Inernetowe Biblioteki Cyfrowe.. - Problemy techniczne

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=24122&tab=3
Otworzyłam Firefoxem i Chrome - sprint to nie jest, ale na pewno nie ślimak
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Rychter_Ida

Sympatyk

Post autor: Rychter_Ida »

Przy mojej prędkości neostrady niestety Chrome to ślimak
Barbara
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Trzeba zainstalować starego Firefoxa i nie aktualizować go. Ten najnowszy nie akceptuje javy. Chrome też nie.Tak zrobił mi wnuk i teraz mogę kartkować do woli.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

A ja mam najnowszego Firefoxa i mi śmiga. Wyszukiwarka działa - tak jak działała.
WIN7 + FF 52.4.0 + transfer 50 Mbps (teoretycznie, bo wg https://fast.com/pl/ jest tylko 48 Mbps)

Problem nie leży po stronie bibliotek, tylko po stronie użytkownika. Wszystko zależy od oprogramowania, sterowników, od sprzętu oraz od konfiguracji (no i determinacji użytkownika).
W każdym razie jeśli ktoś ma podobne parametry jak ja - to nie powinien mieć problemów z korzystaniem z bibliotek cyfrowych.

Oczywiście wtyczka DjVu też musi być zainstalowana.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
rysiu

Sympatyk

Post autor: rysiu »

Witam , może byś napisał jak to zrobić . Nie jestem informatykiem ,ale zwykłą osobą, która obsługuje komputer .Rysiu .
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

I.
Na głównej stronie http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra jest wiadomość z 21 czerwca 2017 r. mówiąca co zrobić, żeby korzystać z materiałów w bibliotece gdy nowy Firefox nie umożliwia tego.
II.
Można zainstalować starszą wersję przeglądarki Firefox w innym katalogu i z niej korzystać, mając równocześnie nową przeglądarkę.
III.
Po lewej stronie danego materiału w okienku zatytułowanym "Wydanie" jest ikona dyskietki i obok "Pobierz". Można cały materiał pobrać na dysk i przeglądać.
Przeglądanie/czytanie online strona po stronie i tak powoduje ściąganie materiału na dysk, więc bez różnicy jest, czy to ściągniemy sami, czy przeglądarka to zrobi podczas czytania.
Pozdrawiam
Theofilos
AleGor

Sympatyk

Post autor: AleGor »

Koncepcja instalacji drugiego FireFoxa jest bardzo dobra ale mówienie aby instalować starą wersję programu jest narażaniem ludzi na całą masę zagrożeń.

Instancja FF ESR ( https://www.mozilla.org/en-US/firefox/o ... tions/all/ ) jest najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem.
Theofilos

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Theofilos »

Od lat używam starej wersji Firefoksa i ani jednego zagrożenia z tej całej masy nie doświadczyłem.
Pozdrawiam
Theofilos
Łyczkowski_R

Sympatyk

Post autor: Łyczkowski_R »

To nie problem techniczny, ale mam pytanie odnośnie biblioteki cyfrowej, jeśli mam coś TAKIEGO to znaczy że nie ma udostępnionych do żadnych skanów ? Właśnie dokładnie te lata są mi potrzebne
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Są dwie wyszukiwarki dla Wielkopolski - Poznań Projekt i Basia. Skanów tam nie będzie ale mając dokładne dane nie zapłacisz dużo ani w AP ani AD.
Wejdź na stronę Wielkopol. Tow. Gen. Gniazdo a znajdziesz tam masę informacji.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Łyczkowski_R pisze:To nie problem techniczny, ale mam pytanie odnośnie biblioteki cyfrowej, jeśli mam coś TAKIEGO to znaczy że nie ma udostępnionych do żadnych skanów ? Właśnie dokładnie te lata są mi potrzebne
Pod tym linkiem masz skany on-line od 1810 roku http://szukajwarchiwach.pl/54/769/0/str ... bJednostki starsze skorowidze dostępne są w AP Konin

Jeśli coś jest zindeksowane w bazie BASIA to skany są w załączeniu po prawej stronie i to znacznie ułatwia szukanie bo system pokazuje załączony właściwy skan.
Szukając w Projekcie Poznań aktów ślubów masz odniesienie kto dysponuje aktami tych małżeństw do 1810 roku z Kościelca ( pow kolski)
Miraska

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Miraska »

Nadal jest brak dostępu do bibliotek :-(
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Szanowni!

Przy otwieraniu którejkolwiek z bibliotek cyfrowych (ebuw, academica, polona etc a także, o dziwo metryki.GenBaza)
pojawia się informacja:chwilowa przerwa w działaniu serwisu.Proszę wypełnić captcha, gdy pojawi się taka prośba.
Prośba się nie pojawiła, a gdyby nawet, to nie mam pojęcia, co to jest captch.
Czy ktoś wie o co chodzi?
Ewa
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Wchodziłam dzis i do Genbazy i Polony i wszystko działało normalnie. Tylko ebuw nic nie pokazywał, ale to od jakiegoś czasu szwankuje.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pani Ewo
to jest coś nie tak z komputerem, łączem albo dostawcą
nie pierwszy raz kłopoty wskazują, że Pani adres jest w grupie wykluczanej z uwagi (jak sądzę) na 'zalew żądań' / atak DoS
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”