Księgi parafialne na Family Search.org cz.1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- Bea

Pojawiają się nadal nowe skany z AD Płock, bo nie wszystkie zostały od razu udostępnione. Część nadal ma ikonkę rolki zamiast aparatu.
Przykładowo: zauważyłam pojawienie się skanów z Bogurzyna, a Wojnówka nadal ma "rolkę". Obie parafie leżą w powiecie mławskim oraz w diecezji płockiej.
Co ciekawe, są takie przypadki, że mormoni każą sobie płacić za udostępnienie skanów, które bezpłatnie można znależć w szwa (SzukajwArchiwach.pl).
Przykładowo: zauważyłam pojawienie się skanów z Bogurzyna, a Wojnówka nadal ma "rolkę". Obie parafie leżą w powiecie mławskim oraz w diecezji płockiej.
Co ciekawe, są takie przypadki, że mormoni każą sobie płacić za udostępnienie skanów, które bezpłatnie można znależć w szwa (SzukajwArchiwach.pl).
-
asmolenska

- Podziękował: 2 times
- Bea

Musisz poczytać wcześniejszą dyskusję w tym wątku. Są to oznaczenia skanów, które są dostępne tylko poprzez komputer znajdujący się w Centrum Historii Rodziny.asmolenska pisze:A co jest ze skanami,które mają ikonkę aparatu ale nad nim jest klucz. Czy one się otwierają? Może ktoś z Państwa ma wiedzę na ten temat.
Anna
-
asmolenska

Bea pisze:Musisz poczytać wcześniejszą dyskusję w tym wątku. Są to oznaczenia skanów, które są dostępne tylko poprzez komputer znajdujący się w Centrum Historii Rasmolenska pisze:A co jest ze skanami,które mają ikonkę aparatu ale nad nim jest klucz. Czy one się otwierają? Może ktoś z Państwa ma wiedzę na ten temat.
Anna
Dziękuję za wyjaśnienia.Poczytam.
Anna
-
iwonasudnik

Gdzie i kiedy "każą sobie płacić za udostępnienie skanów" ?Bea pisze:
kto płacił? i ile to kosztuje? i kiedy płacił?
Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Witam
Może nie w temacie a może temat był już poruszany ale przeglądając różne parafie zauważyłem ze prawie w każdej rolce są skany z innej parafii np. w Lenartowicach jest także Szubin a w parafii Kuczków jest Kowalew na rolkach Warty jest Morzerin Chorzęcin Złoczewo Bielawy Wierzchy i Kraśniewice. Pomyślałem że może warto byłoby to jakoś wspólnymi siłami usystematyzować i udostępnić.
Pozdrawiam
Zbyszek
Może nie w temacie a może temat był już poruszany ale przeglądając różne parafie zauważyłem ze prawie w każdej rolce są skany z innej parafii np. w Lenartowicach jest także Szubin a w parafii Kuczków jest Kowalew na rolkach Warty jest Morzerin Chorzęcin Złoczewo Bielawy Wierzchy i Kraśniewice. Pomyślałem że może warto byłoby to jakoś wspólnymi siłami usystematyzować i udostępnić.
Pozdrawiam
Zbyszek
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Beato, Iwonie chodzi o wyjaśnienie kiedy to mormoni żądali czy też żądają opłat za udostępnianie skanów.Bea pisze: Co ciekawe, są takie przypadki, że mormoni każą sobie płacić za udostępnienie skanów, które bezpłatnie można znależć w szwa (SzukajwArchiwach.pl).
W nie tak zamierzchłej przeszłości [kilka tygodni temu] mormoni pobierali opłatę za przesłanie fizycznych mikrofilmów [czyli rolek] do wybranego centrum. Nie pobierali i nadal nie pobierają żadnych opłat za korzystanie z komputerów czy czytników znajdujących się w centrum. Mikrofilmy [w rolkach] które znajdują się w centrach nie są już odsyłane. Może je przejrzeć każdy zainteresowany nie ponosząc opłat. Dlatego ponawiam pytanie - jakież to są opłaty za skany są lub były pobierane przez mormonów?
Pozdrawiam,
Roman
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Twoja wypowiedź była mało precyzyjna i sugerująca opłaty za udostępnianie skanów. Zgodzisz się że skany a mikrofilm to nie to samo. Ja podobnie jak Iwona jestem wolontariuszem w centrum we Wrocławiu. Po twojej wypowiedzi mieliśmy pytania o opłaty za przeglądanie skanów na komputerach mormońskich. Dlatego drążyłem ten temat. Myślę że teraz wszystko zostało wyjaśnione i nie ma potrzeby dalszej dyskusji.No ja przecież o tym mówię. Można było zamówić mikrofilmy na których jest to samo, co na skanach udostępnionych na serwerach szwa (od dłuższego czasu !).
Przy okazji dla tych co może tego nie wiedzą. Skany w szukaj w archiwach jak na razie są w większości oparte o zdjęcia wykonane przez mormonów. Dlatego mikrofilmy mormońskie i wykonane na ich podstawie skany mormońskie są identyczne ze skanami bazy szukaj w archiwach.
Pozdrawiam,
Roman
Roman_Szynka pisze:Może warto sprawdzić jak jest aktualnie. AP Lublin już dawno temu wymieniało zdjęcia z mikrofilmów na wykonane w AP bezpośrednio z ksiąg i o lepszej jakości. Mikrofilmy były również wykonywane do określonego roku więc opisanie jako "w większości" jest być może na wyrost.Przy okazji dla tych co może tego nie wiedzą. Skany w szukaj w archiwach jak na razie są w większości oparte o zdjęcia wykonane przez mormonów. Dlatego mikrofilmy mormońskie i wykonane na ich podstawie skany mormońskie są identyczne ze skanami bazy szukaj w archiwach.
Pozdrawiam,
Roman
Grzegorz
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Napisałem "w większości" w oparciu o to co sam przeszukuję. A przeszukuję w aktach z terenów Wielkopolski. Z AP Lublin nie korzystam - nie moje tereny. Jeśli tak jest jak to piszesz "bezimienny" to bardzo dobrze. Może i "moje" archiwa zmienią się pod tym względem.Może warto sprawdzić jak jest aktualnie. AP Lublin już dawno temu wymieniało zdjęcia z mikrofilmów na wykonane w AP bezpośrednio z ksiąg i o lepszej jakości. Mikrofilmy były również wykonywane do określonego roku więc opisanie jako "w większości" jest być może na wyrost.
Pozdrawiam,
Roman
Ja rozumiem że jest późna pora i można nie widzieć pewnych rzeczy , ale może to tylko ja widzę imienny podpis pod swoim postem. Wydaje mi się, że Twoja opinia o skanach z mikrofilmów w AP została zgeneralizowana i nie odnosiła się do konkretnego archiwum. Najważniejsze że udało się ją nieco wyprostować.Roman_Szynka pisze:Jeśli tak jest jak to piszesz "bezimienny"
Roman
Grzegorz
-
bielecki

- Otrzymał podziękowania: 8 times
Za umieszczanie skanów z mikrofilmów wykonanych niegdyś przez Mormonów w Archiwach Państwowych odpowiada bezpośrednio NAC. Skany z samych akt wykonywane są natomaist w odnośnych archiwach i później też umieszczane przez NAC. Archiwa wielkopolskie rzeczywiście (z małymi wyjątkami) skanują te materiały, które na mikrofilmach się nie znalazły.
Łukasz
Łukasz
Przepraszam za off-topic.
Jak wygląda sytuacja z kopiowaniem skanów w czytelniach FHC ? Mam na myśli konkretnie., z dostępnych skanów na familysearch.
Np. https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Czy mogę kopiować (na pendrive) interesujące mnie dokumenty bez ograniczeń ?
Dziękuję
Leszek
Jak wygląda sytuacja z kopiowaniem skanów w czytelniach FHC ? Mam na myśli konkretnie., z dostępnych skanów na familysearch.
Np. https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Czy mogę kopiować (na pendrive) interesujące mnie dokumenty bez ograniczeń ?
Dziękuję
Leszek