Nazwisko: Stokwisz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Głowacki_Bartosz

Sympatyk
Adept

Nazwisko: Stokwisz

Post autor: Głowacki_Bartosz »

Moi Stokwiszowie żyli w Choroniu gminie Poraj koło Częstochowy.
Czy ktoś wie, co oznacza to nazwisko?
Ostatnio zmieniony śr 22 lis 2023, 02:30 przez Głowacki_Bartosz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Nazwisko znane także wśród osadników niemieckich na Kujawach.
Właściwa pisownia "Stockfisch", a co oznacza?
To już zostawiam dla Ciebie, wystarczy zaguglować :)
Pozdrawiam
Waldemar Fronczak
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

Stockfisch, sztokfisz - to ryba na kiju tj. ryba wędzona/suszona na kiju. Moja prabacia ze strony ojca nosiła nazwisko panieńskie Stokwisz. Na Kujawach. Czy wiesz wiecej na temat nazwiska na Kujawach i ww. osadników?
Awatar użytkownika
Boretti_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Boretti_Jerzy »

Jedna z gałęzi rodziny Stokwisz'ów przewija się w metrykach Parafii Krośniewice, którą właśnie kończę badać, przez cały XIX wiek. Spotkałem się także z wersją Stokwiszewski w Łodzi.
Pozdrawiam
Jerzy Boretti
graffik
Nowicjusz

Post autor: graffik »

Badając księgi pod kątem swojego nazwiska trafiłem na nazwisko STOKWISZ - jeden z moich krewnych ożeniony był z panną, której matka nosiła to nazwisko jako rodowe, ale nie wiem, skąd pochodziła. Panna owa ochrzczona była w 1908 w par. Wszystkich Świętych w Warszawie.
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Poszukuję informacji o rodzinie, nazwisku Stokwisz

Post autor: keret »

Witam
To ja wam powiem że znam Sztokfisza z samiuśkiej Bukowiny Tatrzańskiej
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witam
Moi Stokwisze pochodzą z parafii krośniewickiej.W 1796 roku moja 4xprababcia Łucja Stokwisz wyszła za mąż za mojego 4xpradziadka Jana Szatkowskiego.
Pozdrawiam
Piotr Kowalski
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Witam.
Do Piotra Kowalskiego:
Jeden z "moich" Daneckich, syn Wacława Daneckiego z Dąbrowic/ a więc blisko Krośniewic/ w roku 1841 ożenił się z panną Antoniną Stokwiszówną ur. w 1823 roku, córką Jana i Marianny z Zarembów małżonków Stokwiszów gospodarzy rolnych z Dąbrowic. Być może Jan Stokwisz jest spokrewniony z Łucją Stokwisz. Rodzina Szatkowskich/ Szadkowskich/ jest rodziną z Dąbrowic.

W Bibliotece Łódzkiej są Księgi metrykalne Parafii w Dąbrowicach datowane od 1721 roku, tylko osobiscie można przeglądać.
Przeglądałam je ,nazwiska Stokwisz, Szadkowski i Danecki oraz inne spotykane do dzisiaj w Dąbrowicach i okolicy pojawiają się w zapisach metrykalnych bardzo często.

Pozdrawiam
Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”