Jaroszyński/Żaboklicka - ustalenie miejsca urodzenia małż.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Piotr_Pizoń

Sympatyk

Post autor: Piotr_Pizoń »

Witam
Mam prośbę o pomoc i radę w ustaleniu informacji o Pawle Jaroszyńskim i jego żonie Teresie Żaboklickiej.

Tutaj trochę informacji jakie udało mi się ustalić.
W dniu 6.09.1812 w parafii Komarów(ojciec z miejscowośi Żulice?) rodzi się Marianna Jaroszyńska, córka Pawła Jaroszyńskiego, 27 lat, ekonoma zamieszkałego w Żulicach? i panny Teresy Żaboklickiej, 24 lata.

W tym akcie urodzenia jest informacja o rodzicach Teresy:
Michał Żaboklicki i Anastazja Bilska/Bielska? - we wsi Nieliszu na części dziedzicznej niegdyś zostających z córką?, która we wsi Nieliszu we dworze zostawała, a teraz w miasteczku Komorowie w domu Franciszka Karwoskiego? od czterech niedziel przebywa.

W dniu 21.11.1812 Paweł Jaroszyński i Teresa Żaboklicka biorą ślub w Tyszowcach.
Paweł ma 26 lat jego rodzice to Wojciech i Apolonia Okulińska - we wsi Zarudziu Krasnorosji Guberni Tarnopolskiej zamieszkali.
Teresa ma 27 lat, zamieszkała w Tyszowcach, rodzice w mieście Krakowie niegdyś zamieszkali już nie żyją.

Teresa umiera w Biszczy w dn. 2.02.1830.

5.08.1835 r. w Kijanach Paweł Jaroszyński bierze ślub z Małgorzatą.
W tym akcie zapisano:
zamieszkały Nowogród, urodzony w Mieście K..? (wydaje mi się, że Krystynopol choć litery nie pasują) Galicji austriackiej, Curkuł Żółkiewski.

I teraz nasuwa się kilka pytań:
1). Które informacje o rodzicach Teresy Żaboklickiej są prawdziwe? Czy z aktu urodzenia Marianny? Czy może z aktu ślubu Teresy z Pawłem?
Przeglądałem Spis ludności Krakowa 1790-91 ale tam nie występują te osoby.
2). Gdzie można obejrzeć brakujące w regestrach akty z Nielisza z XVIII i początku XIX wieku? Czy może brakujące roczniki nie przetrwały do naszych czasów?
3). Czy to, że Teresa przebywała w innym miejscu od kilku tygodni mogło wynikać z tego, że dziecko było nieślubne?
4). Czy miejsce urodzenia Pawła Jaroszyńskiego to Krystynopol? Czy może jakaś inna miejscowość. Przeglądałem akty metrykalne z Krystynopola ale nie znalazłem Jaroszyńskich.
Jedyna informacja to akt urodzenia dziecka brata Pawła - Józefa Jaroszyńskiego (aulicus czyli dworzanin?) we Lwowie 1803 r. (Bazylika Metropolitalna).
5). Mam jeszcze pytanie odnośnie nazwisk matki Pawła w tych dwóch aktach? Czym może być spowodowany błąd? Może Apolonia wyszła drugi raz za mąż i zapisano nazwisko po drugim mężu zamiast nazwiska panieńskiego?

Na wikipedii w informacjach o miejscowości Nielisz jest informacja
Wiek XVIII
Rejestr z 1779 r. wymienia jako właścicieli: Mogielnicką, Skrzypkowską, Rodecką, Michała i Antoniego Rodeckich, Gruszeckich, Gosławskiego, Dąbskiego, Trzcińskiego, Borzęckiego, Wiśniowskiego, Zbrożka, Strzeleckiego, Kormańskich, Niecieckiego, Wilczopolskiego, Staskiego i Żaboklickiego.

Gdzie szukać tych dokumentów?

Tutaj linki do zdjęć aktów:

1) akt ślubu Pawła Jaroszyńskiego i Teresy Żaboklickiej - nr 86

http://szukajwarchiwach.pl/35/1945/0/1/ ... T6wMdd8WTg

2) akt ślubu Pawła Jaroszyńskiego z Małgorzatą - nr 14

http://szukajwarchiwach.pl/35/1839/0/2. ... 27jTBRGsnw

3) akt urodzenia Marianny Jaroszyńskiej (córka Pawła i Teresy - przed ich ślubem) - nr 114

http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1864/ ... x4j6UahWQw

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Piotrze,

abstrahując od miejsca urodzenia Pawła Jaroszyńskiego, na pewno trzeba zdobyć alegaty do ślubu z Małgorzatą (pechowo do ślubów z roku 1812 zawartych w Tyszowcach - jak podaje wyszukiwarka SZwA - alegaty się nie zachowały).
Z pierwszego ślubu wynika, że Paweł dołączał akt znania, czyli nie miał metryki urodzenia z jakichś względów. Być może taki sam akt znania znajdziesz w alegatach do drugiego ślubu - załączniki te nie są zdigitalizowane, więc trzeba wnioskować w AP Lublin:
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1839/ ... bJednostka

To na gorąco pierwsza uwaga, jaka mi się nasuwa.

