Prośba-szukam metryk... Franciszek Jędrzejewski
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
wieslaw1965

Prośba: Gdzie dalej szukać metryki ślubu?
Witam. Mam wielką prśbę. Chcialem się dowiedzieć, gdzie dalej powinienem szukać metryki ślubu moich prapradziadków. Mój prapradziadek Franciszek Ksawery Jendrzejewski ur.29.11.1850r.Piaseckie Pole (parafia Piaseczno) i jego wybranka Julianna Jakubina Dybowska ur.23.07.1851r.Polskie Gronowo (parafia Gniew) mieli 8-ro dzieci. Dzieci ochrzczone zostały w Piasecznie i Gniewie. Pierwsze dziecko urodziło się w1879r., a ostatnie w 1896r..Przypuszczam, że ślub odbył się w 1878r. lub 1879r. sądząc po dzieciach, ale nigdzie nie ma adnotacji w parafii. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, gdzie mogę jeszcze szukać tej metryki. Może jakieś archiwum w Niemczech?
Pozdrawiam serdecznie. Wiesław
Pozdrawiam serdecznie. Wiesław
Na początku zawsze w parafii skad pochodziła panna mloda czyli w parafii Gniew.
Księgi zaslubionych z lat 1874-1905 ma Archiwum Państwowe w Gdańsku. Także wczesniejsze. Jeżeli nie ma to w parafii męza a jeżeli tam nie ma to??? poddaje się.Chociaz raz będąc w podoibnej sytuacji znalazłem slub w miejscu zamieszkania zyjącej matki panny młodej /w jej majątku nabytym juz po urodzeniu corki/.
Stefan
Księgi zaslubionych z lat 1874-1905 ma Archiwum Państwowe w Gdańsku. Także wczesniejsze. Jeżeli nie ma to w parafii męza a jeżeli tam nie ma to??? poddaje się.Chociaz raz będąc w podoibnej sytuacji znalazłem slub w miejscu zamieszkania zyjącej matki panny młodej /w jej majątku nabytym juz po urodzeniu corki/.
Stefan
-
Ewa_Mordalska

Witam. Jeżeli nie znajdzie Pan aktu ślubu w parafii panny młodej ani pana młodego to proszę zapytać w archiwum czy jest alegata z lat 1878-1879. Alegata zawiera dodatkowe dokumenty (akt urodzenia) jakie młodzi składali w parafii innej niż ta w ktorej się urodzili. Czasem jest też adnotacja o zapowiedziach. Ewa.
-
Ewa_Mordalska

Panie Wiesławie, w bazie danych Pradziad odszukałam parafii Piaseczno. Alegata od 1863 do 1885 roku znajduje się w archiwum w Warszawie oddział w Grodzisku Mazowieckim, tel: (0-22) 724-38-61. Jest sporo innych roczników które może warto przeczytać. Niestety nie ma mikrofilmów więc należy pojechać osobiście. Natomiast z parafii Gniew nie ma alegaty ale są zapowiedzi z lat 1874 do 1888r. Też nie ma mikrofilmów. Zapowiedzi są w archiwum w Gdańsku, tel. (0-58) 301-74-63 lub 301-74-64. Powodzenia. Ewa.
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
Ewa_Mordalska

-
wieslaw1965

Witam. Bardzo dziękuję za pomoc i informacje dotyczące dalszych poszukiwań w sprawie metryki ślubu moich przodków. Chciałem podkreślic, że w Gniewie i Piasecznie nie ma adnotacji o ślubie moich krewnych. Wzwiązku z odpowiedzią Państwa podjąłem decyzję o napisanie do AP w Gdansku, czy posiadają alegatę z lat 1878-1879 wcześniej wymienionych parafii. Pozdrawiam serdecznie.
Wiesław
Wiesław
-
wieslaw1965

Prośba-szukam metryk... Franciszek Jędrzejewski
Witam. Mam prośbę w sprawie pomocy dotyczącej odnalezienia metryki zgonu mojego prapradziadka Franciszka Ksawerego Jendrzejewskiego ur.29.11.1850r.Piaseckie Pole (parafia Piaseczno).Chciałem poinformować, że posiadam informacje, że na metryce zgonu jego żony Julianny Jędrzejewskiej zd.Dybowska (parafia Osie k/Świecia, nr 2 /1912) jest zapis, że pozostawiła męża i 7-ro dzieci. Wniosek jest taki, że w 1912r.Franciszek jeszcze żył, a metryki zgonu po 1912r.nie mogę odnaleźć. Chciałem podkreślić, że nazwisko było odmiennie pisane, żona w parafii Osie została zapisana jako Jędrzejewska, natomiast w USC Osie jest zapisana Jendrzejewska.Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu metryki zgonu.Pozdrawiam serdecznie.
Wieslaw
Wieslaw
- Kaczmarek_Aneta

