Przeworsk

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ataga

Sympatyk

Post autor: ataga »

Mario,
dzięki za zainteresowanie moim problemem. Moi Kwiatkiewicze są przynajmniej od 1779 w Kobylinie. W tym roku 5x pradziadek Jakub wziął ślub z Gertrudą Wiśniewską. Podejrzewam, że Andrzej to jego brat/kuzyn.
Pozdrawiam serdecznie
Agata
Eufrozyn

Sympatyk

Post autor: Eufrozyn »

Pani Mario,
próbuję ustalić przodków Edwarda Kuhna ur. 1835, ktory z Przeworska wyruszył na Powstanie Styczniowe. W jednej z książek jest podane, że pochodził z rodziny farmaceutów z Przeworska, lecz nie udało mi się ustalić, jakie konkretnie miał powiązanie rodzinne ze słynnym farmaceutą Ksawerym Kuhnem.
Czy może mi Pani pomóc?
pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

Eufrozyn pisze:próbuję ustalić przodków Edwarda Kuhna ur. 1835, ktory z Przeworska wyruszył na Powstanie Styczniowe. W jednej z książek jest podane, że pochodził z rodziny farmaceutów z Przeworska, lecz nie udało mi się ustalić, jakie konkretnie miał powiązanie rodzinne ze słynnym farmaceutą Ksawerym Kuhnem.
Słynny przeworski aptekarz Franciszek Ksawery Kuhn przybył do Przeworska ... ( z Przemyśla ? ) już jako małżonek Franciszki Burger c. Henryka i Magdaleny

Tu w Przeworsku ( potwierdzone w księgach metrykalnych ) rodzą się ich dzieci:
- 1829 r. Henryk - zm. 1829 r.
- 1830 r. Franciszek
- 1834 r. Ida Maria Franciszka
- 1837 r. Adolf

Po 1865 r. rodzina przenosi się do Lwowa, a następnie do Wiednia.

Więcej szczegółowych informacji może Pan uzyskać od p. Małgorzaty Wołoszyn
http://muzeum.przeworsk.pl/
tel. 796 777 311
e-mail: ksiegowosc@muzeum.przeworsk.pl.
Małgorzata Wołoszyn Kustosz muzealny, historyk w Dziale Historii Miasta i Regionu

MariaŁ
Eufrozyn

Sympatyk

Post autor: Eufrozyn »

Dziękuję,
mail wysłałem.
pozdrawiam
Andrzej
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

drodzy forumowicze
poszukuję rodziców Michała Sikorskiego tkacza z Przeworska,który w wieku 22 l.w 1802 r.w Przeworsku ślubował Rozalii Brodowszczance.Mam akt ślubu,niestety nie ma w nim rodziców.Może w zapowiedziach ksiądz napomknął coś na ten temat?Ślub odbył się w okolicach marca 1802r.w parafii pw.św.Ducha.Michał z gromadą dzieci opuścił Przeworsk 10 lat póżniej i już nie powrócił.Zmarł on i jego Rozalia ok.1832r.być może w parafii Łukowa ale to już Lubelszczyzna i nie ma aktów z tego czasu tzn.nie ma ich w sieci.Bardzo potrzebuję" skontaktować się" z jego rodzicami.Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Basia Sikorska
Awatar użytkownika
MariaŁopaciuk

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MariaŁopaciuk »

sbasiacz pisze: poszukuję rodziców Michała Sikorskiego tkacza z Przeworska, który w wieku 22 l. w 1802 r. w Przeworsku ślubował Rozalii Brodowszczance. Mam akt ślubu, niestety nie ma w nim rodziców. Może w zapowiedziach ksiądz napomknął coś na ten temat ? Ślub odbył się w okolicach marca 1802 r. w parafii pw.św.Ducha.
Księga zapowiedzi ... Przeworsk ... parafia sw. Ducha ....1802

Michał Sikorski ... młodzian ...z Przedmieścia Łańcuckiego (Przeworsk)
Rozalia Brodowszczanka ... panna ... z Przedm. Pruchnickiego ( Przeworsk)

:( niestety ... i to by było wszystko ... co można wyczytać z księgi zapowiedzi w tym okresie ! ! !
Nie był wówczas podawany ani wiek, ani imiona rodziców.

MariaŁ
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

dziękuję pani Mario to i tak dużo,boję się tylko,że jak odnajdę akt zgonu to się dowiem,że umarł syn rodziców niepamiętnych.Szukam powiązania Michała lub jego syna Dominika ur w Przeworsku w 1804r.z rodziną Jakuba Sikorskiego s.Andrzeja też tkacza z Przeworska.Andrzej 1758-1847,a Jakub
1807-1852.Jakub poślubiL Mariannę Badowską ale nie wiem kiedy.
Michał prawdopodobnie nie umarł w Przeworsku,tylko w Łukowej na Lubelszczyźnie.Dziękuję raz jeszcze
Basia Sikorska
Krzysztof_Gruszka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysztof_Gruszka »

Witam,
czy ktoś z forumowiczów ma dostęp do ksiąg lub skanów ksiąg parafii Sietesz ,bardzo interesują mnie lata 1800-1900
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
rybolow

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: rybolow »

Witam,
proszę o wszelkie informacje o osobach noszących nazwisko Obłoza w Przeworsku i okolicach.
Pozdrawiam, Robert
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Zmarli?
http://przeworsk.artlookgallery.com/gro ... &x=33&y=18

Żyjący?
Naprawa maszyn rolniczych, Urząd Miasta, zakład Mechaniki Pojazdowej - wujek google powie ci więcej.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
rybolow

Sympatyk
Nowicjusz

To oczywiście widziałem, ale dziękuję za informację. Niestety niczego nie mogę się z tego dowiedzieć na temat ich przodków.
Dlatego szukam kontaktu z żywymi osobami, którzy mogą coś powiedzieć na temat zmarłych przodków, albo dostępu do akt parafialnych.
Pozdrawiam, Robert
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

rybolow pisze: Dlatego szukam kontaktu z żywymi osobami, którzy mogą coś powiedzieć
Tez takich szukałam - pisałam do Szarlipów w ciemno, maile i nawet list zwykłą pocztą. Warto było, sporo się dowiedziałam.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
rybolow

Sympatyk
Nowicjusz

Ponawiam moją prośbę o kontakt osoby mające informacje na temat Obłozów lub dostęp do metryk z par. Przeworsk.
Niestety moje listy w "ciemno" do osób o tym nazwisku, a także zapytania w parafiach nie przyniosły skutku.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam, Robert
Pozdrawiam, Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”