Sprawa jest następująca: mój pradziadek został wywieziony na roboty przymusowe w czasie II WŚ, dokładnie do Kłajpedy (Litwa). Moja prababcia pojechała za nim. Kiedy wracali po wyzwoleniu do Polski prababcia zmarła (odłamek bomby trafił ją w brzuch). Pradziadek pochował ją gdzieś w polu, nie wiadomo na którym odcinku drogi do Polski to się stało. Nic nie wiem o swojej prababci, dlatego chciałabym znaleźć jej akt zgonu (jeżeli istnieje). Zakładam, że kiedy pradziadek wrócił do Polski to musiał zgłosić zgon swojej żony - czy tak było? Gdzie i jak szukać tego papierka? Będzie to normalnie odnotowane w USC? Jeśli tak - czy pradziadek mógł zgłosić to w którymkolwiek USC czy też w miejscu urodzenia prababci albo miejscu zamieszkania przed wojną?
Będę wdzięczna za pomoc
* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:
4. Formułowanie treści wiadomości (postów).
o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić