Białoruś

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

Worwąg_Sławomir pisze:Osoby zainteresowane skanami ksiąg metrykalnych z Archiwum Państwowego w Grodnie i Mińsku proszę o kontakt na PW.
czy dalej Pan oferuje skany za drobną opłatą? zmienił Pan tylko temat.
nie ma Pan legalnej działalności więc proszę się zastanowić nad sprzedażą skanów z FamilySearch
Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
munitalp10

Sympatyk

Post autor: munitalp10 »

Szanowni państwo na familysearch metryki nie pokrywają sie z tytułami. Jeśli idzie np o Dziewieniszki czy Troki to metryki są z upełnie innych miejsc. Nie wiem z czego to wynika? Interesowałyby mnie ksiegi parafialne z Konwaliszek szczególnie w latach przedrozbiorowych. Czy istnieje opcja ich pozyskania oprócz osobistej wizyty w Grodnie? Tym bardziej że nie chodzi o konkretne imie tylko ogólne informacje o wystepowaniu tam mojego nazwiska. Jeśli znalazłby sie jakiś pasjonat również chetnie skorzystałbym z jezykoznawców rosyjskich w powiązaniu w obrebie rodziny Michalkiewicz ze Smoliszek Rafała i Izydora. Rafał tak apropo to dziadek p. Stanisława Michalkiewicza, którego możecie państwo kojarzyć z mediów chociażby społecznościowych, a Izydor to ojciec drugiej żony mojego pradziadka i dziadek kilkorga osób z moim nazwiskiem żyjących dzisiaj w Polsce. http://www.oszmianszczyzna.pl/strona_dz ... wilno.html
Trzeba byłoby przewertować metryki zgonów po roku 1895, absolutnie tego od państwa nie wymagam, jednak prosiłbym o odpowiedź na pierwsze dwa pytania.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Zastanawiam się czy zadałeś sobie trud przeczytania linków nt. Konwaliszek, które podesłałem. Obu linków
mina107

Sympatyk

Post autor: mina107 »

Dzień dobry,
mam pytanie czy ktoś z państwa miał styczność z księgami z Łyntup, przed wojną znajdującymi się w obrębie II RP, w powiecie Święciańskim? Szczególnie interesują mnie lata 1900-1915, ze szczególnym uwzględnieniem 1907 roku.
Za wszelkie informacje będę wdzięczna

Gosia
munitalp10

Sympatyk

ok. bardzo dziekuje.
munitalp10

Sympatyk

Chciałbym prosić o określenie przynależności miejscowości oznakowanej na ilustracji do parafii w XVII/XVIII wieku.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/3a79b2b850ae9ebf

Pozdrawiam Adam
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Stanisław Litak w Atlasie Kościoła łacińskiego w Rzeczypospolitej Obojga Narodów w XVIII wieku podaje, że w Konwaliszkach był kościół filialny parafii Bieniakonie.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Adamie,
Czyli dalej nie zapoznałeś się z linkami, które podałem w tym poście. I wciąż pytasz zamiast czytać. Podpowiem jak ja to robię, bo to żadna niezwykła zdolność. W google wpisuję: Konwaliszki parafia historia i dostaję wynik w postaci:
http://slowo.grodnensis.by/index.php?op ... 30&lang=pl
I czytam: parafia powstała w 1808 r. Wieś jest znana od drugiej połowy XVIІ w. jako majątek Kołwaliszki w powiecie oszmiańskim, będący własnością rodu Prażmowskich. W jego skład wchodziły wieś Kołwaliszki i miasteczko Smolinsk (później Konwaliszki !!!). Kościół Smolińskі zaznaczony jest w 1738 r. jak już działający i przypisany jako kaplica do parafii bieniakońskiej.
A więc parafia Bieniakonie, o której czytam:
Kościół pod wezwaniem św. Jana Chrzciciela został założony tu na fundusz ówczesnego właściciela wsi hrabiego Jana Czaplińskiego 16 sierpnia 1634 r. i pobudowany z drewna. W tym samym czasie hrabia przekazał kościołowi folwark Chadkiszki i wieś Pierogonie dla utrzymania tam szpitala na 16 osób, a w 1638 r. ufundował też szpital parafialny.
http://slowo.grodnensis.by/index.php?op ... 30&lang=pl
na familysearch znajdziesz metryki z parafii Bieniakonie z końcówki XVIII w. O wczesniejszych niestety nic nie wiem. Nie widzę ich w zasobach w Grodnie.
munitalp10

Sympatyk

http://www.genealogija.org/doc/WA303_80 ... lewski.pdf

A wiec tutaj wystepuje błąd? Wydaje sie nieprawdopodobne żeby parafia była aż tak usytuowana i odlegle i za inną parafią, ale zgodnie z udostepnioną mi metryką z parafi Surwiliszki było już tam zawarte małżeństwo tyle że jedno z małżonków pochodziło z pobliskiej Surwiliszkom miejscowości, natomiast drugie z Podgaj.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/6f078c551563a74f

Pozdrawiam Adam
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Ale jaki błąd, bo nie złapałem. Otwieram ten pierwszy link (to Malewski), wpisuję w okno wyszukiwania Konwaliszki i pierwszy wynik to str. 89 (90 pdf) - Jankowski, dwór Konwaliszki (1808) parafia Bieniakonie.
Wystarczy na familysearch otworzyć Bieniakonie z końca XVIII w. (bodaj 1797) i są tam metryki z Konwaliszek
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Dobrze, tylko, że nie chodzi o miejscowość Podgaj niedaleko Konwaliszek, tylko Podgaje na zachód od miejsowości Holszany. Majątek Dorże i miejscowość Podgaje są na przedwojennych mapach.
munitalp10

Sympatyk

W przedstawionej w poście ilustracji post cytuje: "Chciałbym prosić o określenie przynależności miejscowości oznakowanej na ilustracji do parafii w XVII/XVIII wieku.", zamieściłem ilustracje: https://www.fotosik.pl/zdjecie/3a79b2b850ae9ebf z oznakowaną miejscowością Podgaj (czerwony okrąg). Chodzi o miejscowość Podgaj pow. Oszmiański.

Pozdrawiam Adam
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Adam szukasz miejscowości Podgaj, czy miejscowości Podgaje niedaleko majątku Dorże?
munitalp10

Sympatyk

Tej która wynikałaby z opracowania, a wiec tej drugiej. Prosiłbym o lokalizacje gminy wobec miejscowości wobec której najprawdopodobniej popełniłem pomyłke.

Chciałbym jeszcze dowiedzieć sie, czy mają państwo dostep do ksiąg parafii Narwiliszki i Holszany?

Pozdrawiam Adam
munitalp10

Sympatyk

Szanowni państwo w obrebie familysearch jest bardzo wiele przekłamań poczynając od odesłania zaczynającego sie od Russia potem Wilno itd...:) sprawdzałem kilka parafii, zgodność miały tylko dwie. Prosze uważać na pierwsze karty ksiąg w których pojawia sie nazwa parafii i czesto dekanatu, nie szukać igły w stogu innego siana :).

Pozdrawiam Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”