* podział (moderacja, m.j.n)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam,

Twojej opowiesci o zmianie nazwiska na Cenzer;
http://boards.ancestry.com/localities.c ... 84/mb.ashx
nie potwierdzaja dane z Wegier, bo nazwisko Cenzer nie jest znane na Wegrzech;
http://www.radixindex.com/surnameindex/ ... x_ce.shtml

W USA Cenzer jest takze nazwiskiem zydowskim;
http://familytreemaker.genealogy.com/us ... Index.html

W Polsce nazwisko Cenzer jest niezwykle rzadkim nazwiskiem, o czym wiesz.

Prof. K. Rymut podaje, ze w 1371 odnotowano nazwisko Czynsz = od slowa oplata, podatek.
W grupie podobnych nazwisk Profesor podaje Cyns i Cens, zatem mozna przyjac, ze ktos pobierajacy
oplaty/podatek mogl byc lokalnie nazywany w Polsce Censer/Cenzer.

Moze w Twojej opowiesci to polskie, ale bardzo rzadkie nazwisko Cenzer, przyjeto za ... wegierskie,
co komplikuje sprawe. Jesli w Polsce przyjaciel rodziny byl Polakiem o takim nazwisku, Twoja opowiesc staje sie
bardzo prawdopodobna.

Serdecznie pozdrawiam,
Wladyslaw
lider777
Ekspert

Pochodzenie nazwiska

Post autor: lider777 »

Witam

Prosze o pomoc przy rozszyfrowaniu znaczenia nazwiska Welskop. Prawdopodobnie jest to nazwisko niemieckie i w Niemczech jest najbardziej popularne, a moi przodkowie pochodzą z okolic Wielbarka Warmińskiego. Wcześniej brzmiało Welskopf.
Pozdrawiam
Łyjak_Krzysztof

Post autor: Łyjak_Krzysztof »

Od wielu lat zajmuje mnie genealogia rodziny i szukam wszelkich danych
odnośnie pochodzenia nazwiska Łyjak. Z ksiąg parafialnych parafii
Piotrawin wiem, że pierwotnie nazwisko pisane było przez "i" - "Łyiak".
Tak było jeszcze w 1843 roku. w 1844 po raz pierwszy zostało zapisane
przez "j" i tak jest do dzisiaj. Wszyscy moi przodkowie byli
włościanami, czyli wolnymi chłopami Byli mieszkancami wsi. O żadnym mieszczańskim pochodzeniu nic mi nie wiadomo.
Sugestię, że nazwisko pochodzi od pogardliwego nazywania Łykiem mieszczanina traktuję jako mało prawdopodobną.
Inną sugestię przedstawiła Pani Ewa: Łyjak – może od lać, ze staropolskiego lejać. Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Ale i tu co z "i" krótkim.
Wg Wiktora Łyjaka - znanego organisty - w dawnych czasach łojkami
nazywano górników w kopalniach miedzi, a ich sztygar nazywał sie łyjak.
To podobno wiadomość od jakiegoś profesora polonistyki. Ale niesprawdzona i nieudokumentowana.
Nie chcę stawiać hipotez. Szukam wszelkich danych odnośnie pochodzenia nazwiska i wszelkich danych odnośnie wszystkich gałęzi Łyjaków. Jestem przekonany, że wszyscy pochodzimy z jednego niewielkiego obszaru - Powiśla - okolic Chotczy i Piotrawina leżących na przeciwnych brzegach Wisły. Moi przprzdziadowie mieszkali w bardzo starej (pierwsza wzmianka z 1230 roku) wsi Braciejowice.
Może staropolskie "lejać" wiąże sie z laniem - odlewaniem metali. W rodzinie krąży jakaś legenda o przybyciu Łyjakow ze Skandynawii lub Litwy. Nic nie potwierdza takich poglądów. Jeszcze raz liczę na Panią Pani Ewo, jak i na wszystkich którzy zechcą mi pomóc.
Pozdrawiam
Krzysztof Łyjak
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Krzysiek,

mnie sie wydaje, ze problem Twojego nazwiska nalezy wiazac z wymowa/gwara i staropolskim slowem.

