Witam serdecznie ,
mam problem z metrykami:
jest rozbieznosc w czasie ;
metryka zgonu nr 31
http://www.epaveldas.lt/vbspi/biRecord. ... dId=110268
oraz metryka urodzin nr.67
http://www.epaveldas.lt/vbspi/biRecord. ... dId=111330
to jak ? Najpierw umarla a potem urodzila ?
Pozdrawiam Romeczka.
Niezgodnosc metryk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Niezgodnosc metryk
A mogłabyś dać link do konkretnego aktu, bo akt zgonu nr 31 widzę ale urodzin nr 67 nie bardzo, z którego roku, kogo dotyczy ?
metryka zgonu nr 31 dotyczy jak widzę nie kobiety (piszesz umarła) ale Piotra Jakubowskiego, syna Julii ?
metryka zgonu nr 31 dotyczy jak widzę nie kobiety (piszesz umarła) ale Piotra Jakubowskiego, syna Julii ?
Niezgodnosc metryk
Szkoda,
myslalam ze otworzy sie zaraz prawidlowa strona.
Metryki sa z parafii Dubinki rok 1910.
i tak 20.9 .1910 urodzila sie Wladyslawa corka Jana Trumpakais i matki Michaliny z Zuromskich .
a potem zgony ;18.08.1910 umarla Michalina Trumpakais zd.Zuromska pozostawia meza Jana i dzieci.
Moze jest tam cos napisane czego nie umiem odczytac ?
Pozdrawiam,Roma.
myslalam ze otworzy sie zaraz prawidlowa strona.
Metryki sa z parafii Dubinki rok 1910.
i tak 20.9 .1910 urodzila sie Wladyslawa corka Jana Trumpakais i matki Michaliny z Zuromskich .
a potem zgony ;18.08.1910 umarla Michalina Trumpakais zd.Zuromska pozostawia meza Jana i dzieci.
Moze jest tam cos napisane czego nie umiem odczytac ?
Pozdrawiam,Roma.
Niezgodnosc metryk
Spotkałam się z identyczną sytuacją. Osoba najpierw zmarła a potem się urodziła. W indeks wpisałam tak jak zapisano w akcie zgonu a w kolumnie "uwagi" wpisałam datę urodzenia zmarłego z dopiskiem -niezgodność dat.
Pozdrawiam
Marianna
Pozdrawiam
Marianna
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Niezgodnosc metryk
Tak dla ścisłości to matka zmarła zanim urodziło się dziecko. Ale myślę, że Roma dobrze odczytała. To pewnie pomyłka spisującego. Z powodu śmierci matki chrzest się być może opóźnił