Znaczenia słów, jaki to stan, zawód? - j. polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
zawód nazwa
Raczej 'alimentnica' - pobierająca dożywotne utrzymanie.
Cyt.
"...całe gospodarstwo zapisał synowi swojemu, a sobie zastrzegł tylko dożywotnie utrzymanie, tak zwany aliment"
Jak np. tu w zdaniach:
- "alimentnica Marianna Duczmałowa dokonała strasznej zbrodni"
- "Stawili sie Marcin Pławinski, alimentnik z Paniewka lat siedemdziesiat osiem i Bartłomiej Molęda gospodarz z Paniewka lat szescdziesiat dwa majacy i oswiadczyli iz w dniu wczorajszym miesiaca i roku biezacego o godzinie czwartej po poludniu umarla w Paniewku Jadwiga Pławinska, alimentnica lat osiemdziesiat majaca..."
Tomasz
Cyt.
"...całe gospodarstwo zapisał synowi swojemu, a sobie zastrzegł tylko dożywotnie utrzymanie, tak zwany aliment"
Jak np. tu w zdaniach:
- "alimentnica Marianna Duczmałowa dokonała strasznej zbrodni"
- "Stawili sie Marcin Pławinski, alimentnik z Paniewka lat siedemdziesiat osiem i Bartłomiej Molęda gospodarz z Paniewka lat szescdziesiat dwa majacy i oswiadczyli iz w dniu wczorajszym miesiaca i roku biezacego o godzinie czwartej po poludniu umarla w Paniewku Jadwiga Pławinska, alimentnica lat osiemdziesiat majaca..."
Tomasz
Co to za funkcja / zawód?
Dzień dobry wszystkim,
Miałabym prośbę o pomoc w odszyfrowaniu nazwy funkcji / zawodu (przyznam, że nie wiem, czy to dobry trop), z którą spotkałam się przeglądając księgi w parafii Wolbórz (miasto).
Poniżej wklejam linki do dwóch aktów zgonu - chodzi mi o słowo widniejące przed nazwiskami:
"Banaszkiewiczów" (akt nr 4):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =202&y=814
"Szońców" (akt nr 19):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1773&y=178
z góry dziękuję i pozdrawiam,
Kasia Rutkowska
Miałabym prośbę o pomoc w odszyfrowaniu nazwy funkcji / zawodu (przyznam, że nie wiem, czy to dobry trop), z którą spotkałam się przeglądając księgi w parafii Wolbórz (miasto).
Poniżej wklejam linki do dwóch aktów zgonu - chodzi mi o słowo widniejące przed nazwiskami:
"Banaszkiewiczów" (akt nr 4):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =202&y=814
"Szońców" (akt nr 19):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1773&y=178
z góry dziękuję i pozdrawiam,
Kasia Rutkowska
- Jan.Ejzert

-
Michał_Kazimierz

- Marek_Kwiatkowski
Szpiner
Dodam następne słowo - zawód, a mianowicie: SZPINER. Zacytuję fragment przepisów bezpieczeństwa z 1939 roku: Samoprząśnica może być puszczana w ruch jedynie przez szpinera lub starszego przykręcacza.
Pracownik przędzalni - co robił?
Pracownik przędzalni - co robił?
Szpiner
Mój dziadek pracował w przędzalni. Samoprząśnica służyła do przędzenia cienkiej przędzy z tzw. niedoprzędu.
Przędza ostatecznie była nawijana na tekturowe "tytle". Szpindlerzy (czyli po polsku nawijacze) właśnie zajmowali się obsługą tychże przędzarek.
TS
Przędza ostatecznie była nawijana na tekturowe "tytle". Szpindlerzy (czyli po polsku nawijacze) właśnie zajmowali się obsługą tychże przędzarek.
TS
- Marek_Kwiatkowski
Szpiner
Jeżeli szpiner i szpindler to ten sam zawód - to serdecznie dziękuję.Sofeicz pisze:Mój dziadek pracował w przędzalni. Samoprząśnica służyła do przędzenia cienkiej przędzy z tzw. niedoprzędu.
TS
MK
-
magdalenabartnik

Szpiner
Witam, kim mógł być "pałownik" na początku XIX wieku w parafii Denków obok Ostrowca Świętokrzyskiego? Czy to określenie odnosi się do ilości ziemi u chłopa (jak dwudniak) czy jakiejś pełnionej funkcji?
Pozdrawiam
Magda Bartnik
Pozdrawiam
Magda Bartnik
-
Irena_Powiśle

Szpiner
Witam, kim mógł być "pałownik" na początku XIX wieku w parafii Denków obok Ostrowca Świętokrzyskiego? Czy to określenie odnosi się do ilości ziemi u chłopa (jak dwudniak) czy jakiejś pełnionej funkcji?
- - -
Nie umiem kopiować, przepraszam.
Według słownika P.Dubrowskiego, 1912
половникъ/połownik - kolonista częściowy, osadnik, oddający dziedzicowi część zbiorów.
Irena
- - -
Nie umiem kopiować, przepraszam.
Według słownika P.Dubrowskiego, 1912
половникъ/połownik - kolonista częściowy, osadnik, oddający dziedzicowi część zbiorów.
Irena
Ostatnio zmieniony wt 30 maja 2017, 10:25 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 2 razy.
-
magdalenabartnik

