Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witam ,
spotyka się tutaj trochę postów krytycznych w stosunku do FS ,
Radek Z. broni swej twierdzy jak może , ale ...
niestety , moja niezbyt dobra opinia o FS po raz kolejny się potwierdza ,

Zapowiedziano możliwość zamawiania mikrofilmów do końca sierpnia ,
wytypowałem sobie kilka do zamówienia , głównie początek XX wieku , tak do około 1930 ,
jeszcze w lipcu można było zamówić , kliknięcie w ikonkę szpulki przenosiło do płatności ,
z przyczyn osobistych zwlekałem z zamówieniem

około 10 dni temu było jakieś zawirowanie z FS , mowa była o przerwie serwisowej ,
po tej przerwie kliknięcie w " moje " szpulki generuje taki komunikat :

Film # xxxxxxxx does not exist

Dotyczy to wszystkich filmów wytypowanych przeze mnie do zamówienia , pochodzących z tej samej parafii ,
I tyle sobie zamówiłem .Nie wiem czy w innych parafiach też występuje takie zjawisko .
A miało być do końca sierpnia.

Malkontentem nie jestem , ale jak ktoś dyktuje warunki i ich nie dotrzymuje to ....
pozdrawiam
Bogdan
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

Witam,

miałem ostatnio podobny problem jak Bogdan. Również okazało się, że mój mikrofilm rzekomo nie istnieje. W związku z tym nie możliwe okazało się jego zamówienie. Pozostaje tylko wierzyć, że te mikrofilmy, które obecnie "don't exist" w pierwszej kolejności zostaną dodane w formie skanów (oby bez konieczności przeglądania ich w CHR-ach).

Pozdrawiam, życząc udanej niedzieli,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Panie Bogdanie,

Radek Z. niczego nie broni!

Proszę o podanie numerów mikrofilmów - sprawdzę możliwość ich zamówienia. XXXXXX niestety nic mi nie mówi. Jeżeli czegoś nie można zamówić, najprawdopodobniej istnieje jakiś powód.

Zamówienia są przyjmowane na bieżąco, choć jak widzę w systemie nie od razu zmienia się status z „oczekującego” na „przyjęty”.

Aktualizacja: Sprawdziłem na kilku przykładach - system nie pozwala zamówić mikrofilmów, które są już on-line. To bardzo dobre rozwiązanie. Ogranicza koszty zarówno użytkownika jak i familysearch. Prawdą jest jednak, że nie można zamówić pewnych mikrofilmów, które nie mają ikony aparatu - np. 2005220. Być może są już one zdigitalizowana, ale jeszcze nie opublikowane - ale to tylko moje gdybanie.

R. Zań
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Witam ,
Panie Radku
chodzi o mikrofilmy ze strony :
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

nr nr : 2254781 , 2254634 , 2254635 ,

na początku sierpnia była jeszcze możliwość ich zamówienia , obecnie
filmy takie nie istnieją .

Bogdan
radicalman

Sympatyk

Panie Bogdanie,

Przesłałem zapytanie do działu wsparcia dla Europy.
Gdy otrzymam odpowiedź - zamieszczę tutaj.

Podejrzewam, że taka zamiana statusu mogła mieć miejsce w związku z digitalizacją danej rolki, która jeszcze nie została opublikowana.

Radosław Zań
Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Roman_Szynka »

Od wczorajszego wieczora system zamówień "odzyskał" sprawność. Proponuję wszystkim którym nie udało się od połowy poprzedniego tygodnia złożyć zamówień ponowić je. Nie wiem do końca jak z filmami które "nie istnieją". Może też uda się je zamówić. Na zamówienia mamy już bardzo mało czasu - ostateczny termin to 1 wrzesień do godziny 7:59 rano.

Pozdrawiam,
Roman
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

Przypominam, jeszcze tylko dzisiaj można zamawiać mikrofilmy.
dokładnie do jutra około 7:50 naszego czasu
pozdrawiam
Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Jeśli dobrze rozumiem to termin zamawiania został przedłużony o 1 tydzień ,
co z tego jak wciąż są jakieś kłopoty techniczne i nic dzisiaj nie mogę zamówić ,
mam na stałe ustawione CHR Wrocław jako miejsce przeglądania mikrofilmów, wczoraj jeszcze tak było , dzisiaj to zniknęło ,
i gorzej , nie mam możliwości wyboru CHR do którego mają być przesłane mikrofilmy, po prostu ta opcja nie działa i skutkuje to tym ,że nie ma możliwości zamawiania mikrofilmów.

motają się straszliwie ,

pozdrawiam
Bogdan
radicalman

Sympatyk

Faktycznie e tej chwili nie ma możliwości ustawienie domyslnego centrum. Mam nadzieję, że to wkrótce naprawią.

