Projekt indeksacji metryk parafialnych (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Jestem szczególnie zainteresowana tą parafią, ponieważ to parafia moich pradziadków. Korzystałam z archiwum i muszę przyznać, że miałam miłe uczucia. Bez głosu sprzeciwu udostępniono mi księgi. Pani w kancelari kilkakrotnie krążyła z nowymi, a na koniec pozwolono mi sfotografowaćinteresujące mnie fragmenty.Indeksacja ułatwi zdecydowanie pracę ludzi szukających korzeni. Po sprawdzeniu wiadomości bez ruszania się z domu zaoszczędzi się dużo czasu i wysiłku. Szczególnie dużo daje osobom przyjezdnym. Popieram i oby następne parafie podążyły w ślady tak przyjaznego proboszcza.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Nie napisałam, że projekt indeksacji dotyczy paraf. Wszystkich Świętych w Warszawie na pl. Grzybowskim
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ad Chrzty par. Wszystkich Świętych w Warszawie 1866-1900
Na początek ogólnie - do wszystkich zainteresowanych
Najważniejsze jest to, aby praca została wykonana dokładnie.

Przy wprowadzaniu danych ze zdjęć aktów:
dla osób dysponujących mniejszą ilością czasu jest możliwość podziału rocznika , zakładamy, że aby nie wstrzymywać innych wpsółpracujących przy danym roczniku minimum to ok 200 aktów na 7-10 dni

Osoby, które maja większe możliwości w tym samym czasie robią wielokrotność podstawowej paczki (tzn 400, 600, 800 do całego rocznika włącznie)

W ten sposób mamy nadzieję, że zaktywizują się osoby, do tej pory pozostające na boku (ze względu na mniejszą ilość czasu jakim dysponują).
Zapraszamy do współpracy http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/

Obecnie np czeka na chętnych rocznik 1900 -dość odległy, czasu sporo, ale ..czeka:)
kontakt indexwawaww@gmail.com

pozdrawiam

P.S. Wypowiedź dotyczy części zasobów opracowywanych przez WZI -tzn Chrztó z XIX wieku. Oczywiście jest możliwość pracy na trochę innych materiałach, zasadach, poza WZI. Zainteresowanych np małżeństwami czy zgonami "odsyłam" bezpośrednio do Jacka Młochowskiego.
ewarogala

Sympatyk

Post autor: ewarogala »

po raz drugi zgłaszam chęć podjęcia współpracy .Proszę o zadanie .
ewarogala.
Ryszard-Król

Sympatyk

Post autor: Ryszard-Król »

Z ciekawości otwarłem ten wątek (sam byłem obecny -do tej pory- głównie w wątku dot. USA) i z dużą przyjemnością dowiedziałem się wielu rzeczy.
Mnie interesują parafie z terenu dawnej Galicji (diecezja przemyska, obecnie sandomierska i archidiecezja krakowska). Niestety mam b. niedobre doświadczenia z proboszczem. Proboszcz nie zna mnie "od dziecka", ale moją rodzinę tak (zaangażowani parafianie !), a mimo to zbył moją prośbę o wgląd do ksiąg metrykalnych, a potem wobec osób trzecich nieładnie skomentował. Strona www diecezji do której należy parafia podaje, że w kancelarii tejże parafii znajdują się księgi metrykalne (a także ślubów i zgonów) od 1825 r. !!! Jakież źródło informacji !!!

Przykre to, ale jak widać doświadczenia mogą być różne.

Zatem: chwała proboszczowi parafii warszawskiej, a Wam drodzy przyjaciele sukcesu w waszej pracy.
Ryszard
paien

Nieaktywny

Post autor: paien »

cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 02:57 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

W Metrykach pod przyciskiem Obrazek można już obejrzeć automatycznie generowana statystyki projektu. W przypadku parafii Wszystkich Świętych dostępna jest również statystyka indeksów w rozbiciu na księgi.
Na razie mamy 143.460 aktów a do końca roku ta liczba powinna się podwoić.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”