Archiwum Państwowe w Łodzi

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Post autor: cyryll »

Witam!!!
Ja również mam prośbe. Potrzebuje aby ktoś spojrzał na akty ze wsi Strzelce a konkretnie Strzelce Holenderskie leżące w połowie drogi pomiędzy Kutnem a Gostyninem. Chodzi mi konkretnie na lata około 1820-1840 i Nazwisko Cytacki wiem że Urodził się tam mój pra pradziad Łukasz Cytacki ale interesują mnie wszystkie występujące osoby o tym nazwisku.
W zamian oferuje ewentualną pomoc w AP Płock w którym bywam co jakiś czas.
Pozdrawiam!!
Mariusz Cytacki
Mariusz Cytacki
tuotr

Sympatyk

Post autor: tuotr »

Witam,

Mam serdeczną prośbę do korzystających z AP w Łodzi o sprawdzenie aktu urodzenia Rocha Matera ur. 01-sierpień-1872 w parafii Dzietrzniki lub Pątnów.

Kilka słów wyjaśnienia - pradziadek urodził się we wsi Grębień koło Wielunia, która w tym okresie należała do parafii Krzyworzeka. Niestety w aktach tej parafii nie odnotowano tego faktu (wg AP). Spoglądając na mapę widać, że kościoły parafialne w Pątnowie i Dzietrznikach są znacznie bliżej wsi Grębień niż ten w Krzyworzece. Podejrzewam więc, że rodzina, która raczej nie była związana z tamtą wsią, zaniosła dziecko do najbliższego im kościoła. Rodzice Rocha to Łukasz i Agnieszka.

P.S. Jeśli ktoś kojarzy nazwisko Matera z tamtego regionu/natrafił na takie w księgach, proszę o kontakt.

Z góry dziękuję,
Marcin Matera
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Jurek napisał

"Poszukuje aktu urodzenia Józef Pokorski ur. ok 1857 roku we wsi Wola Stępowska , parafia Kiernozia,diecezja: łowicka.Wyznanie rzymsko-katolickie"

Przejrzałam lata 1850-1862 par.Kiernozia /brak 1860r/ i nie zauważyłam nazwiska Pokorski ani w urodzinach ani w slubach. A poza tym co zauważyłam niestety po czasie par. Kiernozia jest w Genetece.
Myślę,że Wola Stępowska mogła należeć do par. Luszyn akta w AP Płock.

Krystyna
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jur58boz »

Krysiu bardzo dziękuje za poświęcony mi czas i za Twoją prace :)
Mimo to bardzo mi pomogłaś. Pozdrawiam serdecznie Jurek
Serdecznie pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Witaj Jurku!!!
Przejrzałem dla ciebie dzis akta Luszyna i
Osmolina z lat 1850-1860. Niestety nie ma tam w ogóle jakiejkolwiek wzmianki o Pokorskich.
Pozdrawiam!!!
Mariusz Cytacki
Mariusz Cytacki
Brudka
Ekspert

Post autor: Brudka »

Pozdrowienia.
Myślę że mogę pomóc. Wola Stępowska w tym okresie należała do parafii w Złakowie Kościelnym.Robie indeksację tej parafii.
Chyba ma Pan Nieprecyzyjne dane. !7 marca 1957 r Józef Pokorski Stawił się wparafii i zgłosił narodziny córki Marianny.Miał w tym czasie 40 lat. Jego żona Antonina z Żurawskich miała 20-lat. W maju 1860r Urodziła się Julianna .rodzicami byli 40-letn Jan Pokorski i 20 -letnia Antonina z Żurawskich.Ciekawe -prawda. Gdy znajdę coś nowego to zachowam .Proszę okontakt.Pozsdrawiam Janek
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Krysiu i Mariuszu dziękuje Wam bardzo za poszukiwania . Problem leży właśnie w tym do jakiej parafii dawniej należała Wola Stępowska. A jeszcze do tego leżała na granicy dwóch województw :).Pozdrawiam Jurek
Awatar użytkownika
jur58boz

