Jak znaleźć certyfikat czeladniczy przodka?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Katarzyna_m

Re: Jak znaleźć certyfikat czeladniczy przodka?
Asiu
Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś mogła poszukać informacji o Stefanie Koneckim, moim pradziadku, który był rzeźnikiem – wędliniarzem i miał swój zakład na Chojnach (więc musiał mieć na to jakieś papiery) a w latach 20–tych pracował jako skarbnik i administrator Domu Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Łodzi przy ul. Kopernika 46.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyś mogła poszukać informacji o Stefanie Koneckim, moim pradziadku, który był rzeźnikiem – wędliniarzem i miał swój zakład na Chojnach (więc musiał mieć na to jakieś papiery) a w latach 20–tych pracował jako skarbnik i administrator Domu Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Łodzi przy ul. Kopernika 46.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Asiu rozumiem że mojego przodka Stefana Grochulskiego nie odnalazłaś?
Czy wśród sfotografowanych dokumentów znajdują się te dotyczące Stanisława Malarczyka?Kaffi pisze:@Janina_Tomczyk Dokumentów z Głowna niestety nie znalazłam w AP Łódź.
@Natka76 jedyne dokumenty CECH są z lat 1905-47
Znalazłam natomiast Dyplomy czeladnicze i mistrzowskie różnych cechów woj. łódzkiego 1874-1938. Zrobiłam zdjęcia z Łodzi więc jeśli będziecie potrzebować odszukać nazwisko przodka mogę sprawdzić. Niestety żadnego z podanych nazwisk nie znalazłam
Pozdrawiam
Asia
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
W cechu fryzjerów znajduje się Malanowski chyba Stanisław imię zostało poprawione pierwotnie było Władysław. Dyplom Mistrzowski Wydany 28.12.1924. Mogę przesłać zdjęcie
Pozdrawiam Asia
Pozdrawiam Asia
Asia Grzybowska
-
Krystyna500

-
cyganmokotow

Witam
1.gdzie mogę znaleść dyplomy dt. Tamasza Dębińskiego Kowala z Żerkowa z lat 1720-1740 oraz Jana Empkowskiego vel Emkie młynarza robiącego w móynie w Teodozji, Padolinie oraz Kawęczynie koóo Goworowa parafia Żelachlinek.
2.Czy istnieją zapiski dt. ekonowmów i karczmarzy z Będkowa Kościelnego i Sobowa z lat 1830-1848
Pozdrawiam Michał
1.gdzie mogę znaleść dyplomy dt. Tamasza Dębińskiego Kowala z Żerkowa z lat 1720-1740 oraz Jana Empkowskiego vel Emkie młynarza robiącego w móynie w Teodozji, Padolinie oraz Kawęczynie koóo Goworowa parafia Żelachlinek.
2.Czy istnieją zapiski dt. ekonowmów i karczmarzy z Będkowa Kościelnego i Sobowa z lat 1830-1848
Pozdrawiam Michał
Niestety, to nie on. Malarczyk należał do cechu wędliniarzy.Kaffi pisze:W cechu fryzjerów znajduje się Malanowski chyba Stanisław imię zostało poprawione pierwotnie było Władysław. Dyplom Mistrzowski Wydany 28.12.1924. Mogę przesłać zdjęcie
Pozdrawiam Asia
Dziękuję za chęci.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Dzień dobry.
Jeden z moich przodków był od około 1840 roku czeladnikiem garbarskim. Pochodził ze wsi Prądnik Biały koło Krakowa, potem od 1850 roku mieszka w Kaliszu. Gdzie mógłbym odnaleźć jego certyfikat czeladniczy?
Proszę o pomoc w tej sprawie,
Michał
Jeden z moich przodków był od około 1840 roku czeladnikiem garbarskim. Pochodził ze wsi Prądnik Biały koło Krakowa, potem od 1850 roku mieszka w Kaliszu. Gdzie mógłbym odnaleźć jego certyfikat czeladniczy?
Proszę o pomoc w tej sprawie,
Michał
Ostatnio zmieniony pt 19 lip 2019, 15:39 przez urluch, łącznie zmieniany 1 raz.
Asiu, proszę o sprawdzenie, czy występuje Józef Gawlica - to mój pradziadek, który od ok. 1922 r. był budowlańcem w Mokrsko, a następnie w Skomlinie (województwo łódzkie).Kaffi pisze:@JZnalazłam natomiast Dyplomy czeladnicze i mistrzowskie różnych cechów woj. łódzkiego 1874-1938. Zrobiłam zdjęcia z Łodzi więc jeśli będziecie potrzebować odszukać nazwisko przodka mogę sprawdzić.
Pozdrawiam
Asia
Pozdrawiam,
Beata
http://historiajednegodrzewa.blogspot.com
Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
Szukam aktu urodz. pradziadka Mikołaja Musztuk (s. Michała i Anny) ur. 12.12.1882 w Szechynie ok. Przemyśla (teraz Ukraina). Brak w parafiach: rzym.kat. w Medyce, grec.kat. w Medyce, grec.kat. dla miejsc. Torki
Dzień dobry, zdjęcia wszystkich? Znalazłam właśnie w folderze chyba swojego przodka Franciszka Misiaka. Jeśli jest jeszcze możliwość proszę o sprawdzenie.Kaffi pisze:@Janina_Tomczyk Dokumentów z Głowna niestety nie znalazłam w AP Łódź.
@Natka76 jedyne dokumenty CECH są z lat 1905-47
Znalazłam natomiast Dyplomy czeladnicze i mistrzowskie różnych cechów woj. łódzkiego 1874-1938. Zrobiłam zdjęcia z Łodzi więc jeśli będziecie potrzebować odszukać nazwisko przodka mogę sprawdzić. Niestety żadnego z podanych nazwisk nie znalazłam
Pozdrawiam
Asia
Pozdrawiam
Iwona
-
magdalena72

Czy można prosić o sprawdzenie nazwiska Spławski - tylko nie wiem czy cechy kowali są dostępne, mój pra... był kowalem przyjechał z Dąbia nad Nerem przez Malanów, Sieradz do Burzenina gdzie osiadł
Pozdrawiam Magdalena
Pozdrawiam Magdalena