Prof. K. Rymut podaje, ze w 1356 r. odnotowano nazwisko Łoj, pochodzace od slowa
"łój" = tluszcz zwierzecy. Obecnie to nazwisko nie istnieje.

Z nazwiskiem Łoj jest zwiazane b.rzadkie nazwisko Łojak i wg mnie gwarowo zmienione i .... bardziej czeste,
nazwisko Łyjak. Nastapila wg mnie gwarowa podmiana "o" -> przez "ó/u"-> do "y".

Oto dane wg Profesora z 1990;

Łojak 9 Wa:8, Łd:1

Łyjak 881 Wa:59, BP:10, By:14, El:4, Gd:13, Go:7, JG:14, Kl:17, Ka:13, Ki:37, Kn:10, Ko:70, Kr:16, Lg:6, Ls:3, Lu:227, Łd:29, NS:2, Ol:9, Op:7, Pl:10, Po:6, Pr:1, Ra:210, Sł:7, Sz:29, Tb:9, To:15, Wł:4, Wr:20, Za:3

A nazwisk z koncowka "-jak", jest w Polsce bardzo duzo; - Andrzejak, Bijak, Bujak, itd.

Masz jak najbardziej polskie nazwisko, a łój byl kiedys poszukiwanym i szeroko wykorzystywnym produktem.
Impregnowano łojem sukno na nieprzemakalne. Proces ten zwano łojowaniem lub smalowaniem.

Ktos kto to robil, byl nazywany Łojak / Łyjak .
A w moich rodzinnych, nadsanskich stronach, nazywal sie Smalisz.

Sadze, ze przeplywajace Wisla statki i tratwy, nabywaly nieprzemakalne plotno, do latwej budowy schronien i ochrony zboza przed deszczem.

Chlopak idac kiedys w slotny dzien do dziewczyny, dodatkowo smalił cholewki, aby nie przemoczyc nog i nie ubrudzic wyjsciowych spodni.
A obecnie mowi sie, ze "chlopak smoli cholewki do dziewczyny".

To jest moje wyjasnienie pochodzenia Twojego nazwiska, nadwislanskie polozenie wymienionych miejscowosci chyba uzasadnia moj poglad.

Pisownia sie zmieniala - obecne diakon, pisano kiedys djakon lub dyjakon.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Ostatnio zmieniony wt 24 lis 2009, 03:47 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 3 razy.
Łyjak_Krzysztof

Post autor: Łyjak_Krzysztof »

Dziękuję Ci Władku za szybką i obszerną odpowiedź. Przy okazji dodam, że żoną mojego stryja Romana Łyjaka, była Salomea Moskal (*1.06.1898 - †grudzień 1984), córka Mikołaja i Magdaleny z domu Drozd. Nie wiem, czy urodziła się w USA, czy wyjachała tam jako dziecko. Mieszkali w stanie Michigan. Jeśli przypadkowo miałbyś więcej informacji i natrafił w swoich poszukiwaniach na Mikołaja który emigrował do Stanów, to proszę napisz.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

O nazwisku Welskop, Welskopf - nie znalazłam informacji.

P. Andrew Tucki otrzymał informacje o interesujących go nazwiskach na sąsiednim forum.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Krzysztofie :D

Nie znalazłam informacji o nazwisku Łyjak. Do odpowiedzi Władysława niewiele jest do dodania ;)
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

....żoną mojego stryja Romana Łyjaka, była Salomea Moskal (*1.06.1898 - †grudzień 1984), córka Mikołaja i Magdaleny z domu Drozd. Nie wiem, czy urodziła się w USA, czy wyjachała tam jako dziecko. Mieszkali w stanie Michigan. Jeśli przypadkowo miałbyś więcej informacji i natrafił w swoich poszukiwaniach na Mikołaja który emigrował do Stanów, to proszę napisz.
Pozdrawiam Krzysztof
...................................................................................................................................................................
Krzysztof, napisz swoja prosbe w watku;

Czy ktoś ma może dostęp do strony ancestry.com ?

