Projekt indeksacji metryk parafialnych (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
-
Węgrzyn_Ania

Jestem szczególnie zainteresowana tą parafią, ponieważ to parafia moich pradziadków. Korzystałam z archiwum i muszę przyznać, że miałam miłe uczucia. Bez głosu sprzeciwu udostępniono mi księgi. Pani w kancelari kilkakrotnie krążyła z nowymi, a na koniec pozwolono mi sfotografowaćinteresujące mnie fragmenty.Indeksacja ułatwi zdecydowanie pracę ludzi szukających korzeni. Po sprawdzeniu wiadomości bez ruszania się z domu zaoszczędzi się dużo czasu i wysiłku. Szczególnie dużo daje osobom przyjezdnym. Popieram i oby następne parafie podążyły w ślady tak przyjaznego proboszcza.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
-
Węgrzyn_Ania

Nie napisałam, że projekt indeksacji dotyczy paraf. Wszystkich Świętych w Warszawie na pl. Grzybowskim
Pozdrawiam Ania
-
Sroczyński_Włodzimierz

Ad Chrzty par. Wszystkich Świętych w Warszawie 1866-1900
Na początek ogólnie - do wszystkich zainteresowanych
Najważniejsze jest to, aby praca została wykonana dokładnie.
Przy wprowadzaniu danych ze zdjęć aktów:
dla osób dysponujących mniejszą ilością czasu jest możliwość podziału rocznika , zakładamy, że aby nie wstrzymywać innych wpsółpracujących przy danym roczniku minimum to ok 200 aktów na 7-10 dni
Osoby, które maja większe możliwości w tym samym czasie robią wielokrotność podstawowej paczki (tzn 400, 600, 800 do całego rocznika włącznie)
W ten sposób mamy nadzieję, że zaktywizują się osoby, do tej pory pozostające na boku (ze względu na mniejszą ilość czasu jakim dysponują).
Zapraszamy do współpracy http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/
Obecnie np czeka na chętnych rocznik 1900 -dość odległy, czasu sporo, ale ..czeka:)
kontakt indexwawaww@gmail.com
pozdrawiam
P.S. Wypowiedź dotyczy części zasobów opracowywanych przez WZI -tzn Chrztó z XIX wieku. Oczywiście jest możliwość pracy na trochę innych materiałach, zasadach, poza WZI. Zainteresowanych np małżeństwami czy zgonami "odsyłam" bezpośrednio do Jacka Młochowskiego.
Na początek ogólnie - do wszystkich zainteresowanych
Najważniejsze jest to, aby praca została wykonana dokładnie.
Przy wprowadzaniu danych ze zdjęć aktów:
dla osób dysponujących mniejszą ilością czasu jest możliwość podziału rocznika , zakładamy, że aby nie wstrzymywać innych wpsółpracujących przy danym roczniku minimum to ok 200 aktów na 7-10 dni
Osoby, które maja większe możliwości w tym samym czasie robią wielokrotność podstawowej paczki (tzn 400, 600, 800 do całego rocznika włącznie)
W ten sposób mamy nadzieję, że zaktywizują się osoby, do tej pory pozostające na boku (ze względu na mniejszą ilość czasu jakim dysponują).
Zapraszamy do współpracy http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/
Obecnie np czeka na chętnych rocznik 1900 -dość odległy, czasu sporo, ale ..czeka:)
kontakt indexwawaww@gmail.com
pozdrawiam
P.S. Wypowiedź dotyczy części zasobów opracowywanych przez WZI -tzn Chrztó z XIX wieku. Oczywiście jest możliwość pracy na trochę innych materiałach, zasadach, poza WZI. Zainteresowanych np małżeństwami czy zgonami "odsyłam" bezpośrednio do Jacka Młochowskiego.
po raz drugi zgłaszam chęć podjęcia współpracy .Proszę o zadanie .
ewarogala.
ewarogala.
-
Ryszard-Król

Z ciekawości otwarłem ten wątek (sam byłem obecny -do tej pory- głównie w wątku dot. USA) i z dużą przyjemnością dowiedziałem się wielu rzeczy.
Mnie interesują parafie z terenu dawnej Galicji (diecezja przemyska, obecnie sandomierska i archidiecezja krakowska). Niestety mam b. niedobre doświadczenia z proboszczem. Proboszcz nie zna mnie "od dziecka", ale moją rodzinę tak (zaangażowani parafianie !), a mimo to zbył moją prośbę o wgląd do ksiąg metrykalnych, a potem wobec osób trzecich nieładnie skomentował. Strona www diecezji do której należy parafia podaje, że w kancelarii tejże parafii znajdują się księgi metrykalne (a także ślubów i zgonów) od 1825 r. !!! Jakież źródło informacji !!!
Przykre to, ale jak widać doświadczenia mogą być różne.
Zatem: chwała proboszczowi parafii warszawskiej, a Wam drodzy przyjaciele sukcesu w waszej pracy.
Ryszard
Mnie interesują parafie z terenu dawnej Galicji (diecezja przemyska, obecnie sandomierska i archidiecezja krakowska). Niestety mam b. niedobre doświadczenia z proboszczem. Proboszcz nie zna mnie "od dziecka", ale moją rodzinę tak (zaangażowani parafianie !), a mimo to zbył moją prośbę o wgląd do ksiąg metrykalnych, a potem wobec osób trzecich nieładnie skomentował. Strona www diecezji do której należy parafia podaje, że w kancelarii tejże parafii znajdują się księgi metrykalne (a także ślubów i zgonów) od 1825 r. !!! Jakież źródło informacji !!!
Przykre to, ale jak widać doświadczenia mogą być różne.
Zatem: chwała proboszczowi parafii warszawskiej, a Wam drodzy przyjaciele sukcesu w waszej pracy.
Ryszard
cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 02:57 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
W Metrykach pod przyciskiem
można już obejrzeć automatycznie generowana statystyki projektu. W przypadku parafii Wszystkich Świętych dostępna jest również statystyka indeksów w rozbiciu na księgi.
Na razie mamy 143.460 aktów a do końca roku ta liczba powinna się podwoić.
można już obejrzeć automatycznie generowana statystyki projektu. W przypadku parafii Wszystkich Świętych dostępna jest również statystyka indeksów w rozbiciu na księgi. Na razie mamy 143.460 aktów a do końca roku ta liczba powinna się podwoić.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski