Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Pojawiają się nadal nowe skany z AD Płock, bo nie wszystkie zostały od razu udostępnione. Część nadal ma ikonkę rolki zamiast aparatu.
Przykładowo: zauważyłam pojawienie się skanów z Bogurzyna, a Wojnówka nadal ma "rolkę". Obie parafie leżą w powiecie mławskim oraz w diecezji płockiej.

Co ciekawe, są takie przypadki, że mormoni każą sobie płacić za udostępnienie skanów, które bezpłatnie można znależć w szwa (SzukajwArchiwach.pl).
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
asmolenska

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: asmolenska »

A co jest ze skanami,które mają ikonkę aparatu ale nad nim jest klucz. Czy one się otwierają? Może ktoś z Państwa ma wiedzę na ten temat.
Anna
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

asmolenska pisze:A co jest ze skanami,które mają ikonkę aparatu ale nad nim jest klucz. Czy one się otwierają? Może ktoś z Państwa ma wiedzę na ten temat.
Anna
Musisz poczytać wcześniejszą dyskusję w tym wątku. Są to oznaczenia skanów, które są dostępne tylko poprzez komputer znajdujący się w Centrum Historii Rodziny.
Beata

asmolenska

Sympatyk

Post autor: asmolenska »

Bea pisze:
asmolenska pisze:A co jest ze skanami,które mają ikonkę aparatu ale nad nim jest klucz. Czy one się otwierają? Może ktoś z Państwa ma wiedzę na ten temat.
Anna
Musisz poczytać wcześniejszą dyskusję w tym wątku. Są to oznaczenia skanów, które są dostępne tylko poprzez komputer znajdujący się w Centrum Historii R

Dziękuję za wyjaśnienia.Poczytam.
Anna
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

Bea pisze:
Co ciekawe, są takie przypadki, że mormoni każą sobie płacić za udostępnienie skanów, które bezpłatnie można znależć w szwa (SzukajwArchiwach.pl).
Gdzie i kiedy "każą sobie płacić za udostępnienie skanów" ?
kto płacił? i ile to kosztuje? i kiedy płacił?
Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Iwono, a tak dokładnie, to o co ci chodzi ? Czego szukasz ?
Beata

zbigsob

Sympatyk

Post autor: zbigsob »

Witam
Może nie w temacie a może temat był już poruszany ale przeglądając różne parafie zauważyłem ze prawie w każdej rolce są skany z innej parafii np. w Lenartowicach jest także Szubin a w parafii Kuczków jest Kowalew na rolkach Warty jest Morzerin Chorzęcin Złoczewo Bielawy Wierzchy i Kraśniewice. Pomyślałem że może warto byłoby to jakoś wspólnymi siłami usystematyzować i udostępnić.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: Roman_Szynka »

Bea pisze: Co ciekawe, są takie przypadki, że mormoni każą sobie płacić za udostępnienie skanów, które bezpłatnie można znależć w szwa (SzukajwArchiwach.pl).
Beato, Iwonie chodzi o wyjaśnienie kiedy to mormoni żądali czy też żądają opłat za udostępnianie skanów.
W nie tak zamierzchłej przeszłości [kilka tygodni temu] mormoni pobierali opłatę za przesłanie fizycznych mikrofilmów [czyli rolek] do wybranego centrum. Nie pobierali i nadal nie pobierają żadnych opłat za korzystanie z komputerów czy czytników znajdujących się w centrum. Mikrofilmy [w rolkach] które znajdują się w centrach nie są już odsyłane. Może je przejrzeć każdy zainteresowany nie ponosząc opłat. Dlatego ponawiam pytanie - jakież to są opłaty za skany są lub były pobierane przez mormonów?
Pozdrawiam,
Roman
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

No ja przecież o tym mówię. Można było zamówić mikrofilmy na których jest to samo, co na skanach udostępnionych na serwerach szwa (od dłuższego czasu !).
Beata

Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

No ja przecież o tym mówię. Można było zamówić mikrofilmy na których jest to samo, co na skanach udostępnionych na serwerach szwa (od dłuższego czasu !).
Twoja wypowiedź była mało precyzyjna i sugerująca opłaty za udostępnianie skanów. Zgodzisz się że skany a mikrofilm to nie to samo. Ja podobnie jak Iwona jestem wolontariuszem w centrum we Wrocławiu. Po twojej wypowiedzi mieliśmy pytania o opłaty za przeglądanie skanów na komputerach mormońskich. Dlatego drążyłem ten temat. Myślę że teraz wszystko zostało wyjaśnione i nie ma potrzeby dalszej dyskusji.
Przy okazji dla tych co może tego nie wiedzą. Skany w szukaj w archiwach jak na razie są w większości oparte o zdjęcia wykonane przez mormonów. Dlatego mikrofilmy mormońskie i wykonane na ich podstawie skany mormońskie są identyczne ze skanami bazy szukaj w archiwach.
Pozdrawiam,
Roman
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

Roman_Szynka pisze:
Przy okazji dla tych co może tego nie wiedzą. Skany w szukaj w archiwach jak na razie są w większości oparte o zdjęcia wykonane przez mormonów. Dlatego mikrofilmy mormońskie i wykonane na ich podstawie skany mormońskie są identyczne ze skanami bazy szukaj w archiwach.
Pozdrawiam,
Roman
Może warto sprawdzić jak jest aktualnie. AP Lublin już dawno temu wymieniało zdjęcia z mikrofilmów na wykonane w AP bezpośrednio z ksiąg i o lepszej jakości. Mikrofilmy były również wykonywane do określonego roku więc opisanie jako "w większości" jest być może na wyrost.
Grzegorz
Awatar użytkownika
Roman_Szynka

Nieaktywny
Kontakt:

Może warto sprawdzić jak jest aktualnie. AP Lublin już dawno temu wymieniało zdjęcia z mikrofilmów na wykonane w AP bezpośrednio z ksiąg i o lepszej jakości. Mikrofilmy były również wykonywane do określonego roku więc opisanie jako "w większości" jest być może na wyrost.
Napisałem "w większości" w oparciu o to co sam przeszukuję. A przeszukuję w aktach z terenów Wielkopolski. Z AP Lublin nie korzystam - nie moje tereny. Jeśli tak jest jak to piszesz "bezimienny" to bardzo dobrze. Może i "moje" archiwa zmienią się pod tym względem.
Pozdrawiam,
Roman
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

Roman_Szynka pisze:Jeśli tak jest jak to piszesz "bezimienny"
Roman
Ja rozumiem że jest późna pora i można nie widzieć pewnych rzeczy , ale może to tylko ja widzę imienny podpis pod swoim postem. Wydaje mi się, że Twoja opinia o skanach z mikrofilmów w AP została zgeneralizowana i nie odnosiła się do konkretnego archiwum. Najważniejsze że udało się ją nieco wyprostować.
Grzegorz
bielecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: bielecki »

Za umieszczanie skanów z mikrofilmów wykonanych niegdyś przez Mormonów w Archiwach Państwowych odpowiada bezpośrednio NAC. Skany z samych akt wykonywane są natomaist w odnośnych archiwach i później też umieszczane przez NAC. Archiwa wielkopolskie rzeczywiście (z małymi wyjątkami) skanują te materiały, które na mikrofilmach się nie znalazły.

Łukasz
awdochin

Sympatyk

Post autor: awdochin »

Przepraszam za off-topic.
Jak wygląda sytuacja z kopiowaniem skanów w czytelniach FHC ? Mam na myśli konkretnie., z dostępnych skanów na familysearch.

Np. https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Czy mogę kopiować (na pendrive) interesujące mnie dokumenty bez ograniczeń ?

Dziękuję
Leszek
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”