Sympatyk
Mistrz

Brudka pisze:Pozdrowienia.
Myślę że mogę pomóc. Wola Stępowska w tym okresie należała do parafii w Złakowie Kościelnym.Robie indeksację tej parafii.
Chyba ma Pan Nieprecyzyjne dane. !7 marca 1957 r Józef Pokorski Stawił się wparafii i zgłosił narodziny córki Marianny.Miał w tym czasie 40 lat. Jego żona Antonina z Żurawskich miała 20-lat. W maju 1860r Urodziła się Julianna .rodzicami byli 40-letn Jan Pokorski i 20 -letnia Antonina z Żurawskich.Ciekawe -prawda. Gdy znajdę coś nowego to zachowam .Proszę okontakt.Pozsdrawiam Janek
Witam p. Janku ciesze się bardzo ,ze Pan napisał ! A ja wreszcie mam jakiś ślad i szanse na krok do przodu w poszukiwaniach:)
Z moich informacji to Józef Pokorski miał również ojca
Józefa Pokorskiego ,który mógł mieć wtedy 40 lat.Wiem ze ten 40 letni Józef ożenił się z Antoniną (z moich źródeł Żurowską ,czyli z małymi błędami wszystko się zgadza)."Mój Józef" (ur.1857 roku- taka data jest na jego mogile)mógł rzeczywiście urodzić się rok w górę lub w dól. Marianna mogła być jego siostrą , o rok starszą lub młodszą ?.O Janie nic nie wiem ....i zbieżność dalszych nazwisk jest rzeczywiście dość interesująca.
Bardzo liczę na pomoc z Pana strony w tym temacie :).
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Mam pytanie-czy jest możliwość znalezienia jakichś dokumentów-stwierdzających, że Obywatel....,został czeladnikiem szewskim- wyuczony,wyzwolony u majstra szewskiego-wszystko w Łodzi-lata-kilka lat 2-6 - przed 2-gą wojna św.Tak było z moim wujem-chrzestnym-Halina
Awatar użytkownika
hannelore

Sympatyk

Post autor: hannelore »

Witam.
Mam wielką prośbę do osób odwiedzających AP w Łodzi.Poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka.Pradziadek nazywał się Szczepan Witkowski a urodził się 26 grudnia 1886 roku w Woli (Wola Rudlicka prawdopodobnie)koło Wielunia ,gmina Skrzynno,parafia Rudlice.Ochrzczony został tego samego dnia 26.12.1886r. w Ostrówku ,nr 176/1886.W internecie znalazłam także:Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rudlicach 1808-1921 , nr zespołu 1650/0 , nr archiwum 39 .O rodzinie pradziadka nic nie wiem,jedynie to,że miał rodzeństwo:Jana,Józefa,Wiktorię i Łucję.Każda informacja będzie dla mnie cenna. Pozdrawiam.Agnieszka
Ostatnio zmieniony wt 29 gru 2009, 21:25 przez hannelore, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cyryll

Sympatyk

Witam!!!
Ja również mam ponownie prośbe. Potrzebuje aby ktoś spojrzał na akty ze wsi Strzelce a konkretnie Strzelce Holenderskie leżące w połowie drogi pomiędzy Kutnem a Gostyninem. Chodzi mi konkretnie na lata około 1820-1840 i Nazwisko Cytacki wiem że Urodził się tam mój pra pradziad Łukasz Cytacki ale interesują mnie wszystkie występujące osoby o tym nazwisku.
Pozdrawiam!!
Mariusz Cytacki
Janussz_R.

