Wladyslaw Wiśniewski - Unierzyż - Wola Kanigowska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
dzień dobry,
Mam prośbę - czy ktoś znający rosyjski móglby przejrzeć parafie Unierzyż rok ok. 1878/79 w poszukiwaniu aktu urodzenia Wladyslawa Wiśniewskiego? Mam sprzeczne dane. ZnalaZlam takowego w par. Sulerzyż, wieś Rumoka z 1879, ojciec Antoni, matka Marianna z Żochowskich. Wszystko byloby ok, mogl się przenieść z Rumoki do Woli Kanigowksiej, to blisko - ALE. Mój przodek mial dwie żony. Jedną -1st to Józefa Dąbrowska z Jankowa (aktu ich ślubu nie ma w necie, a byl on ok. 1912, a ona urodzila się kolo 1892 wg aktu zgonu), 2nd to Franciszka Mańkowska (ąślub rok po zgonie Józefy, w 1919r.). Problem jest taki, że w tym drugim ślubie jako ojciec Wladka figuruje Józef, a matką jest Eleonora z Chrostowskich. Na Wladyslawa z takich rodziców nic nie mam. Boję sie, że póltora roku moich poszukiwań pójdzie sie bujać, jeżeli to nie jest jakiś bląd (w co wątpię, bo przecież pan mlody znal swoich rodziców). Pomoże ktoś?
Mam prośbę - czy ktoś znający rosyjski móglby przejrzeć parafie Unierzyż rok ok. 1878/79 w poszukiwaniu aktu urodzenia Wladyslawa Wiśniewskiego? Mam sprzeczne dane. ZnalaZlam takowego w par. Sulerzyż, wieś Rumoka z 1879, ojciec Antoni, matka Marianna z Żochowskich. Wszystko byloby ok, mogl się przenieść z Rumoki do Woli Kanigowksiej, to blisko - ALE. Mój przodek mial dwie żony. Jedną -1st to Józefa Dąbrowska z Jankowa (aktu ich ślubu nie ma w necie, a byl on ok. 1912, a ona urodzila się kolo 1892 wg aktu zgonu), 2nd to Franciszka Mańkowska (ąślub rok po zgonie Józefy, w 1919r.). Problem jest taki, że w tym drugim ślubie jako ojciec Wladka figuruje Józef, a matką jest Eleonora z Chrostowskich. Na Wladyslawa z takich rodziców nic nie mam. Boję sie, że póltora roku moich poszukiwań pójdzie sie bujać, jeżeli to nie jest jakiś bląd (w co wątpię, bo przecież pan mlody znal swoich rodziców). Pomoże ktoś?
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przecież masz tu gotowe indeksy za ten okres z parafii Unierzyż. Nie ma tam Władysława
W genetece czasami niektórych indeksów nie ma, np. tego z Rumoki w genetece nie ma, więc dlatego pytam (a rosyjskiego nie znam)
-
Arek_Bereza

Nie ma bo nie ma tego zakresu dat, przecież to jest napisane
Jak nie ma, skoro widzę, że jest ten zakres na Sulerzyż i Unierzyż....? Albo gdzieś w tej rozmowie się zgubilam... O jakim zakresie mówisz? Bo mnie tylko chodzilo o zerknięcie w zakres 1878/79 Unierzyża.
-
Arek_Bereza

Z parafii Sulerzyż indeksy urodzeń są za lata 1841 -1860
dd
Ostatnio zmieniony czw 23 sty 2025, 19:41 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra... Już wiem, o co chodzi - zapomnialam zerknać na tę zieloną miarke u góry - mea culpa.
-
Arek_Bereza

-
Arek_Bereza

Ale jest jedno dziecko tej pary, Bronisław. Więc może być w pobliżu
O Bronku wiem, Cezary tlumaczyl mi jego akt urodzenia. Z Unierzyża, z Woli Kanigowskiej. Dlatego pytalam o Wladka w tej parafii. Jego w Unierzyżu trochę mnie dziwi, skoro na drugim ślubie podal takich rodziców. I teraz mam zaglostkę.
-
Arek_Bereza

Ale żeby było konstruktywnie 
Akt małżeństwa z Mańkowską znajdziesz w genbazie. Jest tam miejsce urodzenia Władysława -Jarluty. To parafia Zeńbok. Także jest w genbazie więc do dzieła. Nie ma tam skorowidzow ale wiesz, że urodził się koło 1880
Akt małżeństwa z Mańkowską znajdziesz w genbazie. Jest tam miejsce urodzenia Władysława -Jarluty. To parafia Zeńbok. Także jest w genbazie więc do dzieła. Nie ma tam skorowidzow ale wiesz, że urodził się koło 1880
JZapomnialam o genbazie... Jeżeli tam faktycznie coś jest, to będę miala punkt wyjścia do nowych poszukiwań.