Przeworsk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pani Mario,
próbuję ustalić przodków Edwarda Kuhna ur. 1835, ktory z Przeworska wyruszył na Powstanie Styczniowe. W jednej z książek jest podane, że pochodził z rodziny farmaceutów z Przeworska, lecz nie udało mi się ustalić, jakie konkretnie miał powiązanie rodzinne ze słynnym farmaceutą Ksawerym Kuhnem.
Czy może mi Pani pomóc?
pozdrawiam
Andrzej
próbuję ustalić przodków Edwarda Kuhna ur. 1835, ktory z Przeworska wyruszył na Powstanie Styczniowe. W jednej z książek jest podane, że pochodził z rodziny farmaceutów z Przeworska, lecz nie udało mi się ustalić, jakie konkretnie miał powiązanie rodzinne ze słynnym farmaceutą Ksawerym Kuhnem.
Czy może mi Pani pomóc?
pozdrawiam
Andrzej
- MariaŁopaciuk

Słynny przeworski aptekarz Franciszek Ksawery Kuhn przybył do Przeworska ... ( z Przemyśla ? ) już jako małżonek Franciszki Burger c. Henryka i MagdalenyEufrozyn pisze:próbuję ustalić przodków Edwarda Kuhna ur. 1835, ktory z Przeworska wyruszył na Powstanie Styczniowe. W jednej z książek jest podane, że pochodził z rodziny farmaceutów z Przeworska, lecz nie udało mi się ustalić, jakie konkretnie miał powiązanie rodzinne ze słynnym farmaceutą Ksawerym Kuhnem.
Tu w Przeworsku ( potwierdzone w księgach metrykalnych ) rodzą się ich dzieci:
- 1829 r. Henryk - zm. 1829 r.
- 1830 r. Franciszek
- 1834 r. Ida Maria Franciszka
- 1837 r. Adolf
Po 1865 r. rodzina przenosi się do Lwowa, a następnie do Wiednia.
Więcej szczegółowych informacji może Pan uzyskać od p. Małgorzaty Wołoszyn
http://muzeum.przeworsk.pl/
tel. 796 777 311
e-mail: ksiegowosc@muzeum.przeworsk.pl.
Małgorzata Wołoszyn Kustosz muzealny, historyk w Dziale Historii Miasta i Regionu
MariaŁ
drodzy forumowicze
poszukuję rodziców Michała Sikorskiego tkacza z Przeworska,który w wieku 22 l.w 1802 r.w Przeworsku ślubował Rozalii Brodowszczance.Mam akt ślubu,niestety nie ma w nim rodziców.Może w zapowiedziach ksiądz napomknął coś na ten temat?Ślub odbył się w okolicach marca 1802r.w parafii pw.św.Ducha.Michał z gromadą dzieci opuścił Przeworsk 10 lat póżniej i już nie powrócił.Zmarł on i jego Rozalia ok.1832r.być może w parafii Łukowa ale to już Lubelszczyzna i nie ma aktów z tego czasu tzn.nie ma ich w sieci.Bardzo potrzebuję" skontaktować się" z jego rodzicami.Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Basia Sikorska
poszukuję rodziców Michała Sikorskiego tkacza z Przeworska,który w wieku 22 l.w 1802 r.w Przeworsku ślubował Rozalii Brodowszczance.Mam akt ślubu,niestety nie ma w nim rodziców.Może w zapowiedziach ksiądz napomknął coś na ten temat?Ślub odbył się w okolicach marca 1802r.w parafii pw.św.Ducha.Michał z gromadą dzieci opuścił Przeworsk 10 lat póżniej i już nie powrócił.Zmarł on i jego Rozalia ok.1832r.być może w parafii Łukowa ale to już Lubelszczyzna i nie ma aktów z tego czasu tzn.nie ma ich w sieci.Bardzo potrzebuję" skontaktować się" z jego rodzicami.Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Basia Sikorska
- MariaŁopaciuk

Księga zapowiedzi ... Przeworsk ... parafia sw. Ducha ....1802sbasiacz pisze: poszukuję rodziców Michała Sikorskiego tkacza z Przeworska, który w wieku 22 l. w 1802 r. w Przeworsku ślubował Rozalii Brodowszczance. Mam akt ślubu, niestety nie ma w nim rodziców. Może w zapowiedziach ksiądz napomknął coś na ten temat ? Ślub odbył się w okolicach marca 1802 r. w parafii pw.św.Ducha.
Michał Sikorski ... młodzian ...z Przedmieścia Łańcuckiego (Przeworsk)
Rozalia Brodowszczanka ... panna ... z Przedm. Pruchnickiego ( Przeworsk)
Nie był wówczas podawany ani wiek, ani imiona rodziców.
MariaŁ
dziękuję pani Mario to i tak dużo,boję się tylko,że jak odnajdę akt zgonu to się dowiem,że umarł syn rodziców niepamiętnych.Szukam powiązania Michała lub jego syna Dominika ur w Przeworsku w 1804r.z rodziną Jakuba Sikorskiego s.Andrzeja też tkacza z Przeworska.Andrzej 1758-1847,a Jakub
1807-1852.Jakub poślubiL Mariannę Badowską ale nie wiem kiedy.
Michał prawdopodobnie nie umarł w Przeworsku,tylko w Łukowej na Lubelszczyźnie.Dziękuję raz jeszcze
Basia Sikorska
1807-1852.Jakub poślubiL Mariannę Badowską ale nie wiem kiedy.
Michał prawdopodobnie nie umarł w Przeworsku,tylko w Łukowej na Lubelszczyźnie.Dziękuję raz jeszcze
Basia Sikorska
-
Krzysztof_Gruszka

- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Zmarli?
http://przeworsk.artlookgallery.com/gro ... &x=33&y=18
Żyjący?
Naprawa maszyn rolniczych, Urząd Miasta, zakład Mechaniki Pojazdowej - wujek google powie ci więcej.
http://przeworsk.artlookgallery.com/gro ... &x=33&y=18
Żyjący?
Naprawa maszyn rolniczych, Urząd Miasta, zakład Mechaniki Pojazdowej - wujek google powie ci więcej.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times