko burmistrza Józefowa, pełniąc tą funkcję do dnia 1 marca 1855r.
Pozdrawiam
Ela
Grabie

Sympatyk

Post autor: Grabie »

Ten fragment jest mi znany
Jan I. Lipski
Awatar użytkownika
Myszor_Oskar

Sympatyk

Post autor: Myszor_Oskar »

Wg Rocznika urzędowego.. Królestwa Polskiego, w 1850 był vacat, a w 1856 burmistrzem był Seweryn Fiszer. Roczników 1851-53 i 1855 nie znalazłem, a 1854 jest niestety "urwany".
Awatar użytkownika
Heleonora

Sympatyk

Post autor: Heleonora »

Także mogę się pochwalić rodziną z tego regionu.

Akt ślubu Wojciecha i Antoniny:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1881/0/2. ... 4l-9LFP65A
Ale to pewnie już znalazłeś :)

Pozdrawiam,
Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”