Archiwum Diecezjalne w Kielcach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
PROSZĘ O POMOC
szukam aktu urodzenia
ZOFIA WILK 04.1891 - ur.STUDZIENIEC powiat KONECKI .ojciec PIOTR,matka KATARZYNA
dziękuję za odnalezienie i pozdrawiam
SŁAWEK
szukam aktu urodzenia
ZOFIA WILK 04.1891 - ur.STUDZIENIEC powiat KONECKI .ojciec PIOTR,matka KATARZYNA
dziękuję za odnalezienie i pozdrawiam
SŁAWEK
Ostatnio zmieniony pt 20 lis 2009, 08:08 przez slagra, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
czy ktoś miałby ochotę pomóc mi i, przy okazji własnych poszukiwań, poszukać 4 aktów urodzenia w AD w Kielcach?
Karol Płowiński, syn Bartłomieja i Tekli Miśkowicz, urodzony między 1839-1844 w Waganowicach, parafia Niedźwiedź.
Agnieszka Kozera, córka Jacka i Ewy Gonciarz, urodzona 1854 lub 1855 w Wierzbicy, parafia Niegardów.
Ignacy Sadowski, syn Błażeja i Marianny Natkaniec, urodzony między 1844-1848 w Czechach, parafia Niegardów.
Marianna Nowak, córka Jana i Marianny Miłek, urodzona między 1857-1859 w Niegardowie, parafia Niegardów.
z góry bardzo bardzo dziękuję za pomoc
pozdrawiam serdecznie
Paweł
czy ktoś miałby ochotę pomóc mi i, przy okazji własnych poszukiwań, poszukać 4 aktów urodzenia w AD w Kielcach?
Karol Płowiński, syn Bartłomieja i Tekli Miśkowicz, urodzony między 1839-1844 w Waganowicach, parafia Niedźwiedź.
Agnieszka Kozera, córka Jacka i Ewy Gonciarz, urodzona 1854 lub 1855 w Wierzbicy, parafia Niegardów.
Ignacy Sadowski, syn Błażeja i Marianny Natkaniec, urodzony między 1844-1848 w Czechach, parafia Niegardów.
Marianna Nowak, córka Jana i Marianny Miłek, urodzona między 1857-1859 w Niegardowie, parafia Niegardów.
pozdrawiam serdecznie
Paweł
Szanowny Panie Maurycy.
Byłem w AP w Kielcach. Ponieważ o ślubie napisał Pan dość pewnie, więc sprawdziłem księgę ślubów z roku 1888. Następnie sprawdziłem księgi urodzonych z lat 1841-1855. W obu księgach ani razu nie pada nazwisko Wilson. Sprawdzone księgi są z parafii rzymsko-katolickiej i to może być błąd. Jednakże nie miałem od Pana żadnych wskazówek w tej sprawie, a na coś trzeba było się zdecydować. W archiwum są jeszcze księgi parafii ewangelicko-augsburskiej i prawosławnej z tych lat, szczegóły w bazie PRADZIAD. Możliwe, że Alfred Konstanty był "zapisany" w tej pierwszej.
Byłem w AP w Kielcach. Ponieważ o ślubie napisał Pan dość pewnie, więc sprawdziłem księgę ślubów z roku 1888. Następnie sprawdziłem księgi urodzonych z lat 1841-1855. W obu księgach ani razu nie pada nazwisko Wilson. Sprawdzone księgi są z parafii rzymsko-katolickiej i to może być błąd. Jednakże nie miałem od Pana żadnych wskazówek w tej sprawie, a na coś trzeba było się zdecydować. W archiwum są jeszcze księgi parafii ewangelicko-augsburskiej i prawosławnej z tych lat, szczegóły w bazie PRADZIAD. Możliwe, że Alfred Konstanty był "zapisany" w tej pierwszej.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Jacek T. Drożdżeński
-
Rzeszotek_Łukasz

Witam serdecznie,
Chciałbym spytać, czy będąc w AP Kielce, przeglądał Pan może akta z parafii katedralnej, o których jakiś czas temu wspominałem? (http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... t-30.phtml)
Pozdrawiam,
Łukasz Rzeszotek
Chciałbym spytać, czy będąc w AP Kielce, przeglądał Pan może akta z parafii katedralnej, o których jakiś czas temu wspominałem? (http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... t-30.phtml)
Pozdrawiam,
Łukasz Rzeszotek
Witam Pana.
Właśnie przeglądałem akta parafii katedralnej i z pewnością czytałem nazwisko Pana prapra... No cóż, ja o Panu zapomniałem, a Pan się nie przypomniał. Ale, ponieważ Pan pisał ze się nie pali, to mam nadzieję, że jakoś to Pan przeboleje. Spróbuję Pana zapamiętać do następnego razu, który jak myślę, będzie niebawem. Tylko co z ew. kopiami. Może niech Pan pisze na priv.
Właśnie przeglądałem akta parafii katedralnej i z pewnością czytałem nazwisko Pana prapra... No cóż, ja o Panu zapomniałem, a Pan się nie przypomniał. Ale, ponieważ Pan pisał ze się nie pali, to mam nadzieję, że jakoś to Pan przeboleje. Spróbuję Pana zapamiętać do następnego razu, który jak myślę, będzie niebawem. Tylko co z ew. kopiami. Może niech Pan pisze na priv.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Jacek T. Drożdżeński
Sznowny Panie,
Ogromnie dziękuję za poświęcony czas. Jak to się mówi - brak wyniku jest też wynikiem. Być może Wilsonowie nie pozostawili żadnego sladu w aktach kieleckich. Na pewno natomiast byli katolikami, bo inne metryki to potwierdzają. Myślę zatem, ze większosc aktów po nich znajduje się w jednej z warszawskich parafii, bo tam mieszkali przed przybyciem do Kielc.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych owocnych badań,
Maurycy Stanaszek
Ogromnie dziękuję za poświęcony czas. Jak to się mówi - brak wyniku jest też wynikiem. Być może Wilsonowie nie pozostawili żadnego sladu w aktach kieleckich. Na pewno natomiast byli katolikami, bo inne metryki to potwierdzają. Myślę zatem, ze większosc aktów po nich znajduje się w jednej z warszawskich parafii, bo tam mieszkali przed przybyciem do Kielc.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych owocnych badań,
Maurycy Stanaszek
-
Rzeszotek_Łukasz

