akt slubu- Milewski-Ruda 1791rok ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
elnegrocato

Sympatyk

akt slubu- Milewski-Ruda 1791rok ok

Post autor: elnegrocato »

Prosze o dokładne tłumaczenie aktu małżeństwa pomiedzy Janem Milewskim a Anna Sobolówną w Rudzie. Nie moge znalezc zadnych informacji o tym skad pochodza wiec moze tu cos bedzie.

https://photos.google.com/share/AF1QipM ... RaOTFfT3F3

lub

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... &cat=89312
Ostatnio zmieniony pt 22 wrz 2017, 20:44 przez elnegrocato, łącznie zmieniany 2 razy.
Daniel Milewski
Awatar użytkownika
elnegrocato

Sympatyk

akt slubu- Milewski-Ruda 1791rok

Prosze ponownie
Daniel Milewski
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Tam nic kompletnie nie ma, a ksiądz jedynie był tu prefektem tu prebendarzem. Te miejscowości Skrwilno i Kupnin [albo podobnie] to daleko są? Tak czy siak nazwy te dotyczą tylko udzielającego ślubu. Jeśli ich nie ma w miejscowej parafii, tzn. pojawili się skądś, sugerował bym przejrzenie innych prebend pod tym samym biskupem. Mój pradziad tak przywędrował ponad 100 kilometrów.
Zbigniew
Awatar użytkownika
elnegrocato

Sympatyk

Dziekuje ale czy moze pan przetłumaczyc słowo w słowo? Mie moge znalezc innych zapisków jak tylko z sumariusza. Możliwe ze przybył z podlaskiego? Jest to ostatnia osoba w moim drzewie i nie moge nic wiecej znaleźc. Wiem tylko że kazde pokolenie niżej to byli gospodarze. Nawet nie mam aktu zgonu obojga, choc przeszukałem 100 lat wprzód dokładnie. Widnieje jakis inny Milewski w Rudzie, który pochodzi spod Augustowa tak dopisano ale zadnych wiecej informacji i nie wiem czy jest spokrewniony. Tak więc proszę o tłumaczenie i ewentualne wskazówki. Wieś Kupnina leżu w Podlaskiem, sprawdziłem to. Ruda natomiast lezy okolo 5km od Skrwilna. Czy zna pan strone ze skanami z Podlaskiego?. Dziękuje serdecznie
Daniel Milewski
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Roku 1791, dnia 7 marca [?????]. Ja, Jan Jasiński, komendarz Skrwilna, wikariusz Kup.. [?], prebendarz … Wawrzyńca w … [?] pobłogosławiłem małżeństwo pomiędzy pracowitymi Janem młodzianem i Anną Sobolówną panną - Milewskimi, poprzedzone trzema zapowiedziami w niedziele ludowi na Bożym Zgromadzeniu wygłoszonych, nie wykrywszy żadnych przeszkód, w przytomności świadków uczciwego Mateusza Ornowski i uczciwy Stanisław Sadowski i inni wiary godni, wszystko dopełniając według
Rytu … [?] Kościoła.
Zbigniew
Awatar użytkownika
elnegrocato

Sympatyk

dziekuje
Daniel Milewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”