Lipowski w potomkach Sejmu Wielkiego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Przydługi ten mój post ale chciałabym aby inni z tego skorzystali.
Będąc ostatnio w Warszawie w Muzeum Kolejnictwa ze szczególną uwagą przeglądałam zdjęcia indywidualne i tabelau pracowników kolei, bowiem spora część rodziny zatrudniona była właśnie na kolei.
W jednej z gablot znalazłam zdjęcie Leopolda Lipowskiego ( ur. ok 1852-zm.1919). Tabelau z 1892 roku. Leopold był chrzestnym babci Haliny Dąbkowskiej ur w 1901 roku w Radomsku a ponadto został pochowany na Starych Powązkach w grobie prapradziadka (a swojego teścia) Stanisława Glińskiego. Leopold miał dwie córki
- Helena Lipowska ur 09.11.1888 zm. ...................
- Stanisława Anna urodzona 12.11.1889 w Zawierciu , która poślubiła trzy lata po śmierci ojca w 1922 roku w Warszawie Stefana Kolaszyńskiego – przemysłowca (rodzina od lat zajmowała się przemysłem tkackim) i po ślubie zamieszkała w Łowiczu, gdzie zmarła 10.01.1973 roku.
Obydwie córki najprawdopodobniej nie zostawiły po sobie potomstwa.
O drugiej córce Helenie Lipowskiej niestety nic nie wiem...Podobno za mąż nie wyszła, wojnę przeżyła i po wojnie wyprowadziła się do Będzina. Niestety w USC Będzin nie odszukało jej aktu zgonu.
Mam w domu kilka zdjęć na których są siostry Lipowskie w towarzystwie swojej ciotki Zofii Dąbkowskiej z Glińskich (1871-1952), bowiem matka sióstr Lipowskich a siostra Zofii - Jadwiga z Glińskich zmarła przed rokiem 1906 osierocając małoletnie córki.
W rodzinie przetrwała legenda, że Leopold Lipowski byli spokrewniony z Królem Polski (niestety nie wiem z którym).
Postanowiłam poszukać powiązań genealogicznych rodziny Lipowskich tym bardziej, że w genetece jest sporo akt metrykalnych Lipowskich.
Z wielkim szacunkiem do p. Marka Minakowskiego ale genealogia Lipowskich pozostawia wiele do życzenia.
Ojciec Leopolda Lipowskiego Marceli Hipolit Lipowski w tej genealogii wprawdzie jest ale jest tylko odnotowany pierwszy jego ślub
i brak potomstwa.
Oto co ustaliłam:
Marceli Lipowski (1824- 1872) Pierwszą żoną Marcelego Lipowskiego była Marcela Dobiecka siostra Florentyny – żony brata . Ślub odbył się 01.06.1846 roku w Belsku Dużym akt 2 (mazowieckie pow. grójecki). Marceli jest dzierżawcą Jeziórek a 17 letnia Marcela jest córką zmarłych Józefa i Scholastyki z Walewskich małżonków Dobieckich zamieszkała w Woli Pogroszewskiej u siostry a urodzona we wsi Sopel w parafii Waliszewo. Świadkiem na ślubie jest Wincenty Lenczewski dziedzic Słupi i brat Marceli Teodor Dobiecki (ur w 1820 roku w Sopel) dziedzic Woli Pogroszewskiej. Marcela Lipowska z d Dobiecka zmarła 9 miesięcy później w Kocierzew Jeziorku 20 marca 1847 roku akt 14. Zgon zgłosił Marceli Lipowski pisarz propinacyjny – mąż i Leon Lipowski lat 68 – również pisarz propinacyjny.
Drugą żoną Marcelego była Ludwika ze Świerczyńskich córkę Walentego i Wiktorii z Lenczewskich zmarła 1870 akt 95 we wsi Wysoka Mała z parafii Nowe gm. Krośniewice .
Dzieci Marcelego i drugiej żony Ludwiki ze Świerczyńskich to :
- Leopold Walenty ur. ok 1852 roku w Słupi ? zmarł 02.03.1919 roku w Warszawie poślubił Jadwigę Glińską córkę Stanisława i Ludwiki Beyer ur. w 1866 roku w Warszawie. Dwie córki Stanisława Anna (późniejsza Kolaszyńska) i Helena ur 1888 i 1889 roku w Zawierciu Kromołowie.
- Walentyna Wiktoria ur ok 1854 roku , która poślubiła w 1880 roku akt 9 w Błędowie Antoniego Gniazdowskiego pisarza sądu gminnego, syna Antoniego i Marii Jabłońskiej. W roku 1881 akt 39 rodzi się tej parze w Błędowie córka Antonina Apolonia.
- Michalina ur. 22.10.1854 Dąbrówka Zgierz
- Antoni ur. 19.05.1856 Zgierz, poślubił w Warszawie Annę Wandę Kamieńską
- Józef Walery ur. 05.04.1858 Zgierz
- Marianna ur. 27.04.1860 Dąbrówka Zgierz