Panie Wiesławie,
jeśli aktu nie ma, to alegaty też nie należy się spodziewać.
Można jeszcze ewentualnie zajrzeć do ksiąg ludności i sprawdzić poprzednie miejsca zamieszkania, jeśli zmieniali ? Ale to już ostateczność.
Może warto sprawdzić ponownie obie parafie, ale nie tylko dwa roczniki a nieco więcej ?
Pozdrawiam
AK
jeśli aktu nie ma, to alegaty też nie należy się spodziewać.
Można jeszcze ewentualnie zajrzeć do ksiąg ludności i sprawdzić poprzednie miejsca zamieszkania, jeśli zmieniali ? Ale to już ostateczność.
Może warto sprawdzić ponownie obie parafie, ale nie tylko dwa roczniki a nieco więcej ?
Pozdrawiam
AK
-
wieslaw1965

- Kaczmarek_Aneta

Panie Wiesławie,
najpierw księgi metrykalne, a potem księgi ludności
Z informacji podanych przez Pana wynika, iż pierwsze dziecko małżeństwa Jendrzejewskich urodziło się kiedy ojciec miał lat 29, a matka lat 28.
Sugeruję przejrzenie ksiąg małżeństw w pierwszym rzędzie z parafii Gniew (parafia panny młodej), a następnie z parafii Piaseczno. Nie napisał Pan, jakie lata Pan sprawdzał, ale moim zdaniem zakres lat do sprawdzenia to spokojnie ok. 10 lat wstecz, np. 1869-1879.
Sygnatury:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... wosc=Gniew
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =Piaseczno
Aby sprawdzić księgi małżeństw może Pan zamówić kwerendę w archiwum (cennik powinien być na stronie archiwum), albo spróbować zamówić kserokopie skorowidzów do akt małżeństw (może okazać się tańszym rozwiązaniem niż kwerenda). Zawsze też można przeglądać księgi (pewnie na mikrofilmach) w samym archiwum (bezpłatnie).
Jeżeli chodzi o spisy ludności, to chyba w przypadku miasta Gniew niewiele się zachowało i w dodatku nie z interesującego okresu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
najpierw księgi metrykalne, a potem księgi ludności
Z informacji podanych przez Pana wynika, iż pierwsze dziecko małżeństwa Jendrzejewskich urodziło się kiedy ojciec miał lat 29, a matka lat 28.
Sugeruję przejrzenie ksiąg małżeństw w pierwszym rzędzie z parafii Gniew (parafia panny młodej), a następnie z parafii Piaseczno. Nie napisał Pan, jakie lata Pan sprawdzał, ale moim zdaniem zakres lat do sprawdzenia to spokojnie ok. 10 lat wstecz, np. 1869-1879.
Sygnatury:
Aby sprawdzić księgi małżeństw może Pan zamówić kwerendę w archiwum (cennik powinien być na stronie archiwum), albo spróbować zamówić kserokopie skorowidzów do akt małżeństw (może okazać się tańszym rozwiązaniem niż kwerenda). Zawsze też można przeglądać księgi (pewnie na mikrofilmach) w samym archiwum (bezpłatnie).
Jeżeli chodzi o spisy ludności, to chyba w przypadku miasta Gniew niewiele się zachowało i w dodatku nie z interesującego okresu:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
-
wieslaw1965

Pani Aneto,
bardzo dziękuję za wskazówki oraz linki, ktore mi Pani poleciła. Chciałem Panią poinformować, że moją sprawą kiedyś zajął się bardzo życzliwy pan Stanisław Pieniążek, który mi sprawdził parafię Piaseczno do 1879r.,a pozostałe lata do 1890r.sprawdził mi dwukrotnie ksiądz z parafii.Wydaje mi się, że parafia z Piaseczna jest wyjaśniona. Natomiast parafia w Gniewie też była sprawdzona przez życzlwego pana Stanislawa, który sprawdził na podstawie ineksacje z AD w Pelplinie i niestety brak danych.
Co Pani na to?
Pozdrawiam,
Wiesław
bardzo dziękuję za wskazówki oraz linki, ktore mi Pani poleciła. Chciałem Panią poinformować, że moją sprawą kiedyś zajął się bardzo życzliwy pan Stanisław Pieniążek, który mi sprawdził parafię Piaseczno do 1879r.,a pozostałe lata do 1890r.sprawdził mi dwukrotnie ksiądz z parafii.Wydaje mi się, że parafia z Piaseczna jest wyjaśniona. Natomiast parafia w Gniewie też była sprawdzona przez życzlwego pana Stanislawa, który sprawdził na podstawie ineksacje z AD w Pelplinie i niestety brak danych.
Co Pani na to?
Pozdrawiam,
Wiesław
- Kaczmarek_Aneta