Sympatyk

Post autor: Janussz_R. »

Witam
jur58boz pisze:Mam również prośbę do odwiedzających AP w Łodzi ,jeśli oczywiście jest to możliwe i nie sprawi za dużego kłopotu ? :).
Poszukuje aktu urodzenia Józef Pokorski ur. ok 1857 roku we wsi Wola Stępowska , parafia Kiernozia,diecezja: łowicka.Wyznanie rzymsko-katolickie. Za najmniejsza informacje -z góry dziękuje :).
Pozdrawiam Jurek
W aktach parafii Złaków jest sześć wpisów dotyczących nazwiska Pokorski, pierwszy akt nr. 10/1853 dotyczy zgonu 7 stycznia 1853 Feliksa Pokorskiego lat 4.5 syna Józefa i Ludwiki, zgłaszał Józef Pokorski stelmach lat 31, następny akt nr. 135/1856 dotyczy zgonu 16 października 1856 Feliksa Pokorskiego lat 7 syna Józefa i nieżyjącej Ludwiki z Domaradzkich, zgłaszał Józef Pokorski lat 36 karczmarz z Woli Stempowskiej, następny akt nr. 17/1857 dotyczy urodzonej 17 marca 1857 Maryanny córki Józefa i Antoniny z Żurawskich lat 24, zgłaszał Józef Pokorski szynkarz z Woli Stempowskiej lat 40, kolejny akt nr. 22/1858 dotyczy zgonu 22 lutego 1858 Maryanny Pokorskiej córki Józefa i Antoniny z Żurawskich, zgłaszał Józef Pokorski lat 37 karczmarz, kolejny akt nr. 91/1858 dotyczy urodzonego 7 sierpnia 1858 Józefa Pokorskiego syna Józefa lat 38 stelmacha i jego małżonki Antoniny z Żurawskich lat 26, zgłaszał Józef Pokorski stelmach lat 38, ostatni akt nr.60/1860 dotyczy urodzin 29 kwietnia 1860 Julianny córki Józefa Pokorskiego stelmacha z Trzeszewa i jego małżonki Antoniny z Żurawskich lat 28.
Mam nadzieję że informacje te będą przydatne, są to jedyne akty jakie przy okazji przeglądania mikrofilmów parafii w Złakowie udało się odnaleźć.
Pozdrawiam Janusz
Janussz_R.

Sympatyk

cyryll pisze:Witam!!!
Ja również mam ponownie prośbe. Potrzebuje aby ktoś spojrzał na akty ze wsi Strzelce a konkretnie Strzelce Holenderskie leżące w połowie drogi pomiędzy Kutnem a Gostyninem. Chodzi mi konkretnie na lata około 1820-1840 i Nazwisko Cytacki wiem że Urodził się tam mój pra pradziad Łukasz Cytacki ale interesują mnie wszystkie występujące osoby o tym nazwisku.
Pozdrawiam!!
Mariusz Cytacki
Mikrofilmy parafii Strzelce zostały wypożyczone z AP w Łodzi i są chwilowo niedostępne.
Pozdrawiam Janusz
Janussz_R.

Sympatyk

tuotr pisze:Witam,

Mam serdeczną prośbę do korzystających z AP w Łodzi o sprawdzenie aktu urodzenia Rocha Matera ur. 01-sierpień-1872 w parafii Dzietrzniki lub Pątnów.

Kilka słów wyjaśnienia - pradziadek urodził się we wsi Grębień koło Wielunia, która w tym okresie należała do parafii Krzyworzeka. Niestety w aktach tej parafii nie odnotowano tego faktu (wg AP). Spoglądając na mapę widać, że kościoły parafialne w Pątnowie i Dzietrznikach są znacznie bliżej wsi Grębień niż ten w Krzyworzece. Podejrzewam więc, że rodzina, która raczej nie była związana z tamtą wsią, zaniosła dziecko do najbliższego im kościoła. Rodzice Rocha to Łukasz i Agnieszka.

P.S. Jeśli ktoś kojarzy nazwisko Matera z tamtego regionu/natrafił na takie w księgach, proszę o kontakt.

Z góry dziękuję,
Marcin Matera
Nazwisko Matera nie występuje w latach 1870-1875 w parafiach Pątnów i Dzetrzniki.
Pozdrawiam Janusz
tuotr

Sympatyk

Post autor: tuotr »

Panie Januszu,

Bardzo Panu dziękuję za poświęcony czas i sprawdzenie tak obszernego materiału.

Gdyby potrzebował Pan informacji dostępnych w AP Poznań, to służę pomocą.

Pozdrawiam,
Marcin Matera
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”