Akta Akty izdawajemyje Wilenskoju Archeograficzeskoju Kommissieju. Wilno 1865-96. T. I-XXXI.
Spróbuj Biblioteka Uniwersytecka w Białymstoku przez Federację Polskich Bibliotek Cyfrowych, ale nie ręczę za transkrypcję.
Majtka_Łukasz pisze:Tomaszu, dziękuję za odpowiedź i informacje o BUW. Faktycznie niby każdy może sobie na to pozwolić, ale to nie takie super łatwe jak się nie mieszka w Warszawie
Ciekawa jest także informacja o AVAK, wcześniej o tym nie słyszałem. Jeśli ktoś z Państwa ma wiedzę czy jest to gdzieś dostępne w internecie to poproszę o informację.
Majtka_Łukasz pisze:Ciekawa jest także informacja o AVAK, wcześniej o tym nie słyszałem. Jeśli ktoś z Państwa ma wiedzę czy jest to gdzieś dostępne w internecie to poproszę o informację.
Mógłbyś ale dopiero we wtorek gdyż ksiazka jedzie do mnie. Zapewne Bozena będzie szybsza. Jak nie odpisze wcześniej to ode mnie masz info we wtorek tylko wyślij maila na pw.
Otrzymałem dziś od Pani Bożeny (w ekspresowym tempie) wywód rodziny Hołownia i Czerny-Hołownia.
Z przyjemnością podzielę się z zainteresowanymi tym nazwiskiem.
Proszę tylko o adres mailowy.
bogdas pisze:Otrzymałem dziś od Pani Bożeny (w ekspresowym tempie) wywód rodziny Hołownia i Czerny-Hołownia.
Z przyjemnością podzielę się z zainteresowanymi tym nazwiskiem.
Proszę tylko o adres mailowy.
Wysłałem wiadomość na priv z adresem mailowym z prośbą o przesłanie wywodów Hołownia i Czerny-Hołownia.
Tomasz_Lenczewski pisze:Spis nazwisk znajduje się z grubsza w Spisie szlachty wylegitymowanej w guberniach grodzieńskiej, mińskiej, mohylewskiej, smoleńskiej i witebskiej. Oprac. Stanisław Dumin, Sławomir Górzyński. W tabeli przypisano poszczególne nazwiska do danych guberni
Nie ma tam więc raczej szlachty niewylegitymowanej. Pozdrawiam TL
Nie wiem o czym piszesz.
We wzmiankowanym Herbarzu rodziny ujęte są w szczegółowe rodowody.
Tu masz konkret: http://www.lyczkowski.net
Witam,
aktualnie na forum jest "obrabiany" tom IV herbarza. Na fali zainteresowania wyciągam temat tomu 2 z literą B - jeśli dobrze widzę, to od 2014 roku są tam tylko zgłaszane prośby o sprawdzenie (w tym moja o Bylewskich i Borkowskich), które pozostają bez odpowiedzi.
Może w międzyczasie ktoś zdobył tę pozycję i mógłby pomóc poszukującym "B"-owskim?...
Pozdrawiam
Joanna