Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne zapraszana kolejne spotkanie.
Odbędzie się ono w sobotę 21.10.2017 o godzinę 11:45 do Dworku Sierakowskich w Sopocie.
Tematem głównym będzie prelekcja:
Monografia kaszubskiej rodziny chłopskiej - na przykładzie "Dziejów rodziny Grothów z Zelewa"
w czasie, której opowiem m.in. gdzie i w jaki sposób poszukiwałem materiałów do opublikowanej niedawno rodzinnej biografii.
Pozdrawiam i zapraszam
Janusz Groth
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne
P.S.
Z przyczyn organizacyjnym decydowaliśmy się przesunąć porę rozpoczęcia naszych comiesięcznych spotkań na godzinę 11:45.
PTG zaprasza - Monografia kaszubskiej rodziny chłopskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Dzień dobry, czy spotkanie będzie nagrywane? Temat dla mnie bardzo ciekawy, chętnie wysłuchałbym prelekcji, ale na przyjazd nie mam szans.
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Do tej pory niczego nie nagrywaliśmy. Tego też raczej nie nagramy.
To będzie mój debiut i od razu ma być medialny?
Nie.
Niewykluczone jednak, że na naszych kolejnych spotkaniach będzie poruszali tematykę chłopską.
Genealogia kojarzy się często z rodami szlacheckimi, z ich tradycjami, zasługami itp. Szlachectwo obrosło wieloma mitami.
A większość z nas pochodzi od chłopów. Historia rodzin chłopskich nie jest zbyt dobrze zbadana i opracowana. Temat ten wydaje się mało atrakcyjny. Moim zdaniem tak nie jest.
Janusz Groth
To będzie mój debiut i od razu ma być medialny?
Nie.
Niewykluczone jednak, że na naszych kolejnych spotkaniach będzie poruszali tematykę chłopską.
Genealogia kojarzy się często z rodami szlacheckimi, z ich tradycjami, zasługami itp. Szlachectwo obrosło wieloma mitami.
A większość z nas pochodzi od chłopów. Historia rodzin chłopskich nie jest zbyt dobrze zbadana i opracowana. Temat ten wydaje się mało atrakcyjny. Moim zdaniem tak nie jest.
Janusz Groth
-
Natalia_Karakola

Świetny temat i inicjatywa. Dzięki wielkie za informację i do zobaczenia:)
Serdecznie pozdrawiam,
Natalia
Natalia