Parafie wokół Wyśmierzyc woj . Mazowieckie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witam

Poszukuję parafii wokół parafii Wyśmierzyce ale takich które mają metryki z XVIII w. Czy ktoś z was kto zna te tereny może mi qskazać takie parafie ?
Odnalazłem w parafii Wyśmierzyce moich Peruckich Franciszka Borgie Peruckiego ur. w 1783 r w wsi Górki

Proszę o pomoc w wskazaniu pobliskich parafii wokół Wyśmierzyc z XVIII w ten teren jest dla mnie nowością

Przemek
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Witam, w geneszukaczu masz taką opcję: Wyszukaj również w pobliskich parafiach (15km).

Dla Wyśmierzyc zwróciło takie parafie:

- mazowieckie: Wyśmierzyce, Przybyszew [5.0km], Michałowice [6.1km], Jasionna [6.4km], Radzanów (pow. białobrzeski) [8.6km], Mogielnica [9.7km], Białobrzegi [10.1km], Promna [11.7km], Goszczyn [11.8km], Wrzeszczów [14.6km].

Na pewno z Jasionna, Radzanów są metryki z XVIIIw online. Reszty nie wiem, ale możesz sprawdzić na FS.

pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

proponuje sprawdzić Ulaski, Klów i Przytyk
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Przemku,

Proponuje przejrzeć na FS:

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

Są Wyśmierzyce, Potworów i kilka innych zahaczających o końcówkę XVIII wieku.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

W Wyśmierzycach natrafiłem we wsi Górki na Franciszka Borgię Peruckiego ur w 1783 r syn Macieja i Marianny Grabalskiej . Maciej mój 5 razy pradziadek był z zawodu młynarzem a Marianna jego żona ur się w parafii Wrociszew 31 km pieszo od Górek . Iszukam metryki ur Macieja Peruckiego ur w 1753 r miał lat 60 zmarł w Rudzie Pilczyckiej ok 200 km dalej od Górek w woj. świętokrzyskim
Poszukuję jego metryki ur może ur się na Mazowszu i dlatego proszę o pomoc w ustaleniu jakie były parafie na Mazowszu w pobliżu Górek i Wrociszewa . W Jakówkach w 1741 r ur się Katarzyna Marianna córka Wojciecha i Marianny małżonków Peruckich podejrzewam że to siostra mojego Macieja ale jest to prawie 200 km od Wrociszewa lub Górek w parafii Wyśmierzyce gdzie ur się Franciszek Borgia Perucki rodzony brat mojego 4 razy pradziadka Pawła i syn Macieja i Marianny z Grabalskich
I tu stoję w Wrociszewie gdzie szukać ?
Czy ktoś przeglądał może parafie z XVIII w w Warszawie ? Czy ktoś natrafił w Warszawie z XVIII w na mazwisko Perucki podczasi indeksacji lub przeglądania ?

Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”