Pozdrawiam
Aneta
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Witam Aneto
Niestety w Tyszowcach nie ma alegat z 1812, a w alegatach do ślubu Pawła i Małgorzaty jest tylko akt zgonu Teresy w którym nie ma nic poza miejscem i datą zgonu.

Spróbuję jeszcze sprawdzić alegaty z Komarowa (na SzWA akurat jest ten rok) - może do aktu urodzenia Marianny jako dziecka nieślubnego będzie dołączone więcej informacji o rodzicach?

Wydaje mi się, że Paweł na pewno pochodził z terenów dzisiejszej Ukrainy. Powoli przeglądam poszczególne akta na AGAD z okolic Lwowa i Tarnopola. Jak napisałem wcześniej jedyne co znalazłem to akt ur.ze Lwowa córki Józefa Jaroszyńskiego - brata Pawła.

Bardziej zagadkowe jest dla mnie miejsce urodzenia Teresy.
Nie wiem czy szukać w Krakowie czy Nieliszu.
Na lubgens są akty z Nielisza i występuje nazwisko Żaboklicki i Bilski ale nie ma ani Michała ani Anastazji.
Z tego mogło by wynikać, że jeśli już tam mieszkali to przez krótki okres i w tym czasie nie mieli dzieci. Ale czy na pewno?

Pozdrawiam Piotr

Udało mi się znaleźć w spisie ludności Lublina Pawła Jaroszyńskiego wraz z drugą żoną Małgorzatą i dwiema córkami z pierwszego małżeństwa.
Jest tam informacja o rodzicach Pawła - Wojciech i Apolonia (więc imiona na pewno się zgadzają z innymi aktami), jest data urodzenia 29.06.1786. Jest także miejsce urodzenia/miejsce skąd przybył - Tarłów (czy to Tarłów w woj. świętokrzyskim czy może Turów na Kresach koło Tarnopola - wtedy zgadzałaby się informacja z aktu ślubu Pawła i Teresy - rodzice Pawła Wojciech i Apolonia Okulińska w Zarudziu Krasnorosji Guberni Tarnopolskiej zamieszkali.

Jest także w AP w Lublinie teczka osobowa Pawła Jaroszyńskiego ale tam są tylko informacje o tym gdzie pracował i mieszkał, nie ma nic o tym gdzie się urodził i jego rodzicach.

Tutaj link do zdjęcia spisu:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/217515285526baea

Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Gratuluję Piotrze dobrych efektów w krótkim czasie :-)

Pytałeś o stary Nielisz - na dzień dzisiejszy nie jest dostępny online, ale może to kwestia przyszłości?
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

Odnośnie Żaboklickich, może zainteresuje Ciebie fakt, że w 2. połowie XVIII w. jacyś (niestety, imion nie podano) Żabokliccy (szlachta), byli właścicielami części miejscowości Kamień razem z inną szlachtą - Bilickimi (nazwisko podobnie brzmiące do Bilskich). Kamień to miejscowość parafii Dmosin, w ówczesnym dekanacie łowickim i diecezji gnieźnieńskiej. To może być tylko zbieżność nazwisk.

Pozdrawiam
Aneta
Piotr_Pizoń

Sympatyk

Z Nielisza druga połowa XVII w. jest zindeksowana na lubgens (akta są dostępne na SzWA brakuje niektórych lata ale na familysearch jest podobnie - może te brakujące lata rozwiązałyby tę zagwozdkę?) ale niestety nie występuje Michał, Anastazja ani Teresa.
I tutaj pozostaje jeszcze opcja z tym Krakowem ale nie wiem jak to zaczepić bo tyle parafii w tym Krakowie, że nie wiem od której zacząć (i muszę sprawdzić dostępność akt z XVIII i początku XIX wieku z Krakowa).

Trochę przeglądałem i muszę sprawdzić ten Kraków, a dodatkowo Żabokliki (ziemia liwska /parafia Czerwonka/) i jeszcze Lwów i okolice.

Kolejna zagwozdka z Pawłem Jaroszyńskim.
Przejrzałem jeszcze raz akta z Ostrowa i Krystynopola ale Jaroszyński nie wyestępuje.
obejrzałem trochę akt z Tarnopola ale tam też nie ma tego nazwiska.
Jeszcze Spróbuję Zbaraż jeśli tam też nic nie będzie to już całkiem nie wiem gdzie szukać.

Spróbuję też sprawdzić informację od Ciebie odnośnie Żaboklickich.

Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Piotrze,

polecam jeszcze wątek:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Może się przyda?

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”