Statystyki po indeksacji

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Statystyki po indeksacji

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Po zakończeniu indeksacji metryk parafii Nasiechowice (lata 1773 - 1912), opracowałem statystyki tej parafii: przyrost naturalny, długość życia, małżeństwa, nazwiska, imiona, status społeczny, zawody, domy. Może zaciekawią one kogoś, więc podaję adres: http://www.jakubas.pl/genealogia/Statys ... 3-1912.htm

Pozdrawiam, Eugeniusz
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Statystyki po indeksacji

Post autor: kamil_360 »

Szkoda, że nie jest to "moja" parafia, bo dane z w/w strony są prześwietnie opracowane, pod każdym względem.
Wyrazy szacunku.

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Statystyki po indeksacji

Post autor: anowi1958 »

Świetne opracowanie, też żałuję, że to nie moja parafia.

Pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Statystyki po indeksacji

Post autor: piotr_nojszewski »

Wspaniały materiał.
Gratulacje.
Tak gwoli ścisłości czy w okresie 1808-1825 statystyki obejmują też inne wyznania?
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Statystyki po indeksacji

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Piotrze,
statystyki nie obejmują innych wyznań. Z tego co wiem, na początku XIX wieku w parafii Nasiechowice, we wsi Zarogów, mieszkała tylko jedna rodzina wyznania mojżeszowego, składająca się z 7 osób.
Pozdrawiam, Eugeniusz
gienia

Sympatyk

Statystyki po indeksacji

Post autor: gienia »

Witam,
była duża popularność imienia Genowefa.
W jednej z parafii na Podkarpaciu była tylko jedna dziewczynka o tym imieniu na prawie 5 tysięcy urodzeń.
Gienia
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Statystyki po indeksacji

Post autor: Urbańska_Katarzyna »

Doskonałe opracowanie :) Gratuluję autorowi i oczywiście bardzo żałuję, że to także nie moja parafia :(
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

statystyki na podstawie arkusza do indeksacji

Post autor: Piachu2 »

Szanowni Państwo, indeksuję kilka parafii i w kolumnie Uwagi "uparłem się" podawać wiek przy zgonie, ale też, w tej kolumnie zawarta jest informacja i stanie cywilnym i kilka innych informacji. A chciałbym z tej kolumny wydobyć wiek zamarłego i sporządzić z tego statystykę. Wiek zmarłego podaję w arkuszu Zgony w kolumnie M na początku z dopiskiem Dni, Miesiące lub Lata. Proszę o pomoc jak należy to zrobić i jakiej funkcji użyć? A może ktoś byłby tak łaskaw, że na podstawie mojego załączonego pliku coś takiego przygotuje. Oczywiście pro bono publico, bo może więcej zapaleńców z tego skorzysta i przygotuje statystyki dla poszczególnych parafii. Przedziały wiekowe w kolumnie H arkusza Statystyki są oczywiście przykładowe, bo na podstawie dobrze opracowanej reguły można by to uszczegółowić, a potem przedstawić w graficznej formie.

Do pobrania plik .XLS
www.piaszczynski.pl/download/Białaszewo ... ystyki.xls

Pozdrawiam Serdecznie

ps.: na podstawie tak pięknie opracownanej przez Eugeniusza statystyki uznałem, że do dobry wątek aby umieścić tu moje zapytanie
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

statystyki na podstawie arkusza do indeksacji

Post autor: Mamaj_Jan »

Panie Eugeniuszu, gratulacje i to o wiele za mało za ten wielki wkład pracy w opracowanie tak dokładnej i dobrze udokumentowanej historii wsi i parafii Niesiechowice. Chyba żadna ze znanych mi parafii wiejskich nie może się poszczycić tak dobrze udokumentowaną historią i to dostępną w internecie. Ja zajmowałem się też parafią wiejską na Podlasiu, ale dużą. Już od początku XV w. obejmującą na jej terenie już w XVI w. około 30 wsi i wiekach kolejnych liczącą około 4500 dusz, w której rocznie chrzczonych było zwykle powyżej 100 dzieci. Ponieważ z indeksowałem już kilka ksiąg z tej parafii też przymierzam się do statystycznego opracowania tej parafii, początkowo obejmującego jakiś wybrany okres np. 100 letni. Ale obawiam się, ze to zadanie przerasta moje możliwości. Serdecznie pozdrawiam
Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”