Ja również wiele zawdzięczam Panu Staszkowi Pieniążkowi 
Panie Wiesławie,
to pytania precyzujące:
- jakie lata zostały sprawdzone w parafii Gniew ?
- czy parafie: Piaseczno i Gniew sprawdzano akt po akcie czy wyłącznie po skorowidzach ?
- czy wszystkie dzieci Pana przodków były ślubne tj. z prawego łoża (czy zna Pan treść wszystkich aktów urodzenia) ? - to pytanie, choć może wydawać się bardzo prywatne, jest niezwykle istotne.
Pozdrawiam,
AK
Panie Wiesławie,
to pytania precyzujące:
- jakie lata zostały sprawdzone w parafii Gniew ?
- czy parafie: Piaseczno i Gniew sprawdzano akt po akcie czy wyłącznie po skorowidzach ?
- czy wszystkie dzieci Pana przodków były ślubne tj. z prawego łoża (czy zna Pan treść wszystkich aktów urodzenia) ? - to pytanie, choć może wydawać się bardzo prywatne, jest niezwykle istotne.
Pozdrawiam,
AK
-
wieslaw1965

Pani Aneto,
w parafii Gniew zostały sprawdzone lata 1868-1891, bo o te lata prosiłem. Przypuszczam, że po skorowidzach jeśli parafie są zindeksowane. Brałem pod uwagę wiek panny młodej i narodzenia mojej prababci ( póżniejsze rodzeństwo odnalazłem później).
Pani Aneto, jeśli chodzi o parafię Piaseczno, to życzliwy pan Stanisław sprawdził mi śluby z lat 1868-1879 przypuszczam, że po skorowidzach. Natomiast Piaseczno 1880-1890 zostało sprawdzone przez ksiedza dwukrotnie według aktów.Jeśli chodzi o dzieci, to te które onalazłem pochodzą z prawego łoża i posiadam treść wszystkich aktów urodzenia z parafii Piaseczno i Gniew. Nie jestem pewien, czy są to wszystkie dzieci, bo nie mam kontaktu, kto by mógł to potwierdzić. Pozdrawiam serdecznie.
Wiesław
w parafii Gniew zostały sprawdzone lata 1868-1891, bo o te lata prosiłem. Przypuszczam, że po skorowidzach jeśli parafie są zindeksowane. Brałem pod uwagę wiek panny młodej i narodzenia mojej prababci ( póżniejsze rodzeństwo odnalazłem później).
Pani Aneto, jeśli chodzi o parafię Piaseczno, to życzliwy pan Stanisław sprawdził mi śluby z lat 1868-1879 przypuszczam, że po skorowidzach. Natomiast Piaseczno 1880-1890 zostało sprawdzone przez ksiedza dwukrotnie według aktów.Jeśli chodzi o dzieci, to te które onalazłem pochodzą z prawego łoża i posiadam treść wszystkich aktów urodzenia z parafii Piaseczno i Gniew. Nie jestem pewien, czy są to wszystkie dzieci, bo nie mam kontaktu, kto by mógł to potwierdzić. Pozdrawiam serdecznie.
Wiesław
- Kaczmarek_Aneta

Panie Wiesławie,
co jeszcze warto ?
- sprawdzić 2-3 lata wstecz. W tamtych czasach i 15-latki wychodziły za mąż
- jednak zweryfikować akt po akcie (vide - wątek: negatywny wynik kwerendy i case Łukasza)
- sprawdzić okoliczne parafie, ale to już ostatecznie...
Może jeszcze ktoś coś doda ?
Pozdrawiam
Aneta
co jeszcze warto ?
- sprawdzić 2-3 lata wstecz. W tamtych czasach i 15-latki wychodziły za mąż
- jednak zweryfikować akt po akcie (vide - wątek: negatywny wynik kwerendy i case Łukasza)
- sprawdzić okoliczne parafie, ale to już ostatecznie...
Może jeszcze ktoś coś doda ?
Pozdrawiam
Aneta