Akt urodzenia Maryanna Wiśniewska

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Akt urodzenia Maryanna Wiśniewska

Post autor: kasiakozłowska »

Witam. W moich poszukiwaniach znowu natrafiłam na problem. Obecnie poszukuję aktu urodzenia Maryanny Wiśniewskiej córki Józefa i Katarzyny Korzeniewskiej. Maryanna Wiśniewska w 1843 roku wyszła za mąż za Mikołaja Maciejewskiego akt numer 9
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7c409c0519515601
Z aktu odczytuję imiona rodziców Józef Wiśniewski i Katarzyna Korzeniewska, którzy biorą ślub w 1819 roku.
W aktach urodzeń parafii Dobrzyków znajduję akt 3 dzieci tej pary:
Franciszka ur w 1820
Antoni ur w 1822
Jan ur w 1824
z dodatkowych źródeł jakie posiadam wynika że rodzi im się jeszcze jedno dziecko
Bogumiła Antonina w 1826 roku i umiera w tymże roku miesiąc po śmierci swojej matki Katarzyny zd. Korzeniewskiej.
Wracając do Maryanny. Z aktu ślubu wynika że w dniu ślubu miała 17 lat czyli powinna urodzić się około 1826 roku. Przeglądając akta (1822-1828) parafii Dobrzyków Gąbin Radziwie nie napotkałam na akt urodzenia Maryanny. Co przeoczyłam? Gdzie szukać?
Ostatnio zmieniony pn 02 paź 2017, 16:02 przez kasiakozłowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Re: Akt urodzenia Maryanna Wiśniewska

Post autor: Barbara_Lendzion »

kasiakozłowska pisze:Witam. W moich poszukiwaniach znowu natrafiłam na problem. Obecnie poszukuję aktu urodzenia Maryanny Wiśniewskiej córki Józefa i Katarzyny Korzeniewskiej. Maryanna Wiśniewska w 1843 roku wyszła za mąż za Mikołaja Maciejewskiego akt numer 9
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7c409c0519515601
Z aktu odczytuję imiona rodziców Józef Maciejewski i Katarzyna Korzeniewska, którzy biorą ślub w 1819 roku.
W aktach urodzeń parafii Dobrzyków znajduję akt 3 dzieci tej pary:
Franciszka ur w 1820
Antoni ur w 1822
Jan ur w 1824
z dodatkowych źródeł jakie posiadam wynika że rodzi im się jeszcze jedno dziecko
Bogumiła Antonina w 1826 roku i umiera w tymże roku miesiąc po śmierci swojej matki Katarzyny zd. Korzeniewskiej.
Wracając do Maryanny. Z aktu ślubu wynika że w dniu ślubu miała 17 lat czyli powinna urodzić się około 1826 roku. Przeglądając akta (1822-1828) parafii Dobrzyków Gąbin Radziwie nie napotkałam na akt urodzenia Maryanny. Co przeoczyłam? Gdzie szukać?
Rodzice tej Marianny to Józef Wiśniewski i Katarzyna z Korzeniewskich, a nie jak piszesz Józef Maciejewski i Katarzyna z Korzeniewskich. Szukaj urodzenia Marianny Wiśniewskiej.Może tu masz błąd.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Re: Akt urodzenia Maryanna Wiśniewska

Tak pomyłka Maciejewski to jej mąż. Już zmieniłam post. Dzięki.
Pozdrawiam Kasia
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: B_Boa »

A szukałaś po skorowidzach, czy na piechotę? : ) Być może w akcie poprzekręcano nazwiska i można było coś przeoczyć.
Pozdrawiam
Ania
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

A może Marianna była siostrą bliźniaczą Bogumiły. Nie zawsze równocześnie chrzczono bliźnięta.
Pozdrawiam,
Monika
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Jeszcze biorę pod uwagę jeden trop. Może Maryanna była panieńskim dzieckiem
Katarzyny Korzeniewskiej a Józef Wiśniewski uznał ją po ślubie? Czy byłby jakiś dokument na ten fakt?
Pozdrawiam Kasia
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Byłby akt chrztu na nazwisko Korzeniewska ale to chyba nie ten case. W końcu wcześniej dzieci im się rodzą. A indeksu na Korzeniewską z Dobrzykowa brak. Zakładam, że sprawdzałaś ten 1826 ? Indeksów brak a w sieci aktów nie ma.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Jeżeli data wskazuje na bliźniaczkę i matka umiera w tym samym roku - to może po prostu Mariannę ochrzczono z poślizgiem... Dziwne, że w ogóle przeżyła. Ojciec ożenił się po raz drugi ? (albo inaczej - ile razy był żonaty ? 3 ?)
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Arku sprawdziłam 1826. Nic nie ma. Przy akcie Bogumiły Antoniny nie ma zapisu który wskazywałby na bliźniaczkę. Co do daty urodzenia podanej w AM to jestem sceptycznie nastawiona bo już spotkałam się z "poślizgiem" 6lat przy wątku o Zofii Maciejewskiej więc sprawdziłam lata do tyłu.
Beato jestem w trakcie sprawdzania ponownego ślubu ojca Maryanny.
Sprawdzam też trop o panieńskim dziecku ale też żadnych śladów.
Ogólnie ciężkie strony mi się trafiły. Brak aktów on line. Skończę indeksować Gąbin wezmę się za Dobrzyków i Radziwie
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Ale 17-latka na ślubie musiała mieć pozwoleństwo któregoś z rodziców (ojca), prawda ? Gdyby była starsza, to nie musiałoby być ono udzielone - czyli łatwiej, czyli po co naginać wiek ?

Może źle jej wpisali rodziców ? Ale tu by potrzebne były kolejne śluby Józefa.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

https://www.fotosik.pl/u/kasiakozlowska
Dodałam akty. Może coś Wam wpadnie do głowy?????
W akcie ślubu Maryanny nie ma mowy o nieżyjącej matce.
Pozdrawiam Kasia
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Zawsze musisz brać pod uwagę to co i mnie spotkało. Miałem odpis z alegata a w księdze nie było. Ot ksiadz zapomniał przepisać :) do wtóropisu
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

No właśnie już i to biorę pod uwagę. Pasuje mi tu tylko bliźniaczka do Bogumiły bo inaczej to patrząc po rodzących się dzieciach nie ma gdzie "wepchnąć" tej mojej Maryanny.
Pozdrawiam Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”