Czy mógłbym prosić o pomoc w odnalezieniu informacji o moim pradziadku Franciszku Kosibie (s. Kazimierza i Katarzyny), urodzonemu w Jaśle w 1876 r., zmarłym w Jaśle dnia 18.05.1960 r, pochowanym na cmentarzu Rakowieckim w Krakowie (część wojskowa) - żona Antonina Kosiba z domu Motkowicz oraz o moim prapradziadku Kazimierzu Kosibie najprawdopodobniej urodzonemu w Jaśle w 1851 r., zmarłym również najprawdopodobniej w Jaśle dnia 23.01.1937 r., pochowanym na cmentarzu Rakowieckim w Krakowie (część wojskowa) - żona Katarzyna Kosiba
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
Rodzina Kosibów z Jasła
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
mmaziarski

Rodzina Kosibów z Jasła
W Jaśle nie ma tego aktu urodzenia.
Na podstawie zapowiedzi z 1904 roku wynika,że Franciszek Kosiba urodził się w Bierówce k.Jasła
parafia Szebnie lub parafia Warzyce.Antonina Motkowicz urodziła się w Sobniowie
Na podstawie zapowiedzi z 1904 roku wynika,że Franciszek Kosiba urodził się w Bierówce k.Jasła
parafia Szebnie lub parafia Warzyce.Antonina Motkowicz urodziła się w Sobniowie
MMaziarski
-
mmaziarski

Jak widać jest pan początkujacym.
Zapowiedzi to zwyczaj gdy narzeczeni idą do proboszcza uzgodnić datę ślubu.
Ich decyzja jest wpisywana do księgi zapowiedzi,które umieszczane są przez 3 tygodnie w ogłoszeniach parafialnych.
Są oni już dorośli.Franciszek Kosiba urodził się w 1876 nie w Jaśle tylko w Bierówce-wiosce,która terytorialnie
należy część do parafii Warzyce a część do parafi Szebnie.Dlatego tam trzeba się zwrócić o te akty.
Zapowiedzi to zwyczaj gdy narzeczeni idą do proboszcza uzgodnić datę ślubu.
Ich decyzja jest wpisywana do księgi zapowiedzi,które umieszczane są przez 3 tygodnie w ogłoszeniach parafialnych.
Są oni już dorośli.Franciszek Kosiba urodził się w 1876 nie w Jaśle tylko w Bierówce-wiosce,która terytorialnie
należy część do parafii Warzyce a część do parafi Szebnie.Dlatego tam trzeba się zwrócić o te akty.
MMaziarski
Przepraszam i proszę o wyrozumiałość. Ma Pan rację jestem osobą nową i dopiero się uczę.
Oczywiście wiem co to są zapowiedzi przedślubne tylko nie zrozumiałem Pana stwierdzenia i nie powiązałem go z genealogią.
Czy jest Pan w posiadaniu dokumentu prezentujące wspominane zapowiedzi ? czy mógłbym Pan mi go udostępnić ?
Reasumując aby otrzymać akt urodzenia prababci Antoniny Kosiba, muszę zwrócić się do proboszcza parafii Fara w Jaśle, natomiast aby uzyskać akt urodzenia dziadka Franciszka Kosiby do proboszcza parafii w Szebniach lub Warzycach ?
Oczywiście wiem co to są zapowiedzi przedślubne tylko nie zrozumiałem Pana stwierdzenia i nie powiązałem go z genealogią.
Czy jest Pan w posiadaniu dokumentu prezentujące wspominane zapowiedzi ? czy mógłbym Pan mi go udostępnić ?
Reasumując aby otrzymać akt urodzenia prababci Antoniny Kosiba, muszę zwrócić się do proboszcza parafii Fara w Jaśle, natomiast aby uzyskać akt urodzenia dziadka Franciszka Kosiby do proboszcza parafii w Szebniach lub Warzycach ?