Jaka to miejscowość? - prośba o odczytanie - j.polski cz.1

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Gdzie urodziła się panna młoda?

Post autor: Arek_Bereza »

Chyba raczej Kraszewo, koło Ciechanowa. W metryce jej pierwszego ślubu jest mowa o kościele kraszewskim a wg Słownika Kp tylko Kraszewo miało wtedy kościół parafialny, Kraszew nie
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

Arek_Bereza pisze:Chyba raczej Kraszewo, koło Ciechanowa. W metryce jej pierwszego ślubu jest mowa o kościele kraszewskim a wg Słownika Kp tylko Kraszewo miało wtedy kościół parafialny, Kraszew nie
Mogę prosić o link do pierwszego ślubu o którym wspominasz w poście? Dzięki
Pozdrawiam Kasia
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Pewności nie mam ot spostrzeżenie ale to chyba ta sama osoba (zbyt duży zbieg okoliczności) . A propos pierwszego męża z tego co pamiętam imiona Maciej i Mateusz nie były do pewnego momentu rozróżniane ale specjalistą się w tej dziedzinie nie czuję
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/398/0 ... pHi6ovsg_Q
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Arek_Bereza pisze:Pewności nie mam ot spostrzeżenie ale to chyba ta sama osoba (zbyt duży zbieg okoliczności) . A propos pierwszego męża z tego co pamiętam imiona Maciej i Mateusz nie były do pewnego momentu rozróżniane ale specjalistą się w tej dziedzinie nie czuję
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/398/0 ... pHi6ovsg_Q
Maciej i Mateusz były rozróżniane, podobnie jak Stefan i Szczepan, ale owszem, zdarzało się, że stosowano je zamiennie. Pozostaje do znalezienia akt zgonu Mateusza (Macieja) Matusiaka i będziesz miał komplet.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marek755 »

kasiakozłowska pisze:
marek755 pisze:W Kraszewie
Hej. Jeśli masz na myśli ten Kraszew

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kraszew_( ... _wschodni)

to raczej nie jest możliwe.
Kasiu nie mam na myśli żadnego Kraszewa,po prostu odczytałem "Kraszewie",a który to Kraszew to już Ty mając więcej informacji musisz dopasować.
Pozdrawiam
Marek

Sympatyk
Adept

dziękuję wszystkim za odpowiedzi :k:
Pozdrawiam Kasia
veruka

Sympatyk

Prośba o pomoc w odczytaniu / ustaleniu miejscowości

Post autor: veruka »

Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu i zlokalizowaniu miejsca urodzenia Marianny Ślubowskiej: https://zapodaj.net/aabcc09d69d63.jpg.html
Iwona
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Wieś Dzierżanów??
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
joanna_p

Post autor: joanna_p »

Moze Dzierżanowo? Zalesie i Karniewo sasiaduja.

Joanna
veruka

Sympatyk

Post autor: veruka »

Dziękuję za podpowiedzi :)
Iwona
AndziaU30

Sympatyk

Poszukiwana miejscowość: Skowrony w okolicy Krakowa

Post autor: AndziaU30 »

„Wieś Skowrony zwana w okolicy Krakowa” – taki zapis znalazłam w akcie małżeństwa. Na liście wsi małopolskich nie ma nawet nic zbliżonego. W SGKP nie ma takiej miejscowości. Są Skowrony gdzieś na północy Polski. Jest Skowronowo par. Złoty Potok, ale to jakieś 90 km od Krakowa. Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Sprawdź tutaj: http://ksng.gugik.gov.pl/urzedowe_nazwy ... owosci.php
Pasujących "Skowronów" nie widzę, ale była wieś "Skowronek", która jest teraz częścią Alwerni - to 40 km od Krakowa. Może o to chodzi?
Pozdrawiam
Joanna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

A propos tej miejscowości Skowronów par. Złoty Potok to raptem 18 km od Żarek. Może coś się komuś pomyliło, zwłaszcza, że akt znania był spisywany.
Druga opcja to Skowronek koło Krakowa - Alwernia
AndziaU30

Sympatyk

Post autor: AndziaU30 »

Za Skowronki i Skowronów wielkie dzięki.
Panie Arku – widzę, że dzielnie śledzi Pan mój ostatni „zryw bojowy”. Z Żarek i Siewierza popędziłam do Mstkowa, bo tam pojawiły się jakieś Gałdzionki, z nadzieją na odnalezienie aktu ślubu tego drugiego Grońskiego. Tego wprawdzie nie znalazłam, ale trafiłam po drodze na kilku Czerwińskich (nazwisko panieńskie żony poszukiwanego Jana Kantego), więc chyba rzeczywiście trzeba przeszukać Złoty Potok.
Pozdrawiam raz jeszcze
a.
kkrzastek

Sympatyk

Identyfikacja miejsca urodzenia

Post autor: kkrzastek »

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji miejsca urodzenia pana młodego z aktu małżeństwa nr 33 rok 1854.

GenBaza / AP_Kielce / AP_Sandomierz / Osiek / 1854 / 050.JPG
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,106758,51

Nie potrafię odczytać, gdzie urodził się Franciszek Wiącek s. Tomasza i Kunegundy.

Małżeństwo zostało zawarte w parafii Osiek (woj. świętokrzyskie), a po ślubie młodzi zamieszkali we wsi panny młodej Woli (obecnie Pliskowola).

Krzysztof Krząstek
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”