Zamawianie mikrofilmów zostało przedłużone do 7 września.

Jeżeli pojawi się komuikat, ze płatność się nie powiodła (warto sprawdzić bank on-line), nie należy ponawaić zamówienia, gdyż będzie to równoznacze z drugim obciążeniem. Pierwotne zamówienie będzie zrealizowane.

Zdaje się, że mikrofilmy, które miały status "nie istnieją", znów teoretycznie można zamawiać.

R. Zań
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

Mam problem z odczytem skanów w przeglądarce na FamilySearch.
Księgi z udostępnionych polskich zasobów on-line otwierają się jako miniatury skanów, nie można przybliżać pojedynczych skanów, co uniemożliwia bezpośrednie czytanie pojedynczych stron w iprzeglądarce FS.
Zauważyłem, że można podejrzeć i odczytać w pełnej rozdzielczości, ale jedynie poprzez ściągnięcie konkretnego skanu na własny komputer.

Czy ktoś wie, co się dzieje i czy jakoś można obejść ten problem bardziej systemowo?

PS Nie wiem, czy ten post umieściłem we właściwym temacie,
jeśli nie, to proszę o przeniesienie.
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Roman_Szynka »

Mam problem z odczytem skanów w przeglądarce na FamilySearch.
Księgi z udostępnionych polskich zasobów on-line otwierają się jako miniatury skanów, nie można przybliżać pojedynczych skanów, co uniemożliwia bezpośrednie czytanie pojedynczych stron w przeglądarce FS.
Na stronie z miniaturami w górnym prawym rogu na tle pierwszej miniaturki widać pionowy pasek z symbolami plus, minus, biały prostokąt, prostokąt z samych narożników. Po wybraniu interesującej miniaturki proszę nacisnąć na ten biały prostokąt. Wyświetli się pojedyncze zdjęcie. Można je powiększać lub pomniejszać za pomocą przycisków plus lub minus. Powiększone zdjęcie przemieszczamy po ekranie przytrzymując je prawym przyciskiem myszy i poruszając myszą w dowolnym kierunku. Jeśli się naciśnie prostokąt poniżej białego [ten najniżej umieszczony] to wówczas zdjęcie będzie na całym ekranie. Aby przywrócić ekran do poprzedniego stanu można ponownie nacisnąć myszą najniższy przycisk lub użyć klawisz ESC. Mając pojedyncze zdjęcie można wrócić do miniatur naciskając symbol szachownicy będącej w miejscu poprzedniego białego prostokąta.

Myślę że teraz nie będzie problemów.
Pozdrawiam,
Roman
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

Roman_Szynka pisze: Myślę że teraz nie będzie problemów.
Pozdrawiam,
Roman
Panie Romanie, dziękuję za wyjaśnienia, to wszystko znam od lat - i jak dotąd nie było problemów z przeglądaniem ksiąg dostępnych on-line.

Aby nie podbijać tego podtematu,
dodam, że sprawdziłem w innej przeglądarce (IE) i wszystko działa bez zarzutu, więc problem jest po stronie wersji FF na moim komputerze.

Pozdrawiam
Michał Kazimierz
lechmaj

Sympatyk

Post autor: lechmaj »

Witam,
Nie mogę otworzyć ksiąg parafii Golub - Dobrzyń i proszę o pomoc.

https://www.familysearch.org/search/catalog/54209
https://www.familysearch.org/search/catalog/216256#

Pozdrawiam.
Lech M.
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 29 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Ukazuje się komunikat,że są dostępne w Centrum Historii Rodziny,
więc nie otwierają się strony.
Pozdrawiam
Ela
lechmaj

Sympatyk

Post autor: lechmaj »

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Oczywiście, że pojawia się komunikat Centrum Historii Rodziny, ale miałem nadzieję, że być może są dostępne w innym miejscu lub ktoś ma sposób aby mimo wszystko otworzyć strony.

Pozdrawiam.
Lech M.

Wróć do „Zasoby internetowe”