Genepedia - centralna baza linków

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

j_aftanas pisze: A te wojenki "Ojców Genealogii Polskiej" przeminą jak wiele innych podobnych.
Jacy Ojcowie, takie Wojny, panie Jurku...

pozdrawiam serdecznie - tomek
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Coście się tak mnie uczepili? :lol:
Już w którymś tam kolejnym poście widzę odmieniane na różne sposoby moje imię i nazwisko., zresztą z paskudnym błędem - Kolego Wikipedysto!!!
Sądy które wyrażam, są moimi osobistymi i biorę za nie pełną odpowiedzialność, ale nie uważam, aby były one aż tak ważkie dla całego środowiska, by uskuteczniać tu jakieś krucjaty.

Do tego przykłady są chybione, bo i materia była zupełnie inna. Strona genealodzy zawiera odnośnik do Portalu Kresowego.
Swoją drogą ciekawe dlaczego nie zapytacie administratora owego portalu, kiedy umieści na swojej głównej stronie odnośnik do genealodzy.pl bez oglądania się na cokolwiek, bo przecież "ich wymowa będzie jednoznaczna"? :lol:

Co do "ojcostwa", to obserwując autokratyczny ton i nieomylność przebijającą z niektórych wypowiedzi, a także permanentne sarkastyczne oceny innych użytkowników, odnoszę wrażenie, że na miano "ojców genealogii" na tym forum, kreują się usilnie od dłuższego czasu inne osoby :)
Czy nie widzicie, że podlegacie takim samym prawidłom, jakim podlegaliśmy my, twórcy Polgenów, Genpolów, Genealogów i Forgenów?
Przychodzą nowi ludzie, którzy - bezwiednie - kontestują zastaną sytuację i burzą dotychczasowy porządek.
Na tym polega postęp.
Zaczynacie mimochodem wchodzić w taką rolę, tworzyć nową, nieomylną grupę, ale mogę Was zapewnić, że po Was przyjdą inni, którzy w identyczny sposób będa się odnosili do Was. :lol:
Taka jest kolej rzeczy na forach, a napatrzyłem się na to od 1994 roku.
A mówiąc nieco poważniej, to dla mnie jest tylko jeden ojciec polskiej genealogii profesor Dworzaczek.

Pozdrawiam serdecznie
Waldemar FRONCZAK
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Jurku

Znasz harmonogram prac nad Genepedią więc nie będę się powtarzał. Brak mocy przerobowych i czasu powoduje konieczność dokonywania ciągłych wyborów. Dziękuję za link i w stosownym czasie do tematu powrócę. Pozostałe linki możesz oczywiście podać. Zanim znajdą swoje miejsce w projekcie być może ktoś z nich już teraz skorzysta.

