Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Mariusz_Maj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mariusz_Maj »

Witam serdecznie, proszę o podpowiedź. Jaka jest przyczyna braku dostępu do ksiąg Ciechanowa na FS? Do tej pory mogłem sprawdzić zakres przed 1800 r. Teraz brakuje podkatalogów i strona przekierowuje na spisy miejscowości woj. mazowieckiego.

Pozdrawiam

Mariusz
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

Dzisiaj na FS nie mogę otworzyć żadnego pliku. Po wpisaniu w katalogu miasta pojawia się komunikat no result found. Może udostępnią nam wszystkie katalogi????
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

Dzień Dobry,

na FS mają dzisiaj zapewne albo awarię albo wprowadzają jakieś zmiany, przez co chwilowo brak możliwości korzystania z części skanów oraz wyszukiwarki. Również próbowałem coś dla siebie parę minut temu znaleźć przez "Search -> Catalog", jednakże okazało się to niemożliwe. Trzeba czekać...

Pozdrawiam,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
jandalf

Sympatyk

Post autor: jandalf »

Takie problemy występują od kilku dni.
w moim przypadku skany niedostępne jednego dnia widziałem juz dzień później..

Faktycznie dzisiaj jednak nic nie działa.

Pozdr
Janusz
Bożena_Prymus

Sympatyk
Legenda

Post autor: Bożena_Prymus »

kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Wygląda na to, że nie działa jedynie wyszukiwanie z poziomu katalogu.
Gąsewo niedostępne z poziomu katalogu jest dostępne po wybraniu z listy (z linku Bożeny).
Agnieszka
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Mariusz_Maj pisze:Witam serdecznie, proszę o podpowiedź. Jaka jest przyczyna braku dostępu do ksiąg Ciechanowa na FS? Do tej pory mogłem sprawdzić zakres przed 1800 r. Teraz brakuje podkatalogów i strona przekierowuje na spisy miejscowości woj. mazowieckiego.

Pozdrawiam

Mariusz
Nie wiem czy już się naprawiło, w każdym razie Ciechanów:
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Działa wyszukiwanie wg słów kluczowych (keywords)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
tomes

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomes »

Witam, ja zauważyłem, że przy niektórych parafiach i skanach zniknęła ikona rolki, a pojawiła się ikona aparatu.

Co jakiś czas sprawdzam interesujące mnie parafie i widzę, że coś tam nowego się odblokowało.

np. Solca Wielka albo znalazłem Topolę Królewską i Łęczycę (łacina):

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=297862

Topola K.
U 1679-1682 slajd 1-54
U 1730-1764 slajd 55-139
U 1761-1800 slajd 140-272
MZ 1769-1803 slajd 273-361
MZ 1728-1768 slajd 362-457
U 1800-1805 slajd 458-556

Łęczyca
Z 1582-1765 slajd 557-673
U 1574-1637 slajd 674-855
U 1638-1701 slajd 856-do końca

Może za jakiś czas odblokują się pozostałe zasoby.

pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam Tomek

Moje parafie i nazwiska
http://tomgene.blogspot.com - mój blog genealogiczny
Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Roman_Szynka »

Witam, ja zauważyłem, że przy niektórych parafiach i skanach zniknęła ikona rolki, a pojawiła się ikona aparatu.

Co jakiś czas sprawdzam interesujące mnie parafie i widzę, że coś tam nowego się odblokowało.
Tomku cały czas będą znikać symbole rolek i w tym miejscu pojawiać się symbole aparatu fotograficznego. Mikrofilmy są cały czas skanowane i udostępniane w formie cyfrowej. Tyle że nie wszystkie skany możesz obejrzeć na własnym komputerze. Duża część skanów jest dostępna wyłącznie w centrach. Akcja skanowania powinna się zakończyć do końca 2020 roku. Tak że to nie jest odblokowanie tylko udostępnianie niedawno zeskanowanych mikrofilmów.
Przy okazji: Jutro 9 września o godzinie 7:59 kończy się możliwość zamawiania mikrofilmów w formie rolek filmowych. Być może znikną też symbole rolek. Ale to nie oznacza że od razu pojawią się w tym miejscu symbole aparatu fotograficznego.

Pozdrawiam,
Roman
martyna1982

Nieaktywny

Post autor: martyna1982 »

Kolejna "dostawa" polskich filmów na familysearch nastąpi w poniedziałek 11 września o godzinie 8 rano.
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

Dla subskrybujących wiadomości od FamilySearch będzie to żadna nowość, ale uprzejmie donoszę, że wszystkie mikrofilmy wypożyczane w ciągu ostatnich 5 lat są już zeskanowane i (mniej lub bardziej) dostępne na ww. stronie. Pozostałe są skanowane w tempie 1000 mikrofilmów dziennie (dość imponujące tempo, trzeba przyznać).

W związku z powyższym pożyczane przeze mnie Goworowo (ostrołęcki) jest zeskanowane: http://u.42.pl/EqrN.
Pozdrawiam,
Paweł.
martyna1982

Nieaktywny

pawel.dyda pisze:...uprzejmie donoszę, że wszystkie mikrofilmy wypożyczane w ciągu ostatnich 5 lat są już zeskanowane...
Muszę zaprzeczyć, że nie wszystkie są zeskanowane...2 lata temu zamawiałam 11 filmów i do dzisiaj żaden nie posiada "digital film no." - to znaczy, że nie jest zdigitalizowany!
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

martyna1982 pisze:
pawel.dyda pisze:...uprzejmie donoszę, że wszystkie mikrofilmy wypożyczane w ciągu ostatnich 5 lat są już zeskanowane...
Muszę zaprzeczyć, że nie wszystkie są zeskanowane...2 lata temu zamawiałam 11 filmów i do dzisiaj żaden nie posiada "digital film no." - to znaczy, że nie jest zdigitalizowany!
Nie jestem przekonany, że to odnosi się do zdigitalizowanego filmu. Informację podałem na podstawie wiadomości od FamilySearch; w przypadku Goworowa też nie widzę "Digital film number", a zeskanowane z całą pewnością jest.

Może jednak jest ikonka aparatu przy zamawianych przez panią filmach? Jakie to filmy?
Pozdrawiam,
Paweł.
martyna1982

Nieaktywny

pawel.dyda pisze:Może jednak jest ikonka aparatu przy zamawianych przez panią filmach? Jakie to filmy?
Zostańmy przy Goworowie.
Film 1538770 ma ikonkę ze szpulką filmową, tak ma również moje 11 filmów.
Ale film z Goworowa ma digital number - 8016228 - więc jest zdiditalizowany, a moje filmy nie posiadają digital number.
Pytałam mormonów, odpowiedzieli, abym cierpliwie czekała... najpóźniej do 2022 roku.
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”