Ośrodek KARTA, kto ma dostep do książki..

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

ewawypart

Sympatyk

Ośrodek KARTA, kto ma dostep do książki..

Post autor: ewawypart »

T:"kto ma dostepk do http://dlibra.karta.org.pl/dlibra/docmetad" *

Prosba do osoby, która ma dostęp do http://dlibra.karta.org.pl/dlibra/docmetadata?id=31102
o sprawdzenie nazwiska Kaliszuk
z góry dziekuje
Ewa

*(Moderacja tytułu temat posta) (m.j.n)
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

A mnie pisze, że trzeba się zalogować.
Ale nie wiem czy działa, bo nie próbowałam się rejestrować.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Nawet jak się ktoś zaloguje to niektóre publikacje są zablokowane - bo jak piszą "Dokument został zastrzeżony ze względu na ochronę danych osobowych lub z uwagi na prywatny charakter. Udostępniany jest w Archiwum Ośrodka KARTA według odrębnych zasad.".

Jakaś głupota wystawiających z tej biblioteki.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

sloniatko60 pisze:Nawet jak się ktoś zaloguje to niektóre publikacje są zablokowane - bo jak piszą "Dokument został zastrzeżony ze względu na ochronę danych osobowych lub z uwagi na prywatny charakter. Udostępniany jest w Archiwum Ośrodka KARTA według odrębnych zasad.".

Jakaś głupota wystawiających z tej biblioteki.

Pozdrawiam
Marek
no niestety prawdopodobnie są tam dane chronione ustawą o ochronie danych osobowych, trzeba osobiście, lub wykaza.ć inny interes prawny uzasadniający chęć dostępu.

na tej samej zasadzie w archiwach nie ma dostępu on line do domumentów młodszych niż 100 lat
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Tego typu publikacje winny być dostępne tylko do czytania, bez możliwości zapisu.

Biblioteka, która to wystawia w ten sposób - to moim zdaniem - się ośmiesza. Publikacje o deportacjach sowieckich są naszym polskim dziedzictwem narodowym i winny być dostępne niezależnie od ich wieku.

Marek
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

sloniatko60 pisze:Tego typu publikacje winny być dostępne tylko do czytania, bez możliwości zapisu.
Biblioteka, która to wystawia w ten sposób - to moim zdaniem - się ośmiesza. Publikacje o deportacjach sowieckich są naszym polskim dziedzictwem narodowym i winny być dostępne niezależnie od ich wieku.

Marek
Napewno masz rację, Nie wiadomo co tam jest, jeśli dane chronione to taki dokument nie powinien być wstawiany, a najwyżej informacja o jego istnieniu
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

No przecież teraz tak jest.
Masz informacje o jego istnieniu, a zapoznać się możesz w ośrodku Karta według odrębnych zasad,
czyli niekoniecznie dostaniesz, bo chcesz.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
tobiaszboksik

Sympatyk

Biblioteka Cyfrowa Ośrodka KARTA

Post autor: tobiaszboksik »

czy ktoś potrafi odczytać dokument publikowany na ich straonach?
Wyświetla mi się komunikat , że nie mam zainstalowanego odpowiedniego oprogramowania
Jarek
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Biblioteka Cyfrowa Ośrodka KARTA

Post autor: Bea »

tobiaszboksik pisze:czy ktoś potrafi odczytać dokument publikowany na ich straonach?
Wyświetla mi się komunikat , że nie mam zainstalowanego odpowiedniego oprogramowania
Jarek
a załączysz linka, czy mamy się domyślić ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
tobiaszboksik

Sympatyk

Re: Biblioteka Cyfrowa Ośrodka KARTA

Post autor: tobiaszboksik »

http://www.dlibra.karta.org.pl/dlibra/d ... t?id=63246

Jarek
PS pytanie było ogólne ale teraz interesuje mnie ten dokument

edit otworzył IrfanView
:roll: :roll: :roll:
ODPOWIEDZ