Waldku

Myślę, że opacznie zrozumiałeś moje słowa ale to nie ważne. Naprawdę ważny jest mój niezamierzony błąd, za który bardzo Ciebie przepraszam.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Januszu :)
Drobiazg. Nie ma problemu.
Widzę go raczej w tym, aby "nowe" nie zrażało do siebie "starego", bo i tak jest nas tylko garstka, którym zależy na czymkolwiek.
PS
Oglądałem Twoje Geno. Jest OK.
Pozdrawiam
Waldek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Szanowny Waldemarze!
A ja się nie wycofuję z tego określenia „Ojcowie Genealogii Polskiej”. Można by tylko dodać „Współczesnej”. Bo tak naprawdę myślę o Was, tej garstce osób, która ma twórcze dokonania i stworzyła trwałe podstawy do rozwoju i popularyzacji genealogii. Nie użyję tutaj przymiotników „amatorskiej” i „zawodowej”, jako że dla mnie jest to sztuczny podział i prosta kalka z terminologii sportowej. Oby tylko nie dochodziło do wynaturzeń, o których pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej pod hasłem „Drzewo genealogiczne” . Załączam link nie dla Ciebie oczywiście, ale dla osób nie znających tego tekstu
http://monika.univ.gda.pl/~literat/glogers/0007.htm
A ta „wojenka” to widoczne spory, które dla większości użytkowników portali nie są zrozumiałe. To jakaś nasza narodowa przypadłość. Znam Twoje poglądy wypowiedziane na Walnym, głosowałem za ważnym wnioskiem o zapraszaniu przedstawicieli regionalnych TG i niepokoi mnie niedokończona dyskusja na ważne tematy programowe CAŁEGO ruchu. Widzę , że innych też. Dlatego zakończę znaną prawdą: „Gdy Rodzice nie żyją w zgodzie, najbardziej cierpią ich Dzieci.”
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Rozbudowałem zawartość strony o inne linki. Myślę, że przy tym zakresie danych problem próśb o tłumaczenie aktów powinien ulec znaczącej minimalizacji. Artykuł przewodni musi "poczekać w kolejce" na lepsze czasy.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem takiego helpu będzie łatwy dostęp z naszego serwisu do GENEPEDII, która już powstaje i w strukturze przewiduje szeroki zakres potrzebnych nam języków. Dostęp, ale nie poprzez Zasoby Internetu, bo tam dopiero można się pogubić!
Zespół Zatoki (choć mały) wykonał już dobrą pracę i pod nadzorem światłym Pani Ewy Szczodruch na pewno za kilka miesięcy zacznie spełniać nasze oczekiwania, nie tylko w zakresie językowym. Tłumacze też chyba przyłączą się do tych prac. Radzę zapoznać się ze strukturą Genepedii i apeluję o udział w pracach
http://genepedia.pl/index.php?title=Str ... 2%C3%B3wna
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Jurku

Wielkie dzięki za słowa poparcia. Myślę, że trzeba jeszcze trochę poczekać na moment gdy skrót do Genepedii zacznie się pojawiać na oficjalnych stronach TG lub for genealogicznych. Administratorzy muszą nabrać pewności, że nasza praca to nie słomiany ogień. Póki co projekt jest realizowany dopiero szósty miesiąc. Za kilka lub kilkanaście dni przekroczymy liczbę 5000 podlinkowanych stron (tematów). To już robi wrażenie ale do półmetka jeszcze daleko.

Wracając do problematyki tłumaczeń. Po zebraniu, w stosownych kategoriach, wszelkich informacji zakładam napisanie artykułów wprowadzających. Ma być w nich przedstawiony rozwój form zapisów w księgach metrykalnych od postaci układu wierszowego po tabelaryczny.

Dlatego, korzystając z okazji, zwracam się z prośbą do Ciebie oraz do innych osób zajmujących się tłumaczeniami o:
- opublikowanie linków do stron jakie wykorzystujecie lub wykorzystywaliście w tłumaczeniu aktów,
- opublikowanie lub przesłanie do mnie na PW innych niż znane schematów pisania wierszowego aktów,
- opublikowanie lub przesłanie do mnie na PW zdjęć lub skanów stron ksiąg metrykalnych z nagłówkami kolumn wraz z tłumaczeniami tych nagłówków,. Rozróżniam tu dwa etapy. Układy tabelaryczne tworzone odręcznie przez księży oraz układy tabelaryczne drukowane.
Każda informacja powinna zawierać komentarz wskazujący rejon i okres obowiązywania lub występowania.

Liczę na to, że tak opracowane artykuły staną się nie tylko pomocne w tłumaczeniu poszczególnych aktów ale także stanowić będą wydatną pomoc dla osób uczestniczących w pracach nad indeksacją ksiąg metrykalnych.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Myślę, że trzeba jeszcze trochę poczekać na moment gdy skrót do Genepedii zacznie się pojawiać na oficjalnych stronach TG lub for genealogicznych. Administratorzy muszą nabrać pewności, że nasza praca to nie słomiany ogień.
Nie trzeba czekać. Już szykujemy z Wicym stosowne miejsce na Forgenie :)
na tzw belce.
Podeślij tylko do mnie link, z którego ma to startować.
Pozdrawiam
Waldek
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Tego się nie spodziewałem ale dziękuję w imieniu zespołu edycyjnego Genepedii.
Link wysłałem na PW Forgenu.
Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Dlaczego jak klikam "przegladaj publikację" w tym linku (weszłam przez Genepedię),
http://mbc.malopolska.pl/dlibra/doccont ... 1&dirids=1
to pojawia mi sie komunikat"
"Aby pomóc w ochronie tego komputera, system Windows zamknął ten program"
Nigdy nie pojawiał mi sie taki komunikat podczas korzystania z bibliotek cyfrowej. Co jest nie tak?

