Prosze o pomoc Kossakowski, Kossaki, Kolno

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

JanSilhan-Kossakowski

Post autor: JanSilhan-Kossakowski »

Poszukuje jakichkolwiek informacji o rodzinie mojego prapradziadka Wawrzynca Kossakowskiego-Kossaki, parafija Lachowo, Kolno, pow. Lomza - i jego zony, roz. Grzycan.
Z nich synowie Jan K. - 1849, Kossaki i Burzyn i jego zona Marianna, roz. Grzycan 1849, Pawel K. i Adolf K. - 1859 Kossaki, jeho zona Petronella roz. Rutkowska 1864, Sulewo Prusy
Dzeci Jana K. - Marianna 13(26). 05.1875, Anna 28.2.1882, Sczepan 13(25).12.1884 , Józef 28.11. (10.12).1887, Stanislawa 03(15).02.1890, Stanislaw 03(15).12.1896 - wszystcy Modzele, wiecej o tej linii niewiem
Dzeci Pawla K. - ? Boleslaw, dzieceiej Boleslawa newiem, ostali na Kossakach
Dzeci Adolfa K. - Aleksander - 12.03.1859 - Stawiski Budy i jego zona Boleslawa Dolecka zm.18.04.1904 Stawiski, Agata, Kleofas - moj dziad (25.09.1893 Sulewo Prusy - 01.05.1925 Praha), Roman i jego zona Anna, Francizsek ur.1898 i jego zona Maria, Francziska ur. 1901, Adam ur. 25.03.1904 ( zony I. Zofia, II. Zofia i III. Irena) i Boleslawa zm.1935
Dzieci Aleksandra - Aleksander (zona Jadwiga), Irena, Mieczyslaw i Halina
Dzieci Romana - Czeslawa, Ryszard i Boleslawa
Dzieci Francziska - Henryk, Zdislaw, Kristyna, Bogdan i Witold
Dzieci Adama K. - Lucyna, Robert - Kolno, Danuta, Alfreda K. – Pietrowicz (Elk), Krystyna, Lech, Mieczyslaw i Tomasz
Dzieci Boleslawy (za Tadeuszem Jedlicka) - Tadeusz, Wanda, Jan
Prosze i dziekuje za pomoc
Jan Silhan, Ceska Republika
e-mail jan.silhan@tiscali.cz
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz. Panie
Proszę zwrócić się do Archiwum Państwowego Oddział w Łomzy. Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży,
Al. Legionów 36, 18-400 Łomża
tel. +48 86 47 35 301, e-mail: lomza@bialystok.ap.gov.pl
Archiwum to przechowuje akta metrykalne z interesujących Pana terenów. Ród Kossakowskich jest bardzo popularny w powiecie koleńskim i łomżyńskim.
Ponadto o Kossakowskich można czytać na http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=146&dirids=1, strona 151 i następne
Pozdrawiam
Tadeusz Dzwonkowski
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

Witam! Ostatnio w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie natknęłam się na nazwisko Kossakowski imię Franciszek. W roku 1834 rodzi sie syn Stefan Gustaw. Matka Teofila Wolańska. Działo się to w Lubomlu na Wołyniu.

Ja mam prośbę do Pana Jana czy w Czechach występuje nazwisko Gertruda podkreślam nazwisko. Pisałam na meil podany przez Pana Jana - nie dotarł.
Pozdrawiam
Marylka z Mazowsza
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

O historii rodu Kossaków czytaj w "Monografiach Historyczno-Genealogicznych" Stanisława Kazimierza Kossakowskiego". Są one dostępne na necie i raczej znane genealogom.
To oczywiście nie musi nikomu pomóc w budowaniu drzewa ale rzadko który ród ma tak dobrze opracowaną swoją historię i nawet dla niej warto zapoznać się z opracowaniem Stanisława Kossakowskiego.
Przemek Kisielewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”