Podróże po cmentarzach Ukrainy cz.IV
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Maciek_Ufnalewski

-
Monika_Borowska

-
Jadwiga_Sibirska

Witam, Żytomierza nie ma w t. IV.Monika_Borowska pisze:Witam.
Ja poproszę o sprawdzenie nazwisk: Zalewski/Zaleski (Żytomierz lub okolice), Wejman/Weiman/Weyman, Malinowska i Korbut (Berdyczów i okolice), Malinowska (Odessa) oraz Syczewski.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Monika
Berdyczów jest, ale tylko cmentarz żydowski. O cmentarzu katolickim autor napisał "...niektóre jego partie są szczątkowe, pokryte wysokopiennym lasem i zaroślami. By odnaleźć ocalałe nagrobki trzeba przedzierać się przez istną "dżunglę"!"
Cmentarz w Odessie - wypisane tylko kilkanaście inskrypcji, niestety nie te poszukiwane przez Panią.
Z poszukiwanych nazwisk występuje Zaleski i Malinowski, ale niestety nie w wymienionych miejscowościach.
Pozdrawiam serdecznie, Jadwiga Sibirska.
-
Monika_Borowska

To ja proszę jeszcze o sprawdzenie nazwiska Wejman/Weiman/Weyman (w kilku metrykach mam różną pisownię) na cmentarzu żydowskim.Jadwiga_Sibirska pisze: Witam, Żytomierza nie ma w t. IV.
Berdyczów jest, ale tylko cmentarz żydowski. (...)
Z pozdrowieniami,
Monika Borowska
-
Jadwiga_Sibirska

Nie ma znaczenia jaki cmentarz, wymienione nazwisko w ogóle nie występuje w spisie.Monika_Borowska pisze:To ja proszę jeszcze o sprawdzenie nazwiska Wejman/Weiman/Weyman (w kilku metrykach mam różną pisownię) na cmentarzu żydowskim.Jadwiga_Sibirska pisze: Witam, Żytomierza nie ma w t. IV.
Berdyczów jest, ale tylko cmentarz żydowski. (...)
Z pozdrowieniami,
Monika Borowska
Pozdrawiam, Jadwiga Sibirska.
-
Jadwiga_Sibirska

Nazwisko występuje:margarita pisze:Poproszę o sprawdzenie nazwiska Zalewski.Pozdrawiam Małgorzata
1. Zalewska Adela w Kiszyniowie
2. Zalewska Natalia w Raszkowie
3. Zalewska Zofia w Sławucie
Mężczyźni o tym nazwisku nie występują w spisie.
Jeżeli któraś z wymienionych osób Panią interesuje, proszę dać znać.
-
Krasowski_Aleksander
-
Jadwiga_Sibirska

"Śp./Krasowska/ Helena/ ur. 17 II 1908/ zm. 18 X 1952" - cmentarz we Włodzimierzu Wołyńskim. "Nagrobek kamienny na podmurowaniu, pomalowany na niebiesko z niebieskim krzyżem. Tablica inskrypcyjna posrebrzana."Krasowski_Aleksander pisze:Witam,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Krasowski i Kretowicz.
Nazwisko Kretowicz nie występuje.
Pani Jadwigo bardzo bardzo dziękuję ,ale to nie moje ZalewskieJadwiga_Sibirska pisze:Nazwisko występuje:margarita pisze:Poproszę o sprawdzenie nazwiska Zalewski.Pozdrawiam Małgorzata
1. Zalewska Adela w Kiszyniowie
2. Zalewska Natalia w Raszkowie
3. Zalewska Zofia w Sławucie
Mężczyźni o tym nazwisku nie występują w spisie.
Jeżeli któraś z wymienionych osób Panią interesuje, proszę dać znać.
-
przemko20161

-
Jadwiga_Sibirska

-
Aneta_Fisel

- marcin_kowal

- Kontakt:
-
Jadwiga_Sibirska

Dla Anety:
Występuje jedna osoba o nazwisku Kuczynski (pisane przez n nie ń). Józef Kuczynski ksiądz, cmentarz w Wierzbowcu, obecnie w obwodzie winnickim. Pozostałych nazwisk nie ma w spisie.
Dla Marcina:
Żadne z wymienionych nazwisk nie występuje w spisie. Z wymienionych miejscowości jest jedynie cmentarz w Samgorodku (Samhorodek), ale "bardzo zaniedbany i pokryty zaroślami". Autor opisuje jedynie 11 okazałych nagrobków.
Bardzo mi przykro, że nie mogłam bardziej pomóc. Pozdrawiam, Jadwiga Sibirska.
Występuje jedna osoba o nazwisku Kuczynski (pisane przez n nie ń). Józef Kuczynski ksiądz, cmentarz w Wierzbowcu, obecnie w obwodzie winnickim. Pozostałych nazwisk nie ma w spisie.
Dla Marcina:
Żadne z wymienionych nazwisk nie występuje w spisie. Z wymienionych miejscowości jest jedynie cmentarz w Samgorodku (Samhorodek), ale "bardzo zaniedbany i pokryty zaroślami". Autor opisuje jedynie 11 okazałych nagrobków.
Bardzo mi przykro, że nie mogłam bardziej pomóc. Pozdrawiam, Jadwiga Sibirska.