Szpiner
Dziękuję za odpowiedź!
Magda
Magda
-
Kossowska_Ada
"Promptuar" - nazwa zawodu?
Dzień dobry,
Przeszukując metryki archidiecezji lwowskiej udało mi się odszukać metrykę urodzenia mojego pradziadka Mieczysława Kossowskiego, urodzonego w Lwowie w 1895r. Niestety natknęłam się na trudność w postaci słowa "promptuar" występującego bezpośrednio po imieniu jego ojca Stanisława. Ze względu na umiejscowienie zakładam, że może ono wskazywać wykonywany przez niego zawód, jednak strony wyliczające zawody pojawiające się w metrykach (takie jak http://genepedia.cba.pl/tlumaczenia/S%C ... .-pol..htm) ani przeszukanie posiadanych przeze mnie słowników łacińskich nie dają zadowalającej odpowiedzi.
W linku załączam fragment aktu zawierającym problematyczne słowo:
https://ibb.co/if5oSb
Istnieje oczywiście możliwość, że źle je odczytuję, lub wcale nie oznacza ono zawodu. Czy ktoś natknął się już na coś podobnego badając księgi? Lub jeśli moje założenie jest słuszne, ma propozycję, jaki zawód mógł wykonywać mój prapradziadek z Lwowa?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Przeszukując metryki archidiecezji lwowskiej udało mi się odszukać metrykę urodzenia mojego pradziadka Mieczysława Kossowskiego, urodzonego w Lwowie w 1895r. Niestety natknęłam się na trudność w postaci słowa "promptuar" występującego bezpośrednio po imieniu jego ojca Stanisława. Ze względu na umiejscowienie zakładam, że może ono wskazywać wykonywany przez niego zawód, jednak strony wyliczające zawody pojawiające się w metrykach (takie jak http://genepedia.cba.pl/tlumaczenia/S%C ... .-pol..htm) ani przeszukanie posiadanych przeze mnie słowników łacińskich nie dają zadowalającej odpowiedzi.
W linku załączam fragment aktu zawierającym problematyczne słowo:
https://ibb.co/if5oSb
Istnieje oczywiście możliwość, że źle je odczytuję, lub wcale nie oznacza ono zawodu. Czy ktoś natknął się już na coś podobnego badając księgi? Lub jeśli moje założenie jest słuszne, ma propozycję, jaki zawód mógł wykonywać mój prapradziadek z Lwowa?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
- Kaczmarek_Aneta

Witam,
w słowniku kościelnym łacińsko-polskim odnalazłam słowo: promptuarium, które oznacza 1. komorę, spichlerz, stodołę 2. podręcznik.
Sądzę, że od pierwszego znaczenia należy wywodzić tę profesję.
Pozdrawiam
Aneta
w słowniku kościelnym łacińsko-polskim odnalazłam słowo: promptuarium, które oznacza 1. komorę, spichlerz, stodołę 2. podręcznik.
Sądzę, że od pierwszego znaczenia należy wywodzić tę profesję.
Pozdrawiam
Aneta
Na pewno urzędnik kolejowy. Ale "promptuar" - pierwsze widzę, to kolejne galicyjskie dziwactwo językowe
Może coś z komorą celną?
W księdze adresowej Lwowa z 1897 r. występuje Teofil Kossowski, również urzędnik kolejowy.
W księdze adresowej Lwowa z 1897 r. występuje Teofil Kossowski, również urzędnik kolejowy.
-
tobiaszboksik

Gospodarz gumienny (włodarz), zwany także w różnych okolicach karbownikiem, gumiennym lub włodarzem, może to niego chodzi
Jarek
Gumno – termin, stosowany w zależności od regionu na określenie odgrodzonej części gospodarstwa chłopskiego, przeznaczonej dla przechowania lub młócenia zboża lub na klepisko w stodole, na którym mełło się zboże, a także na podwórze z budynkami gospodarskimi.
Jarek
Gumno – termin, stosowany w zależności od regionu na określenie odgrodzonej części gospodarstwa chłopskiego, przeznaczonej dla przechowania lub młócenia zboża lub na klepisko w stodole, na którym mełło się zboże, a także na podwórze z budynkami gospodarskimi.
-
Kossowska_Ada
Re: "Promptuar" - nazwa zawodu?
Gdzie można przejrzeć księgę adresową Lwowa z tego okresu? Ojcem Stanisława był właśnie Teofil Kossowski, w tym czasie miałby już swoje lata, ale nie jest wykluczone że chodzi tu właśnie o niego.Bartek_M pisze:Na pewno urzędnik kolejowy. Ale "promptuar" - pierwsze widzę, to kolejne galicyjskie dziwactwo językoweMoże coś z komorą celną?