Witam.Rzeszotek_Łukasz pisze: Chciałbym spytać jeszcze, czy w AD Kielce znajdują się księgi z parafii Świętomarz oraz parafii Krynki?
Pozdrawiam,
Łukasz Rzeszotek
Akta parafii Świętomarz są w kieleckim AD.
Parafia Krynki należy do diecezji radomskiej (bo chyba o te Krynki Panu chodzi, gdyż inne Krynki są w diecezji białostockiej).
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Jacek T. Drożdżeński
-
Rzeszotek_Łukasz

Witam.Rzeszotek_Łukasz pisze: Jaki przedział lat obejmują te akta?
Interesowałby mnie okres od 1885 do 1915.
Aha, czy w obręb tej parafii wchodziło również Brzezie gm.Tarczek, czy jest to może jeszcze inna parafia?
Lata skrajne akt parafii Świętomarz to 1678-1867.
W Tarczku jest parafia, proponuję zatelefonować (tel. 041-272-29-16) i zapytać o Brzezie, wg mnie Brzezie to parafia Świętomarz. Telefon do Świętomarza 041- 272-27-26.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Jacek T. Drożdżeński
Witam,
pozdrawiam serdecznie
Paweł
pozdrawiam serdecznie
Paweł
-
Rzeszotek_Łukasz

Wystarczyło sprawdzić w księdze adresowej. Tarczek należy do parafii Świętomarz.
Czy mógłbym poprosić o pomoc jeszcze w przypadku tej parafii?
Chodzi mi o akty urodzenia:
Jana Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku 1885.
Władysława Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku 1902
Karola Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku 1906
Bolesława Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku ?
Możliwe również, że znajduje się tam również akt ślubu Wojciecha Krakowiaka i Zofii Gliwa, z ok. 1885r. parafia Świętomarz, ale to są znowu przypuszczenia.
Z tego co patrzyłem, to te księgi są w AP Kielce.
Jakby był Pan w AP Kielce, to byłbym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam,
Łukasz Rzeszotek
Czy mógłbym poprosić o pomoc jeszcze w przypadku tej parafii?
Chodzi mi o akty urodzenia:
Jana Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku 1885.
Władysława Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku 1902
Karola Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku 1906
Bolesława Krakowiaka, s. Wojciecha i Zofii z Gliwów, z roku ?
Możliwe również, że znajduje się tam również akt ślubu Wojciecha Krakowiaka i Zofii Gliwa, z ok. 1885r. parafia Świętomarz, ale to są znowu przypuszczenia.
Z tego co patrzyłem, to te księgi są w AP Kielce.
Jakby był Pan w AP Kielce, to byłbym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam,
Łukasz Rzeszotek
Pozdrawiam,
Łukasz
Łukasz
Szanowny Panie Jacku,
jeśli mółbym skorzystać z Pana pomocy i prosić o jeden akt z parafii Pierzchnica.
Wg Geneteki: rok 1875, akt małżeństwa nr kolejny 1461 (Jakub Sokołowski Maria Skowron)
Zapewne będzie po rosyjsku więc gdyby można było zdjęcie. A jeśli nie da rady, to wtedy poproszę o rodziców państwa młodych.
Pozdrawiam
Artur Bagiński
jeśli mółbym skorzystać z Pana pomocy i prosić o jeden akt z parafii Pierzchnica.
Wg Geneteki: rok 1875, akt małżeństwa nr kolejny 1461 (Jakub Sokołowski Maria Skowron)
Zapewne będzie po rosyjsku więc gdyby można było zdjęcie. A jeśli nie da rady, to wtedy poproszę o rodziców państwa młodych.
Pozdrawiam
Artur Bagiński
WitamBagins pisze:Szanowny Panie Jacku,
Pozdrawiam
Artur Bagiński
Szanowny Panie Arturze.
Akta małżeństw parafii Pierzchnica w kieleckim AD kończą się na roku 1872.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek T. Drożdżeński
Jacek T. Drożdżeński
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt: