Search Familia Bogdanski !

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Pumatix

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pumatix »

Opracowuje; drzewo genealogiczne mojej rodziny. Z moich ustalen' wynika, z.e
dziadkowie pochodza; z Polski:

Stefan Bogdanski urodzony 22 sierpnia 1887 w Jerzyce okre;g Poznan'
z.onaty z
Paulina; Kasper urodzona; 09 lutego 1891 w Drawskim M?ynie(Dratzigmuhle)
okre;g Wielen'.(Filehne)
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

Witam.

W księgach metrykalnych par. Brzezie k. Pleszewa w II poł. XVIII w. często pojawiają się, przede wszystkim jako chrzestni, przedstawiciele szlachetnie urodzonych Bogdańskich. Skoligaceni tam są z Rudnickimi i Trembińskimi - burgrabiami kaliskimi.

Pozdrawiam.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Pumatix

Sympatyk
Nowicjusz

RE: Search Familia Bogdanski !

i need the urodzenia
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

RE: Search Familia Bogdanski !

Post autor: Młochowski_Jacek »

Jeśli poszukiwania dotyczą Wielkopolski polecam Projekt Poznań Niestety są tam tylko małżeństwa. O Geneszukaczu nie wspomnę, bo pewnie już został pod tym kątem przejrzany.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

I guess that one of a way to find more about noble Bogdanski is to contact
M.J. Minakowski (google it).
The Bogdanski surname is in his family tree and besides he is one of the best genealogists in Poland.
Przemek Kisielewski
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

W pytaniu czy wogole byla mowa o szlachcie ?????

A juz od razu tysiac "dobrych rad" kieruje niewinnych .... do szlacheckich szlakow !

Zdecydowanie ten nasz narod wyzwolony przez robotnikow Solidarnosci ma wciaz problem ze szlachta.

Robotnicy! To wy jestescie duma Narodu, a nie potomkowie pawi i papugow szlacheckich !

Niech autorka pytania najpierw bada ksiegi parafialne Wielenia i Poznania/Jezyce .

Wiadomo, ze sa mikrofilmy .

Chrystian Orpel
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Nie bądź taki kąśliwy Christian. Ludzie na tym i na wielu innych forach zadają najróżniejsze pytania. Czasami po prostu nie wiedzą a czasami im się nie chce szukać. To prawda. My nie zmienimy ludu genealogicznego, nie ma na nich siły. Będą pytali się o znaczenie nazwiska Kowalski no i nic nie zrobisz.
Szlachta, nie szlachta - teraz wsio rawno (przynajmiej z mego punktu widzenia). Zdażyło mi się spotkać nazwisko Bogdański w parafii Pałuki a potem dowiedziałem się, że to linia M.J. Minakowskiego.
Pomagamy jak możemy. Facet ciągle musi sam zrobić swoje (drzewo). Tego mu nikt nie zrobi.
With a little help of his friends.
Take it easy Christian, nie bądź aż taki "belfer"
Pozdrawiam
Przemek Kisielewski
Pumatix

Sympatyk
Nowicjusz

Wysłałem Naricht jeden Naricht do Archiwum w Poznaniu, ale nie otrzymała odpowiedzi
Oddaję się już wysiłku i jestem wdzięczny za wszelką pomoc
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

.... i już żałuję, że informując o Bogdańskich z Brzezia, podałam przy okazji ich stan!

Ale już na serio - to "oczywista oczywistość", że należy zacząć od dokładnej kwerendy w Wieleniu i Poznaniu.
Indeksując par. Brzezie, często spotykam to nazwisko, stąd moja odpowiedź na zapytanie o Bogdańskich.
Nauczeni doświadczeniem, wiemy, że warto sobie zanotować, gdzie wcześniej pojawia się interesujące nas nazwisko, zwłaszcza jeżeli występuje na geograficznie zbliżonym obszarze.

Pozdrawiam.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Pumatix

Sympatyk
Nowicjusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”