Prodeszewska Maria

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Respondek_Nicole

Sympatyk
Nowicjusz

Prodeszewska Maria

Post autor: Respondek_Nicole »

Witam!
Jakiś czas temu uzyskałam odpis zupełny aktu urodzenia mojej babci, na którym widnieje nazwisko jej biologicznej matki (ojciec nieznany).

Maria Prodeszewska, ur. 07.06.1922, Wolice (obecnie Ukraina, woj. tarnopolskie ).
W 1949 r. przebywała w Komorowicach Krakowskich (obecnie dzielnica Bielska-Białej - miejsce i rok urodzena mojej babki Władysławy). Fakt narodzin mojej babki zgłosiła jednak p. Krystyna Rucka.
Ślad się urywa. Nie wiem czy Maria zmarła po porodzie, co się z nią stało. Wiem, że lata temu osoby z rodziny (tej "adopcyjnej", ale uważanej za naszą) odwiedzały jej grób w Bielsku, ale nie wiem nawet czy jeszcze istnieje i na którym cmentarzu miałabym szukać.

1. Google nie wyszukuje NIC gdy wpisuję to nazwisko - nawet w kombinacjach z literówkami - co uważam za dziwne
2. Czy ktoś wie jak można by zapisać to nazwisko po ukraińsku/rosyjsku? Może wtedy mogłabym poszukać dalej.
3. Czy na podstawie znanych mi danych - imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia - mogłabym uzyskać z USC odpis aktu zgonu mojej prababki?
4. Niebawem może będę w posiadaniu dokumentów adopcjnych babci. Osoby, które wiedziały cokolwiek więcej na ten temat niestety zmarły.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie
Nicole Respondek
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Cmentarz Parafialny Św.Jana Chrzciciela Bielsko Biała Komorowice
Pole 3,Rząd 25,Grób nr 14,opłacony do 2036 r,w grobie pochowane są:
Prodyszewska Maria + 30.10.1951r.
Galica Jan + 27.02.1996 r.
Nowosad Krystyna + 28.05.2017 r.
http://www.komorowice.bielsko.pl/index. ... #pole-nr-3
Pozdrawiam
Ela
Respondek_Nicole

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Respondek_Nicole »

Dziękuję za zainteresowanie, dotarłam już do tej informacji :)
Najdziwniejsze jest jednak to, że wg dokumentu dotyczącego adopcji mojej babci jest zapisane, że osoba przyjmująca ją pod opiekę zaswiadcza, iż jej marka nie żyje - dokument datowany jest na czerwiec 1951.
Tu zaczynają się schody i pytanie jak faktycznie było, może na stronie cmentarza jest jakiś błąd w dacie? Obecnie staram się dotrzeć do aktu zgonu

Nicole
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”