Jest cenzus o Romanie i Salomei w Ancestry [ja nie mam platnego dostepu].

W Ellis Island jest Salomea, ale trzeba sprawdzic z cenzusem, bo rok urodzenia sie nie zgadza;
Moskal, Salomea, Sulkowice, Galicia 17 1895 1912

Obecnie jest 23 Lyjakow w stanie Michigan.

Pozdrawiam,
Wladyslaw

PS. Probowalem wyslac prywatna wiadomosc, ale bez sukcesu.
Pujer_Przemysław

Post autor: Pujer_Przemysław »

Witam.
Szukam informacji dotyczących nazwiska Pujer.
W Polsce mieszka 141 osób o tym nazwisku, wszyscy wywodzą się z powiatu wyszkowskiego w woj. mazowieckim. Mój prapradziad nazywał się Jan Pujer, ale jego ojciec już Walenty Puir.
Z moich poszukiwań wypływa hipoteza, że pierwszym Pujerem na ziemi polskiej był żołnierz armii napoleońskiej ciężko ranny w bitwie pod Pułtuskiem bądź Ostrołęką, ale na to nie mam jednoznacznych dowodów.
Zastanawiam się, jak mogło ewoluować nazwisko (Pujer - Puir), np. z jęz. francuskiego, bym mógł szukać przodków.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Przemysławie :D

Pujer (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od pojarzyć ‘podochocić, podniecić; oporządzić’.

Żródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
mdanka

Sympatyk

pochodzenie nazwiska

Post autor: mdanka »

witam
Może ktoś wie skąd nazwisko PLATA. Moja babcia miała takie panieńskie nazwisko. Co ono oznacza skąd przyszło do Polski bo na portalu moikrewni to wyskaują sami prawie zagraniczni PLATOWIE. Będę wdzięczna za jakąkolwiek informację
Barbara
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

pochodzenie nazwiska

Post autor: Virg@ »

Basiu,

wcale tak mało Platów „nie wyskakuje”, i to jak kraj długi i szeroki :D.
Nazwisko Plata należy w Polsce do grupy o średniej frekwencji, którą Jarosław Maciej Zawadzki obejmuje przedziałem od 2001 do 16 000 osób (Zawadzki J. M., 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce, Świat Książki, Warszawa 2002, s. 31).

Jeżeli nazwisko Plata (znaczenie nazwiska) „przyszło” do Polski, to dosyć dawno, bo nazwa osobowa Plata odnotowana jest już w dokumentach w 1626 roku.

Łączę pozdrowienia –
Virg@
Pujer_Przemysław

pochodzenie nazwiska

Post autor: Pujer_Przemysław »

Czy nazwisko Puir ma tą samą etymologię co Pujer? Bo w XIX wieku w nieznanych mi okolicznościach doszło do zmiany (pewnie spolszczenia) nazwiska Puir na Pujer. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Przemku :D

Nazwiska Puir - brak w moich źródłach. Ma prawdopodobnie oryginalną pisownę. Nie sądzę też, by miało podobną etymologię.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Ewa_Szczodruch pisze:Witaj Przemku :D

Nazwiska Puir - brak w moich źródłach. Ma prawdopodobnie oryginalną pisownę. Nie sądzę też, by miało podobną etymologię.
Ewo, w 100 % zgadzam sie z Toba - ho, ho, ho ... to przyklad kobiecej intuicji !!
Googlujac , znalazlem szkockie wytlumaczenie; puir = biedny;
http://en.wiktionary.org/wiki/puir
Teraz Przemek ma "orzech do zgryzienia", bo musi znalezc slownikowe powiazanie nazwiska z Polska.
Obecna pisownia, to rzecz wtorna, bo ma dokumenty wskazujace jak to sie stalo.

Podrzucam mozliwe wyjasnienie o Szkotach..
http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=1358

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”