Search Familia Bogdanski !
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Opracowuje; drzewo genealogiczne mojej rodziny. Z moich ustalen' wynika, z.e
dziadkowie pochodza; z Polski:
Stefan Bogdanski urodzony 22 sierpnia 1887 w Jerzyce okre;g Poznan'
z.onaty z
Paulina; Kasper urodzona; 09 lutego 1891 w Drawskim M?ynie(Dratzigmuhle)
okre;g Wielen'.(Filehne)
dziadkowie pochodza; z Polski:
Stefan Bogdanski urodzony 22 sierpnia 1887 w Jerzyce okre;g Poznan'
z.onaty z
Paulina; Kasper urodzona; 09 lutego 1891 w Drawskim M?ynie(Dratzigmuhle)
okre;g Wielen'.(Filehne)
- annastregiel

Witam.
W księgach metrykalnych par. Brzezie k. Pleszewa w II poł. XVIII w. często pojawiają się, przede wszystkim jako chrzestni, przedstawiciele szlachetnie urodzonych Bogdańskich. Skoligaceni tam są z Rudnickimi i Trembińskimi - burgrabiami kaliskimi.
Pozdrawiam.
W księgach metrykalnych par. Brzezie k. Pleszewa w II poł. XVIII w. często pojawiają się, przede wszystkim jako chrzestni, przedstawiciele szlachetnie urodzonych Bogdańskich. Skoligaceni tam są z Rudnickimi i Trembińskimi - burgrabiami kaliskimi.
Pozdrawiam.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
RE: Search Familia Bogdanski !
Jeśli poszukiwania dotyczą Wielkopolski polecam Projekt Poznań Niestety są tam tylko małżeństwa. O Geneszukaczu nie wspomnę, bo pewnie już został pod tym kątem przejrzany.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
W pytaniu czy wogole byla mowa o szlachcie ?????
A juz od razu tysiac "dobrych rad" kieruje niewinnych .... do szlacheckich szlakow !
Zdecydowanie ten nasz narod wyzwolony przez robotnikow Solidarnosci ma wciaz problem ze szlachta.
Robotnicy! To wy jestescie duma Narodu, a nie potomkowie pawi i papugow szlacheckich !
Niech autorka pytania najpierw bada ksiegi parafialne Wielenia i Poznania/Jezyce .
Wiadomo, ze sa mikrofilmy .
Chrystian Orpel
A juz od razu tysiac "dobrych rad" kieruje niewinnych .... do szlacheckich szlakow !
Zdecydowanie ten nasz narod wyzwolony przez robotnikow Solidarnosci ma wciaz problem ze szlachta.
Robotnicy! To wy jestescie duma Narodu, a nie potomkowie pawi i papugow szlacheckich !
Niech autorka pytania najpierw bada ksiegi parafialne Wielenia i Poznania/Jezyce .
Wiadomo, ze sa mikrofilmy .
Chrystian Orpel
Nie bądź taki kąśliwy Christian. Ludzie na tym i na wielu innych forach zadają najróżniejsze pytania. Czasami po prostu nie wiedzą a czasami im się nie chce szukać. To prawda. My nie zmienimy ludu genealogicznego, nie ma na nich siły. Będą pytali się o znaczenie nazwiska Kowalski no i nic nie zrobisz.
Szlachta, nie szlachta - teraz wsio rawno (przynajmiej z mego punktu widzenia). Zdażyło mi się spotkać nazwisko Bogdański w parafii Pałuki a potem dowiedziałem się, że to linia M.J. Minakowskiego.
Pomagamy jak możemy. Facet ciągle musi sam zrobić swoje (drzewo). Tego mu nikt nie zrobi.
With a little help of his friends.
Take it easy Christian, nie bądź aż taki "belfer"
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
Szlachta, nie szlachta - teraz wsio rawno (przynajmiej z mego punktu widzenia). Zdażyło mi się spotkać nazwisko Bogdański w parafii Pałuki a potem dowiedziałem się, że to linia M.J. Minakowskiego.
Pomagamy jak możemy. Facet ciągle musi sam zrobić swoje (drzewo). Tego mu nikt nie zrobi.
With a little help of his friends.
Take it easy Christian, nie bądź aż taki "belfer"
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
- annastregiel

.... i już żałuję, że informując o Bogdańskich z Brzezia, podałam przy okazji ich stan!
Ale już na serio - to "oczywista oczywistość", że należy zacząć od dokładnej kwerendy w Wieleniu i Poznaniu.
Indeksując par. Brzezie, często spotykam to nazwisko, stąd moja odpowiedź na zapytanie o Bogdańskich.
Nauczeni doświadczeniem, wiemy, że warto sobie zanotować, gdzie wcześniej pojawia się interesujące nas nazwisko, zwłaszcza jeżeli występuje na geograficznie zbliżonym obszarze.
Pozdrawiam.
Ale już na serio - to "oczywista oczywistość", że należy zacząć od dokładnej kwerendy w Wieleniu i Poznaniu.
Indeksując par. Brzezie, często spotykam to nazwisko, stąd moja odpowiedź na zapytanie o Bogdańskich.
Nauczeni doświadczeniem, wiemy, że warto sobie zanotować, gdzie wcześniej pojawia się interesujące nas nazwisko, zwłaszcza jeżeli występuje na geograficznie zbliżonym obszarze.
Pozdrawiam.
Poszukuję: