Nazwisko: Stokwisz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Głowacki_Bartosz

Nazwisko: Stokwisz
Moi Stokwiszowie żyli w Choroniu gminie Poraj koło Częstochowy.
Czy ktoś wie, co oznacza to nazwisko?
Czy ktoś wie, co oznacza to nazwisko?
Ostatnio zmieniony śr 22 lis 2023, 02:30 przez Głowacki_Bartosz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fronczak_Waldemar

- Boretti_Jerzy

- Kontakt:
Poszukuję informacji o rodzinie, nazwisku Stokwisz
Witam
To ja wam powiem że znam Sztokfisza z samiuśkiej Bukowiny Tatrzańskiej
Pozdrawiam
To ja wam powiem że znam Sztokfisza z samiuśkiej Bukowiny Tatrzańskiej
Pozdrawiam
- Diabołek81

Witam.
Do Piotra Kowalskiego:
Jeden z "moich" Daneckich, syn Wacława Daneckiego z Dąbrowic/ a więc blisko Krośniewic/ w roku 1841 ożenił się z panną Antoniną Stokwiszówną ur. w 1823 roku, córką Jana i Marianny z Zarembów małżonków Stokwiszów gospodarzy rolnych z Dąbrowic. Być może Jan Stokwisz jest spokrewniony z Łucją Stokwisz. Rodzina Szatkowskich/ Szadkowskich/ jest rodziną z Dąbrowic.
W Bibliotece Łódzkiej są Księgi metrykalne Parafii w Dąbrowicach datowane od 1721 roku, tylko osobiscie można przeglądać.
Przeglądałam je ,nazwiska Stokwisz, Szadkowski i Danecki oraz inne spotykane do dzisiaj w Dąbrowicach i okolicy pojawiają się w zapisach metrykalnych bardzo często.
Pozdrawiam
Danuta
Do Piotra Kowalskiego:
Jeden z "moich" Daneckich, syn Wacława Daneckiego z Dąbrowic/ a więc blisko Krośniewic/ w roku 1841 ożenił się z panną Antoniną Stokwiszówną ur. w 1823 roku, córką Jana i Marianny z Zarembów małżonków Stokwiszów gospodarzy rolnych z Dąbrowic. Być może Jan Stokwisz jest spokrewniony z Łucją Stokwisz. Rodzina Szatkowskich/ Szadkowskich/ jest rodziną z Dąbrowic.
W Bibliotece Łódzkiej są Księgi metrykalne Parafii w Dąbrowicach datowane od 1721 roku, tylko osobiscie można przeglądać.
Przeglądałam je ,nazwiska Stokwisz, Szadkowski i Danecki oraz inne spotykane do dzisiaj w Dąbrowicach i okolicy pojawiają się w zapisach metrykalnych bardzo często.
Pozdrawiam
Danuta