Pozdrawiam,
Ola
Piotrek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Piotrek »

Witam

Zajmę głos w tej sprawie, ponieważ wczesniej byłem niejako wywołany do odpowiedzi. Owszem, milczenie z mojej strony jest, ale poprzedzone zapewnieniem, że z naszej strony ruszą prace nad przesyłaniem linków. Niestety wydanie Rocznika w takiej formie, jakiej założyliśmy,okazało się ogromnym wyzwaniem i nie jestem w stanie ogarnąć wszystkich zadań zwiazanych z działalnością Lubelskiego TG. Jest to niejako nauczka dla mnie i wyciągnąłem już wnioski na przyszłość. 29 listopada jest promocja Rocznika, po tej dacie zacznę pracować nad Genepedią.

P.S
Jeśli ktoś jest zainteresowany, co skłoniło prof.Dworzaczka do napisania Genealogii oraz jak wyglądało zbieranie materiałów, to zapraszam do zapozniania się z artykułem w naszym Roczniku :) hehe...to tak wyprzedzając promocję :D

Pozdrawiam
Piotrek Glądała
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Olu

Rygorystycznie przestrzegamy procedury sprawdzania poprawności działania podlinkowanej strony. Mnie link z Twojego postu otworzył się bezproblemowo. Myślę że to chwilowy problem. Dodając strony z zasobów BC wielokrotnie obserwujemy okresowe wieszanie się lub padanie poszczególnych bibliotek. W takich wypadkach sprawdzamy działanie danej biblioteki poprzez adres wpisany w kategorii „Biblioteki cyfrowe”. Najczęściej także z tego miejsca nie otwierają się, co jest dla nas potwierdzeniem występujących kłopotów. Sprawę przekazałem do Wojtka. Pewnie też coś napisze.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
szefi
Kontakt:

Post autor: szefi »

aerbert pisze:Dlaczego jak klikam "przegladaj publikację" w tym linku (weszłam przez Genepedię),
http://mbc.malopolska.pl/dlibra/doccont ... 1&dirids=1
to pojawia mi sie komunikat"
"Aby pomóc w ochronie tego komputera, system Windows zamknął ten program"
Nigdy nie pojawiał mi sie taki komunikat podczas korzystania z bibliotek cyfrowej. Co jest nie tak?

Pozdrawiam,
Ola
Witaj postaram się Ci pomóc, no to po kolei:
- link w genepedii jest prawidłowy, sprawdziłem, link w twoim poście też działa
- przyczyn zachowania twojego komputera może być wiele:
- używasz przeglądarki która nie wspiera dodatku DjvU - wymaganego do oglądania publikacji w bibliotekach cyfrowych
- zabezpieczenia twojego komputera nie pozwalają na otwierania stron z dodatkami
- czasami biblioteki cyfrowe po prostu są nieczynne
- lub najzwyczajniej masz "gościa" na komputerze czyli popularnego wirusika
- polecam użyć firefox'a działa bezbłędnie z bibliotekami cyfrowymi

Pozdrawiam
Wojciech
www.szefler.org
www.genepedia.pl
szukam: Warszawski, Szefler, Gordon, Łysek
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Witam,
Dziękuje, już znalazłam błąd. Nie miałam Javy, która jest do sciagnięcia na tej stronie. Nie zwróciłam na te aktualizacje uwagi, bo nigdy wczesnie nie była potrzebna do przeglądania publikacji.
Pozdrawiam,
Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”