Szukam metryki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Alice

Sympatyk

Zaginione akty

Post autor: Alice »

Koło Piaseczna. Ewangelicko-augsburska. Chciałabym zobaczyć skan metryki 1881 roku z Starej Iwicznej. Ale brak tego na metryki.genealodzy, czy nie ma na inną stronę?
Awatar użytkownika
Dobry_Duszek91

Sympatyk

Post autor: Dobry_Duszek91 »

slawek_krakow pisze:
Dziękuję za tak konkretną informację. Ponieważ to dotychczas nie były moje obszary poszukiwań, pozwolę sobie na zadanie pytania, czy sytuacja z udostępnianiem zasobów AD Przemyśl nadal jest, że tak to ujmę, trudna? Zaznaczam, że sytuację znam wyłącznie z tematów na forach genealogicznych i nie mam ugruntowanej opinii.
Rzeczywiście, dostęp do metryk przechowywanych w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyślu mają tylko nieliczni. Najlepiej jednak będzie jeśli skontaktujesz się z nimi telefonicznie. Podziel się rezultatami rozmów!
Serdecznie pozdrawiam,
Przemysław
elewina

Sympatyk

parafia Masłów- kieleckie

Post autor: elewina »

Poszukuje aktu urodzenia mojego pradziadka, który urodził sie w parafii Masłów w miejscowości Brzezinki w województwie kieleckim. W geneszukaczu niestety nie ma w spisie tej parafii. Czy jest opcja gdzie indziej poszukać owego dokumentu?
Awatar użytkownika
Dobry_Duszek91

Sympatyk

Re: parafia Masłów- kieleckie

Post autor: Dobry_Duszek91 »

elewina pisze:Poszukuje aktu urodzenia mojego pradziadka, który urodził sie w parafii Masłów w miejscowości Brzezinki w województwie kieleckim. W geneszukaczu niestety nie ma w spisie tej parafii. Czy jest opcja gdzie indziej poszukać owego dokumentu?
Zdradź trochę więcej szczegółów na temat dziadka. W którym roku się urodził? Z mojej analizy wynika, że w XIX wieku Brzezinki przynależały do parafii w Kielcach.
Serdecznie pozdrawiam,
Przemysław
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Re: parafia Masłów- kieleckie

Post autor: magda_lena »

Chciałam napisać to samo co Przemysław.
Jeśli chodzi o Masłów pod Kielcami, to należał do parafii Kielce, akt szukaj w Genbazie
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,1,1
Pozdrawiam, Magdalena
elewina

Sympatyk

Post autor: elewina »

Prawda jest taka,ze nic nie wiem o moim pradziadku Stanisławie Wojtaś. Znalazłam jedynie zapowiedz slubu z 1932 roku z parafii Masłów Stanisława Wojtaś i Anieli Kumór, najprawdopodobniej moich pradziadków (brat babci urodził sie w 1933 roku, wiec pasuje). Jest tam napisane, że Stanisław urodził się w Brzezinkach w parafii Masłów a Aniela w Mąchociach w parafii Leszczyny. W zasadzie to szukam informacji o ich obojgu.
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Witam.
Czy w Mławie znajdę aneksy do ślubów parafia Stupsk,1878 rok
Ula
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

anna_dre

Akta stanu cywilnego i księgi metrykalne sprzed 1945 roku

Post autor: anna_dre »

Dzień dobry!
Gdzie można znaleźć akta stanu cywilnego z miasta Wołów (województwo dolnośląskie) sprzed 1945 roku, oraz księgi metrykalne z Brzegu Dolnego (również woj. dolnośląskie) sprzed 1945 roku?

Pozdrawiam
anna_dre
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept

Post autor: Hermanos »

Na Familysearch chociażby
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
ewamm11

Sympatyk

Elblą księgi kościelne,gdzie szukać

Post autor: ewamm11 »

Witajcie
Już kiedyś zwracałam się z prośbą o pomoc,i dziś ponownie się zwracam,bo w dalszym ciągu nie potrafię odszukać w internecie,ksiąg metrykalnych kościelnych z Elbląga,początek 1800 roku.Ewa
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

W Elblągu jest archiwum Diecezji Elbląskiej - odszukaj numer telefonu i adres e-mail a uzyskasz informacje. Coś może być w AP w Elblągu z siedzibą w Malborku - tu pomocna będzie baza Pradziad. Nie określiłaś wyznania i parafii trudno więc konkretnie pomóc.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
ewamm11

Sympatyk

Post autor: ewamm11 »

Grażyno,moim problemem jest fakt,że mieszkam na południu Polski,więc do AD mam za daleko, a faktem jest ,że aby zlecić kwerendę trzeba podac dokladne daty,ja dysponuję tylko jedną tj ślub w 1877 mojego 4xpradziadka, z którego wynika ,że w dacie ślubu,jego ojciec czyli mój 5xpradziadek już nie zył,i wlasnie o tego 5xpradziadka mi chodzi,bo nie mam żadnycvh dat z nim związanych,więc nici z kwerendy.Ewa
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
tylko tyle...
AP Elbląg z siedzibą w Malborku
USC z woj. elbląskiego (1874-1893); 
akta zbiorowe - pomocnicze (1874-1944); 
akta rodowe Groebenów z Nowej Wioski (1584-1870);
Doniec_Henry
pozdrawiam
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Re: Elblą księgi kościelne,gdzie szukać

Post autor: Worwąg_Sławomir »

ewamm11 pisze:Witajcie
Już kiedyś zwracałam się z prośbą o pomoc,i dziś ponownie się zwracam,bo w dalszym ciągu nie potrafię odszukać w internecie,ksiąg metrykalnych kościelnych z Elbląga,początek 1800 roku.Ewa
Księgi są dostępne na familysearch:
https://www.familysearch.org/search/cat ... lbl%C4%85g
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”