Marceli Hipolit Lipowski był synem Andrzeja i Marianny z Bykowskich.
Jędrzej/ Andrzej Lipowski ( ok. 1778 – zm. 23.10.1841) z Marianną z Bykowskich (ok.1784 – zm. 15.10.1867) mieli synów: Jana Ludwika ur. 22.08.1805, Maksymiliana ur. ok 1813- 1865, Ignacego ur. ok 1816 -1863, Marcelego Hipolita ur.01.02.1824 - 1872, Leona ur.18.04.1826-1903.
O pozostawionych dzieciach i żonie informuje akt zgonu Andrzeja ze wsi Woli Pogroszewskiej parafii Belsk gdzie 23.11.1841 akt 76 roku umiera Andrzej Lipowski lat 63 possesor pozostawiając 58 letnią żonę Mariannę z Bykowskich, synów 36 letniego Jana Ludwika, 28 letniego Maksymiliana, 25 letniego Ignacego, 16 letniego Marcelego, 14 letniego Leona.
I jeszcze ciekawostka odnośnie Marcelego:
Marceli Hipolit ur. w 01.02.1824 roku akt 28 w Pabianicach w parafii Św. Mateusza, został przysposobiony w dniu 2.10.1846 roku we wsi Jeziorko w okręgu gostynińskim parafii Kocierzew Południowy ( spisany akt przysposobienia akt nr 92 z 1846 roku) postanowieniem sądowym sądu pokoju w Brzezinach przez małżonków Leona (lat 64) i Annę Katarzynę (lat 57) Lipowskich. Marceli był już wówczas żonaty bowiem w dniu 01.06.1846 roku poślubił w Woli Pogroszewskiej parafii Belsk Duży (mazowieckie) 17 letnią Marcelę Dobiecką córkę Józefa i Scholastyki z Walewskich.

Powiązań Lipowskich h. Ciołek z rodziną królewską wprawdzie nie znalazłam choć zastanawiam się, czy to może rodzina Dobieckich była spokrewniona bowiem:
W 1814 roku Józef Dobiecki syn Bonawentury i Ludwiki z Wężyków ur w Sanoku poślubia Scholastykę Walewską córkę Ignacego i Józefy z Leszczyńskich ur. w Krzemieńcu. Może to Józefa z Leszczyńskich była spokrewniona z królem?
Małżonkowie Dobieccy mają kilkanaścioro dzieci rodzonych w Starym Waliszewie i Piasecznie
-Florentyna Monika ur 05.05.1815 roku akt 61 poślubiła Ludwika Lipowskiego zm 1860
-Feliks Józef ur 1816 akt 47 - zmarł 1818 akt 34
-Franciszka Ksawera ur 1818 akt 51
-Antonina Józefa ur 1818 akt 139 Piaseczno, zmarła 03.10.1819 Waliszew
-Ksawera Franciszka ur 1819 akt
-Teodor Wincenty ur 1820 akt 39 zmarł 1892
-Marcela ur 1820 ??? akt ... poślubiła w 1846 r Marcelego Lipowskiego zmarła 1847
-Wincenty Dionizy ur 1824 akt 28 zm. 1903
-Tekla Oktawina ur 1826 akt 32
-Narcyza Marcelina ur 1827 akt 92
-Natalia Anna ur 1828 akt ...
-Marianna Tekla ur 1829 akt 27
-Anna ur. 25.07.1831 akt 56. – urodzenie zgłosiła akuszerka w dniu 31.08.1831 roku, bowiem ojciec dziecka Józef zmarł 31.07.1831 a matka pewnie kilka dni później, bowiem w akcie urodzenia Anny rodzice dziecka już zmarli. Straszne to jak rodzice osierocają gromadkę dzieci w tym najstarsze ma lat 16.
Reasumując , może ma ktoś w swojej genealogii potomków Marcelego Hipolita Lipowskiego 1824 - 1872 a może zna losy Heleny Lipowskiej urodzonej w 1888 roku w Zawierciu Kromołowie, zamieszkałej w Warszawie a zmarłej po wojnie niestety nie wiem gdzie.

Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a skąd data (i to dzienna) urodzenia Heleny? Podobnie jak jej siostra (Zawiercie) wiąże się to z AU?
może są (lub jest -jeden, u Stanisławy Anny) dopisek o małżeństwie?
jeśli Stanisława Anna bezpotomnie to może sprawa spadkowa w Łowiczu w latach 70 była? i los jej siostry w katach sprawy "siedzi"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Włodku akty urodzeń/chrztu panien Lipowskich wydobyłam kilka lat temu z USC Zawiercie, bowiem wtedy jeszcze nie były przekazane do AP Katowice. Nie wiem jak jest w chwili obecnej.... Przy aktach nie było żadnych przypisków. Niestety w Kromołowie nie znaleziono ani ślubu ani zgonu Jadwigi Lipowskiej z Glińskich- matki panien Lipowskich a według wszelkich śladów powinien być choć akt zgonu. O tym, że zostały wcześnie osierocone wiem z testamentu Fabiana Chmurzyńskiego zmarłego w 1906 roku w Radomsku, bowiem testator obdzielił m.in; dwie dziewczynki - sieroty po Jadwidze Lipowskiej z Glińskich. Testament ten jest w moim posiadaniu.
Sprawy spadkowej po Stanisławie pewnie nie było (zmarła w wieku 84 lat), bowiem wcześniej zmarł Stefan Kolaszyński i to po nim mogła być sprawa. Nie sądzę, że Helena Lipowska siostra Stanisławy przeżyła więcej niż 85 lat. A dlaczego twierdzę, że zmarły bezpotomnie bowiem, już wcześniej drążyłam ten wątek i chyba trzy osoby z Łowicza usiłowały mi pomóc. Najprawdopodobniej Stanisława Kolaszyńska z Lipowskich w 1924 roku urodziła niepełnosprawnego syna Włodzimierza, który zmarł gdzieś w Zakładzie Opiekuńczym. W jakiś spisach mieszkańców, może w KLS była adnotacja, że Helena przybyła do Łowicza z Warszawy a w 1945 roku wyprowadziła się do Będzina. Helena Lipowska mieszkała w Warszawie przy ul. Złotej 32 ale w czasie wojny mieszkała u siostry w Łowiczu.
Natomiast w kancelarii Starych Powązek dowiedziałam się, że lokalizację grobu Leopolda Lipowskiego potwierdziły po wojnie córki bowiem grób jako taki się nie zachował a jedynie pole grobowe.
Alicja
Ostatnio zmieniony ndz 03 wrz 2017, 22:16 przez AlicjaSurmacka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ok, Łowicz potwierdza wyszukiwarka udostępniona przez ten oddział APW (ponowne podziękowania!)
https://www.warszawa.ap.gov.pl/art,41,o ... szukiwarki
NAZWISKO I IMIĘ SYGNATURA
Lipowska Barbara 3382
Lipowska Helena 3677
może coś więcej o Bytomiu będzie...
jeśli nie spadkowa to zawsze pozostają metryczki dowodowe (Milanówek)
no i ewidencja ludności w bytomskim urzędzie miasta
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Lipowski w potomkach Sejmu Wielkiego

Post autor: Krystyna.waw »

Z wielkim szacunkiem do p. Marka Minakowskiego ale genealogia Lipowskich pozostawia wiele do życzenia
Gdy trafiłam u pana Minakowskiego na braki, posłałam mu swoje ustalenia (z danymi, linkami lub nr aktów).
Dość długo to trwało, ale wszystko uwzględnił, uzupełnił, drobny błąd poprawił.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Lipowski w potomkach Sejmu Wielkiego

Krysiu, ja też pomagam i podsyłam.
http://www.sejm-wielki.pl/b/sw.118071

Muszę kiedyś jeszcze poświęcić trochę czasu i wynotować uzupełnienia (a szczególnie daty zgonu) i podesłać do WGM. A mam tego sporo... A tu nie było z mojej strony żadnej złośliwości a w błąd wprowadził mnie pewien Pan, który właśnie pomagał przy opracowaniu genealogii Lipowskich i dlatego to umieściłam na forum.

Pozdrawiam Ala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”